Rynki rolne

Korzystne warunki dla rozwoju produkcji drobiu / oprac. Grzegorz Dybowski i in.

 (Agro Serwis 2015, nr 21-22, s. 45)

 Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2015 r. wyniesie ok. 2480 tys. ton i będzie o ok. 10% większa niż przed rokiem. Import zmniejszy się prawdopodobnie o 5% do 36 tys. ton, a sprzedaż zagraniczna zwiększy się do 830 tys. ton, tj. o 16%, wobec 21,5-proc. wzrostu w 2014 r. Udział importu w konsumpcji wyniesie ok. 2%, natomiast eksport stanowić będzie ponad 1/3 produkcji. Podaż mięsa drobiowego na rynku krajowym zwiększy się o ok. 6%.

 W pierwszym półroczu 2015 r. wyprodukowano ok. 1215 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 130 tys. ton, czyli o 12% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Import był niewiele mniejszy niż przed rokiem, a eksport wzrósł do 390 tys. ton, tzn. o 15%. Przewiduje się, że w drugiej połowie 2015 r. nastąpi spowolnienie dynamiki produkcji tego mięsa do 7-8%. Będzie to efektem wolniejszego niż w 2014 r. wzrostu sprzedaży zagranicznej. Jej dynamikę w drugim półroczu br. prognozuje się na ok. 17%.

 Prawdopodobnie w pierwszym półroczu 2016 r. utrzyma się 10-procentowe tempo

 wzrostu produkcji mięsa drobiowego. Poziom tej produkcji prognozowany jest obecnie na ok. 1335 tys. ton. Import pozostanie taki sam jak w analogicznym okresie 2015 r., natomiast sprzedaż zagraniczna wzrośnie o ok. 15% do 448 tys. ton. Podaż mięsa drobiowego na zużycie w kraju zwiększy się do 905 tys. ton, tj. o 7,4%.

 Korzystne relacje cenowe na rynku drobiu  rzeźnego i wolniejsza dynamika spożycia mięsa drobiowego niż jego produkcji prognozowana w Unii Europejskiej w 2015 r. sprzyjać będą rozwojowi produkcji w Polsce w 2016 r. Nadal w przemysłowej produkcji mięsa drobiowego zdecydowanie dominuje mięso świeże i chłodzone, które stanowi ok. 87% całkowitej produkcji oraz mięso dzielone na kawałki - ok. 63%.

 Nadal dynamicznie rozwija się sprzedaż zagraniczna drobiu. Dominującym kierunkiem jest UE, gdzie trafia 81% całego wywozu, ale zwiększa się też eksport do państw trzecich (Benin, Chiny, Kongo, WNP). Jego dynamika wyniosła aż 38%.

 Oprac. Aleksandra Szymańska

 Polska produkcja ogórków

 (Poradnik Gospodarski 2015 nr 11, s. 18-19)

 W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach UE wyniosły 2,781 milionów ton. Największym producentem była Hiszpania (754,4 tys. ton), Polska (514 tys. ton), Holandia (223 tys. ton) i Rumunia (blisko 147 tys. ton). W przypadku naszej rodzimej produkcji większość warzyw pochodziła z upraw pod osłonami.

 Niestety obserwuje się również spadek cen ogórków spod osłon (o 27 proc.), które kształtowały się na poziomie 1,18 zł/kg. Przyczyną takiego stanu rzeczy był spadek eksportu, spowodowany głównie rosyjskim embargiem oraz zwiększona produkcja tych warzyw wśród państw zachodniej Europy – Hiszpanii i krajów Beneluksu. W 2014 roku roczne spożycie wyniosło 6,24 kg/osobę, i wykazywało tendencję spadkową.

 Ogórki to warzywa niskokaloryczne. Zawierają duże ilości wody, błonnika i związków o charakterze zasadowym. Ponadto w ich składzie znajduje się witamina K oraz mikroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Świeże plasterki ogórka działają kojąco na poparzoną skórę, opuchnięte powieki, a także likwidują cienie pod oczami. Ogórkowa nuta pojawia się także w wielu perfumach.

 Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter