Produkcja zwierzęca

Produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii

(Agra Europe  2014, 21 November, s. 16)

Według oceny English Beef and Lamb Executive, produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii w 2015 r. będzie o 1,7% mniejsza niż rok wcześniej, a ceny mięsa wzrosną.

Produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii (tys. t)

 

2013

2014*

2015*

Zmiana 2015/14 (%)

Produkcja

848

882

867

-1,7

Import

389

404

388

-4,0

Eksport

131

138

135

-2,2

Spożycie ogółem

1106

1148

1120

-2,4

* - dane szacunkowe

W.M.

Wysokie koszty produkcji brojlerów w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2014, 14 November, s. 17)

Naukowcy z uniwersytetu w Wageningen przeprowadzili badania nad opłacalnością produkcji drobiarskiej w różnych krajach. Stwierdzono, że nowe rozwiązania prawne dotyczące ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt w najbliższych latach będą powodować wzrost kosztów produkcji brojlerów oraz jaj. Już obecnie unijne regulacje prawne wpływają na podwyższenie kosztów produkcji brojlerów o 5%, a jaj – o 15%. Obniża to konkurencyjność unijnych producentów na rynkach światowych, a nawet na rynku Wspólnoty. W produkcji drobiarskiej w Unii zatrudnionych jest obecnie około 300 tys. osób. Koszt produkcji mięsa brojlerów w Unii waha się w zależności od kraju, ale średnio wynosi 1,73 euro/kg. W Brazylii i Argentynie jest on o 30% mniejszy.

Koszty produkcji brojlerów w 2013 r.

(eurocenty/kg tuszki)

Kraj

Koszt produkcji na fermie

Koszt uboju

UE

144

29

USA

110

25

Tajlandia

129

17

Brazylia

100

17

Argentyna

100

18

Rosja

141

17

Ukraina

114

17

W.M.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter