Bezpieczna żywność

Skutki incydentów żywnościowych w branży mleczarskiej /Agnieszka Obiedzińska

 (Przegląd Mleczarski 2015 nr 11, s. 3-9)

 Mleko i produkty mleczne, ze względu na swój skład są dobrą pożywką do wzrostu wielu mikroorganizmów, w tym drobnoustrojów patogennych. Ponieważ produkty mleczne stanowią duży udział w diecie Polaków, mogą być także potencjalnym źródłem choroby odżywnościowej.  W 2015 r. wystąpiło kilka powiadomień alarmujących dotyczących mleka i produktów mlecznych:

 

  • 23.01.2015 Włochy - dioksyny i dioksynopodobne polichlorowane bifenyle w serze. Pochodzenie - Rumunia.
  • 29.07.2015 Austria - Listeria monocytogenes w serze Gorgonzola. Pochodzenie  - Włochy.
  • 11.08.2015 Francja – Salmonella typhimurium w serze Reblochon wyprodukowanym z surowego mleka. Pochodzenie - Francja.
  • 19.08.2015 Niemcy – Listeria monocytogenes i Salmonella w owczym serze wyprodukowanym z surowego mleka. Pochodzenie - Francja.
  • 5.10.2015 Dania – Fragmenty szkła w lodach. Piochodzenie - Francja.
  • 5.10.2015 Niemcy – Bakteria Escherichia coli produkująca toksynę Shiga w serze wyprodukowanym z surowego mleka. Pochodzenie - Francja.
  • 12.10.2015 Wielka Brytania – Listeria monocytogenes w serze pleśniowym. Pochodzenie - Wielka Brytania.

 Skutki incydentów żywnościowych:

  • Ofiary w ludziach (zatrucia, choroby, ofiary śmiertelne).
  • Wycofanie z obrotu wielu produktów mleczarskich.
  • Zamknięcie linii produkcyjnych.
  • Straty ekonomiczne.
  • Kary finansowe poniesione przez firmy.
  • Negatywna postawa konsumentów wobec producentów.

Te i wiele innych skutków może być ograniczonych poprzez doskonalenie systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, prowadzenie aktywnych działań w kierunku podnoszenia świadomości konsumenckiej w kwestii bezpieczeństwa żywności.

 

Oprac. Aleksandra Szymańska

 Substancje szkodliwe w warzywach / Agata Miśkowiec

 (Ekonatura 2015 nr 11, s. 7-8)

 Produkty pochodzenia roślinnego posiadają wiele substancji chemicznych. Jedne wpływają korzystnie na organizm ludzki, drugie wręcz przeciwnie. Substancje szkodliwe występujące w artykułach spożywczych można podzielić na 2 grupy: pierwsza z nich posiada związki, na które konsument nie ma wpływu – są to resztki środków ochrony roślin nagromadzone podczas uprawy, infekcje grzybowe występujące w trakcie nieprawidłowego lub zbyt długiego przechowywania żywności itp. Drugą grupę stanowią substancje, które konsumenci sami „wytwarzają”. Są to związki powstające wskutek nieprawidłowego przygotowania do spożycia lub niewłaściwego przechowywania żywności, np. pleśń.

 Pleśnie atakujące warzywa i owoce znajdują się w całej roślinie. To bardzo niebezpieczne grzyby wytwarzające mykotoksyny, odporne na pieczenie, smażenie, gotowanie czy fermentację. Podczas zakupów należy, więc zwracać uwagę na świeżość kupowanych artykułów spożywczych oraz ich zapach, wybarwienie, twardość, konsystencję i pochodzenie. Czego należy się wystrzegać:

  • Produktów przesiąkniętych nawozem lub środkiem ochrony roślin.
  • Produktów, na których brak jest etykiet informacyjnych.
  • Czosnku pochodzenia chińskiego.
  • Produktów zapakowanych w foliowe opakowania, co ogranicza dostęp powietrza, powodując szybszy rozwój chorób grzybowych.
  • Produktów zanieczyszczonych odchodami szkodników.
  • Kupowania ziemniaków z zielonymi przebarwieniami, zwiędłych warzyw liściowych i pokrojonej papryki.
  • Przechowywania w lodówce warzyw nieumytych.

 

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter