Produkcja zwierzęca i roślinna

Rolniczy świat – warzywa i owoce

(Top Agrar Polska 2016 nr 10, s. 24)

W 2016 r. największym importerem świeżych truskawek w Unii Europejskiej były Niemcy, którzy kupili 100,5 tys. ton tych owoców. 80% importowanych truskawek pochodzi z Hiszpanii, 8% z Holandii, 6% z Włoch i 2% z Egiptu.

W lipcu 2016 r. 396,6 tys. ton jabłek znajdowało się w magazynach w Unii Europejskiej. Najwięcej we Włoszech – 147,3 tys. ton, w Polsce – 59 tys. ton, we Francji 52,1 tys. ton.

Eksport zbóż z Unii osiągnął w bieżącym sezonie 6,3 mln ton. Z kolei import: 2,3 mln ton ziarna, w tym 68 tys. ton pszenicy i 231 tys. ton kukurydzy.

Komisja Europejska przyznaje 500 mln euro na pomoc dla producentów mleka. Z tego 150 mln euro na ograniczenie produkcji i 350 mln euro na pomoc dostosowawczą. Polska z tej puli otrzyma 22,6 mln euro.

Eksport kukurydzy w 2016 r. może być w USA rekordowy i wynieść 55 mln ton. W Rosji natomiast z powodu nadprodukcji zbóż zniesiono zaporowe cła eksportowe.

Tegoroczne zbiory rzepaku w Unii oszacowano na 20,5 mln ton, o 8% mniej niż w roku poprzednim. W Polsce zebrano ok. 2,25 mln ton.

 

Średnie plony buraków cukrowych w bieżącym roku szacuje się w UE na 72,8 t/ha. Najwięcej zbiorą Hiszpanie – 97 t/ha, Niemcy – 71 t/ha, w Polsce średnio 54 t/ha.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Rolniczy świat – owczarstwo

(Top Agrar Polska 2016 nr 9, s. 22)

Według Głównego Urzędu Statystycznego w 2015 roku pogłowie owiec w Polsce wyniosło 221 186 sztuk. Spośród 139 986 maciorek Polski Związek Owczarski ocenia 73 760 sztuk. Najwięcej owiec, bo 62 300 sztuk jest w Małopolsce. Aż 43 800 sztuk to owca górska – najliczniejsza rasa w kraju.

W Polsce występuje 15 ras owiec m.in. polska owca górska, kolorowa owca górska, wrzosówka, świniarka, owca olkuska, utrzymywanych głównie w stadach zachowawczych. Roczna dotacja do 1 maciorki wynosi obecnie 360 zł. W systemie dopłat bezpośrednich na lata 2014-2020 płatność do owiec wynosi 25 euro. Prawie 470 zł za sztukę otrzymuje łącznie co roku hodowca utrzymujący owce w stadzie zachowawczym i korzystający z płatności do owiec w ramach systemu dopłat bezpośrednich.

W ciągu ostatnich trzydziestu lat ponad dwudziestokrotnie zmalało pogłowie owiec w Polsce (z 5 mln do 221 tys. sztuk). Ponad połowa światowej populacji owiec jest w krajach rozwijających się. Największe stada tych zwierząt utrzymywane są w Chinach, Indiach, Australii, Sudanie, a w Europie – w Wielkiej Brytanii, we Francji, Włoszech, w Hiszpanii i Grecji.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Z indycznika…

(Indyk Polski 2016 nr 3, s. 8-9)

W 2015 r. produkcja indyków wyniosła 450 tys. ton żywca, co stanowiło 16%  całkowitej produkcji drobiu rzeźnego. Sprzedaż piskląt indyczych na rynku krajowym przekroczyła 41 mln sztuk (w 2014 r. było to 35 mln). W 2015 r. o 60 % zwiększył się udział piskląt indyczych wylężonych w Polsce.

Eksperci KE szacują, iż produkcja mięsa indyczego w 2016 r. w krajach UE wyniesie 1977,4 tys. ton, co stanowi wzrost o 0,6% w porównaniu do 2015 r. Najwięcej mięsa tego gatunku wyprodukują Niemcy 375 tys. Na drugim miejscu znajdzie się Francja  z 343 tys. ton, a na trzecim Polska która wyprodukuje 328 tys. ton mięsa indyczego.

Jeśli chodzi o spożycie mięsa indyczego na świecie, to liderem jest Izrael, gdzie w przeliczeniu na jednego mieszkańca spożywa się 13 kg rocznie. Stanowi to 13,5% całkowitej konsumpcji mięsa. Węgrzy zjadają – 9 kg, udział to 11,8%. Na trzecim miejscu są Amerykanie zjadający rocznie 7,2 kg na osobę mięsa indyczego.

Według ekspertów KE produkcja mięsa drobiowego w całej Unii w roku 2016 wyniesie 14 373 tys. ton, co będzie stanowiło 100,4% produkcji z roku 2015. W strukturze produkcji zwiększy się udział mięsa pochodzącego z kurcząt brojlerów. Mięso indycze będzie stanowiło 13,8% całej produkcji drobiu, a mięso kacze 3,5%.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter