Pielęgnacja plonów

Czarna lista pestycydów UE

(Warzywa i Owoce Miękkie 2016 nr 9, s. 9)

Niemieckie biuro Greenpeace opublikowało zaktualizowaną czarną listę pestycydów w Unii Europejskiej: http://www.greenpeace.org/poland/pl/wydarzenia/swiat/czarna-lista-pestycydow-ue/. Raport przygotowany przez niezależnych specjalistów klasyfikuje wszystkie pestycydy, które są obecnie zalegalizowane do użytku w UE pod kątem potencjalnego zagrożenia dla zdrowia ludzi lub środowiska. Niemieckie biuro już po raz trzeci przyjrzało się substancjom chemicznym, zatwierdzonym w UE do produkcji żywności. Istnieje bowiem zagrożenie, że niektóre z nich mogą powodować choroby nowotworowe, wpływać negatywnie na płodność, układ hormonalny i odpornościowy ludzi i zwierząt, a także wyrządzić wiele szkód w środowisku.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Produkcja zwierzęca i roślinna

Rolniczy świat – warzywa i owoce

(Top Agrar Polska 2016 nr 10, s. 24)

W 2016 r. największym importerem świeżych truskawek w Unii Europejskiej były Niemcy, którzy kupili 100,5 tys. ton tych owoców. 80% importowanych truskawek pochodzi z Hiszpanii, 8% z Holandii, 6% z Włoch i 2% z Egiptu.

W lipcu 2016 r. 396,6 tys. ton jabłek znajdowało się w magazynach w Unii Europejskiej. Najwięcej we Włoszech – 147,3 tys. ton, w Polsce – 59 tys. ton, we Francji 52,1 tys. ton.

Eksport zbóż z Unii osiągnął w bieżącym sezonie 6,3 mln ton. Z kolei import: 2,3 mln ton ziarna, w tym 68 tys. ton pszenicy i 231 tys. ton kukurydzy.

Komisja Europejska przyznaje 500 mln euro na pomoc dla producentów mleka. Z tego 150 mln euro na ograniczenie produkcji i 350 mln euro na pomoc dostosowawczą. Polska z tej puli otrzyma 22,6 mln euro.

Eksport kukurydzy w 2016 r. może być w USA rekordowy i wynieść 55 mln ton. W Rosji natomiast z powodu nadprodukcji zbóż zniesiono zaporowe cła eksportowe.

Tegoroczne zbiory rzepaku w Unii oszacowano na 20,5 mln ton, o 8% mniej niż w roku poprzednim. W Polsce zebrano ok. 2,25 mln ton.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Polityka i prawo rolne

Jedna agencja zamiast dwóch

(Agrotechnika 2016 nr 9, s. 4)

Do konsultacji społecznych został przekazany projekt ustawy o Agencji Rozwoju Obszarów Wiejskich, która miałaby powstać z połączenia Agencji Nieruchomości Rolnych (ANR) i Agencji Rynku Rolnego (ARR). Nowy organ będzie wykonywał dotychczasowe zadania obu agencji, z zastrzeżeniem, że zadania agencji płatniczej wykonywane dotychczas przez ARR zostaną przejęte przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). W ten sposób placówka ta stanie się jedyną w Polsce agencją płatniczą w zakresie Wspólnej Polityki Rolnej.

 W ocenie resortu rolnictwa obecna struktura instytucjonalnego wsparcia rolnictwa i obszarów wiejskich nie zapewnia efektywnej realizacji koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich w naszym kraju. Celem ustawy jest lepsze wykorzystanie zasobów i przyspieszenie realizacji zadań, poprawa współpracy i przepływu informacji dotyczących podmiotów działających w rolnictwie oraz udzielonej pomocy, a także minimalizacja kosztów funkcjonowania instytucjonalnej obsługi rolnictwa.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rośliny ozdobne

Suszy się nie boją / Piotr Latocha

(Działkowiec 2016 nr 10, s. 8-9)

Okresy wysokiej temperatury i letniej suszy są obecnie częstym zjawiskiem, dlatego warto sadzić gatunki które podczas tak ekstremalnych warunków pogodowych dobrze sobie radzą. Wśród iglaków najbardziej tolerancyjne są sosny: kosodrzewina ‘Gnom’, ‘Humpy’, oraz sosna czarna ‘Hornibrookiana’ i ‘Globosa’. Odporne są też jałowce np. jałowiec pospolity ‘Hibernica’, jak i płożące się ‘Repanda’.

Wśród liściastych odporny na suszę jest np. perukowiec podolski - ma odmianę czerwono listną ‘Royal Purple’ oraz żółtolistną ‘GoldenSpitrit’ – to jedne z najładniejszych krzewów. Dużą tolerancję na suszę cechuje odmiany berberysu Thunberga oraz rokitnik.

Suszę doskonale znosi brzoza, ale mniejsze jej odmiany np. odmiana o zwisającej koronie – ‘Youngii’. Wśród małych drzewek poleca się także zwisłopędową odmianę karagany syberyjskiej.

Z roślin kwitnących odporne na suszę wyróżniają się  żarnowce – krzewy o zielonych pędach z mocno zredukowanymi liśćmi. Zaletą żarnowców jest obfite kwitnienie w kwietniu i maju, a wadą ograniczona wytrzymałość na mróz.

Popularnym, choć niewysokim, krzewem jest pięciornik krzewiasty i jego liczne odmiany o kwiatach żółtych lub pomarańczowych. Do najniższych krzewów  o podobnych wymaganiach należy wawrzynek główkowy. To rodzimy gatunek będący pod ochroną na naturalnych stanowiskach, nadaje się do sadzenia wspólnie z jałowcami i kosodrzewiną w ogrodach skalnych. Wyjątkowo wytrzymały na suszę i odporny na zasolenie jest też tamaryszek.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rynki rolne

Podrabiane wyroby spirytusowe i wina w UE

(Przemysł Spożywczy 2016 nr 10, s. 50-51)

Producenci napojów spirytusowych i win w UE ponoszą straty na poziomie 1,3 mld euro z powodu obecności na tym rynku podrabianych wyrobów. Według Urzędu Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO), podrabianie napojów alkoholowych generuje straty w wysokości 4,4% wartości legalnej sprzedaży napojów spirytusowych i 2,3% legalnej sprzedaży wina. Podrabianie napojów spirytusowych powoduje spadek obrotów legalnych producentów, a w konsekwencji redukcję liczby pracowników.

W latach 2008-2013 wartość produkcji napojów spirytusowych w UE wyniosła 22 mld euro rocznie. Handel zagraniczny między UE a krajami trzecimi miał dodatni bilans w wysokości 7 mld euro/rok, a wartość pozostałych do spożycia napojów spirytusowych na rynku wewnętrznym wynosiła prawie 15 mld euro (w cenach producenta). Największym producentem napojów spirytusowych jest Zjednoczone Królestwo (ponad 5 mld euro rocznie), następna jest Francja (ponad 4 mld euro). Głównymi unijnymi producentami wina są: Francja (9 mld euro), Włochy (8 mld euro) i Hiszpania.

Największy, bezwzględny wpływ podrabiania alkoholi (263 mln euro) obserwuje się w Hiszpanii. Względny efekt utraty sprzedaży wskutek podrabiania napojów spirytusowych(10,4%) jest tam znacząco wyższy od średniej unijnej, ale równy tej średniej w przypadku wina (2,3%).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Żywność

Powrót drożdżówki / Wojciech Kolanowski

(Przegląd Gastronomiczny 2016 nr 9, s. 14-17)

             Z początkiem września weszły w życie znowelizowane przepisy dotyczące produktów, które mogą być sprzedawane na terenie placówek oświatowych, a także żywienia zbiorowego uczniów i przedszkolaków. Ograniczeniu wciąż podlega znajdująca się w nich ilość soli, cukru i tłuszczu. W sklepikach szkolnych i automatach dopuszczone są do sprzedaży wszystkie rodzaje pieczywa oraz wszelkiego rodzaju kanapki, sałatki i surówki.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Uprawa i nawożenie roślin

Przepękla ogórkowata – KUGUA / Roman Hołubowicz

(Warzywa i Owoce Miękkie 2016 nr 9, s. 40-42)

Przepękla ogórkowata,  zwana również balsamką lub gorzkim ogórkiem, to warzywo dyniowate o charakterystycznym gorzkim smaku, bardzo popularne w Chinach. Jest tam wykorzystywane nie tylko jako warzywo, ale również roślina lecznicza i ozdobna. To gatunek ciepłolubny, którego - według samych Chińczyków - wszystkie części mają wartość użytkową.

Przepękla dorasta do kilku metrów wysokości, ma liście 7-9 klapowe, sercowate. Łodyga jest lekko owłosiona. Kwiaty mają żółtą koronę o dzwoneczkowatym kształcie i mogą być żeńskie i męskie. Roślina jest obcopylna. Owoce są walcowate lub żeberkowane, wyrastają już po dwóch miesiącach od wysiewu nasion i dorastają do 20 cm długości. Wyglądem przypominają ogórek. Kształt owocu jest cechą odmianową: od podłużnego do jajowatego. Owoce charakteryzują się bardzo gorzkim smakiem, na surowo niejadalne i przed spożyciem należy je blanszować. Początkowo są zielone. W tej fazie zbiera się je jako warzywo. W następnej fazie przebarwiają się na żółto. Wówczas są pozyskiwane w celach leczniczych. W końcu zmieniają barwę na pomarańczową - takie zbiera się na nasiona.

Owoce przepękli zawierają bardzo mało białka, natomiast dużo wody, witaminy C i potasu. Owoce wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek, nadając im lekką gorycz. Liście i owoce zawierają alkaloidy, olejki eteryczne, karoten, oraz lecytyny. W Azji najczęściej wykorzystuje się te owoce do leczenia cukrzycy. Ponadto udowodniono w badaniach klinicznych, że sok z owoców przepękli działa ochronnie na komórki mózgowe w warunkach stresowych. Nasiona przepękli zawierają witaminy: A, B1, B2 oraz żelazo.

Przepękla jest rośliną ciepłolubną, która najlepiej rośnie w temperaturze 25-35oC. Choć rośnie prawie na każdym typie gleb, uprawiana na glebach żyznych z nawadnianiem w drugim roku po nawozach organicznych daje wysokie plony owoców. Zalecany odczyn gleby to pH6-6,7. Nie należy jej uprawiać po roślinach dyniowatych. Gatunek uprawia się z rozsady. Zalecana liczba roślin na 1 ha wynosi od 6,5 tys. do 11 tys. sztuk. Owoce przeznaczone do spożycia zbiera się około 90 dni po posadzeniu rozsady.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...