Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2014, 21 November, s. 16)
Według oceny English Beef and Lamb Executive, produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii w 2015 r. będzie o 1,7% mniejsza niż rok wcześniej, a ceny mięsa wzrosną.
Produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii (tys. t)
|
2013 |
2014* |
2015* |
Zmiana 2015/14 (%) |
Produkcja |
848 |
882 |
867 |
-1,7 |
Import |
389 |
404 |
388 |
-4,0 |
Eksport |
131 |
138 |
135 |
-2,2 |
Spożycie ogółem |
1106 |
1148 |
1120 |
-2,4 |
* - dane szacunkowe
W.M.
Wysokie koszty produkcji brojlerów w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2014, 14 November, s. 17)
Naukowcy z uniwersytetu w Wageningen przeprowadzili badania nad opłacalnością produkcji drobiarskiej w różnych krajach. Stwierdzono, że nowe rozwiązania prawne dotyczące ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt w najbliższych latach będą powodować wzrost kosztów produkcji brojlerów oraz jaj. Już obecnie unijne regulacje prawne wpływają na podwyższenie kosztów produkcji brojlerów o 5%, a jaj – o 15%. Obniża to konkurencyjność unijnych producentów na rynkach światowych, a nawet na rynku Wspólnoty. W produkcji drobiarskiej w Unii zatrudnionych jest obecnie około 300 tys. osób. Koszt produkcji mięsa brojlerów w Unii waha się w zależności od kraju, ale średnio wynosi 1,73 euro/kg. W Brazylii i Argentynie jest on o 30% mniejszy.
Koszty produkcji brojlerów w 2013 r.
(eurocenty/kg tuszki)
Kraj |
Koszt produkcji na fermie |
Koszt uboju |
UE |
144 |
29 |
USA |
110 |
25 |
Tajlandia |
129 |
17 |
Brazylia |
100 |
17 |
Argentyna |
100 |
18 |
Rosja |
141 |
17 |
Ukraina |
114 |
17 |
W.M.