Toksyczna żywność
- Szczegóły
- Kategoria: Wiadomości rolnicze
W dzisiejszych czasach mamy całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są one często dla człowieka substancjami toksycznymi. Zagrażają naszemu zdrowiu wywołując alergie lub nowotwory. Problemem są także bakterie zasiedlające żywność, wywołujące śmiertelne zatrucia, jak na przykład: pałeczki okrężnicy (EXEC) odpowiedzialne za epidemie, salmonella, listeria, pałeczki Campylobacter czy pleśnie.
Jak wynika z danych przedstawionych przez Instytut im R. Kocha, w Niemczech, co roku od 150 do 200 tys. ludzi wymaga leczenia z powodu biologicznych zanieczyszczeń artykułów spożywczych. W USA na skutek zatruć rokrocznie umiera około 5 tys. osób. A badania przeprowadzone w Anglii i Walii wykazały umieralność na poziomie 500 osób rocznie.