Produkcja roślinna i zwierzęca

Problemy w uprawie pomidorów / Piotr Borczyński

(Wieś Kujawsko-Pomorska 2017 nr 2, s. 16)

 

            W ubiegłym sezonie, warunki do wzrostu i rozwoju pomidorów gruntowanych były dobre. Do takiego stanu rzeczy przyczyniła się zwiększona liczba nasadzeń i dobre plony. Największym problemem okazał się zbyt zebranych pomidorów.

             Zbiory pomidorów gruntowych rozpoczęły się około 10 sierpnia i miały dość intensywny przebieg, na co nie były przygotowane zakłady przetwórcze. Producenci dysponowali dużymi rezerwami pracowników oraz profesjonalnym sprzętem polowym. Dodatkowo, wysoka temperatura we wrześniu spowodowała, że owoce szybko rozpoczęły dojrzewanie.

            Producenci pomidorów nie mieli większych problemów z utrzymaniem plantacji w dobrej kondycji zdrowotnej. Pewną uciążliwością była obecność psianki, zwłaszcza psianki czarnej, która nie jest zwalczana przez większość herbicydów stosowanych do odchwaszczania upraw pomidorów. Niektórzy rolnicy mieli  kłopoty z eliminacją innych popularnych chwastów, które ze względu na korzystne warunki pogodowe dość intensywnie wzrastały.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Grusze w Polsce, Belgii i Holandii – uwarunkowania produkcji / Andrzej Soska

(Sad Nowoczesny 2017 nr 2, s. 38-41)

             Grusze w Polsce są uprawiane na powierzchni około 190 tys. ha. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci obserwuje się systematyczny spadek areału upraw. Do czynników mających wpływ na taki stan rzeczy należy zaliczyć niesprzyjające dla tego gatunku warunki klimatyczne. Poza tym, do niedawna większość sadowników, ze względu na dobrą koniunkturę w eksporcie na rynki wschodnie, decydowała się na produkcję jabłek, pod uprawę gruszy przeznaczając jedynie niewielkie kwatery.

            Na skutek embarga na sprzedaż owoców do Federacji Rosyjskiej i wynikających z tego niskich cen skupu jabłek, coraz więcej producentów planuje zmienić dotychczasowe kierunki swojej działalności. Licząc na poprawę dochodowości gospodarstw rozważana jest m.in. uprawa gruszy.

            Powierzchnia upraw gruszy w Polsce, Belgii i Holandii jest na zbliżonym poziomie, przy czym zauważalne są różnice w wielkości produkcji tych owoców. W Belgii i Holandii produkuje się po około 350 tys. ton gruszek rocznie, natomiast w Polsce jedynie 65 tys. ton.

            Jednym z podstawowych problemów w uprawie gruszy, w naszym kraju, jest relatywnie niska wytrzymałość drzew na mróz, dlatego zaleca się zakładanie sadów gruszowych w zachodniej i południowo-zachodniej części Polski. Ważny jest wybór właściwego stanowiska pod nasadzenia drzew. Najlepiej, jeśli są to miejsca ciepłe, wyżej położone, nie narażone na zalewanie. Gleba powinna być żyzna i dobrze zdrenowana.

            Aby wysokość plonów i jakość owoców były satysfakcjonujące w okresie kwitnienia i bezpośrednio po nim, pogoda powinna być stabilna i względnie ciepła, a, jak wiadomo w naszym kraju takiej gwarancji nie ma. Możliwe jest stworzenie odpowiedniego mikroklimatu przez sadzenie szpaleru drzew stanowiących osłonę przeciwwiatrową, najlepiej wokół całej kwatery, a przynajmniej od strony północnej i wschodniej. Gatunkami drzew, które nadają się do zastosowania jako osłony są m.in. olsza czarna i grab pospolity.

            W uprawie gruszy ważny jest również właściwy dobór odmian i podkładek. Do sadów intensywnych polecana jest pigwa C, S1, Q-eline. Aby zmniejszyć ryzyko związane z uszkodzeniem podkładek podczas mroźnej zimy, fragment wystający ponad powierzchnię można przykryć ściółkami organicznymi lub ziemią. Dobrze jest również zabezpieczyć pnie młodych drzewek, osłaniając je od mroźnego wiatru.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Prognoza cen podstawowych produktów rolno-spożywczych / Tadeusz Plichta

(Pomorskie Wieści Rolnicze 2017 nr 1, s. 11-13)

 

            Zbiory zbóż w 2016 r., w Unii Europejskiej oszacowano na poziomie 295 mln ton, o 5 proc. poniżej zbiorów z 2015 r. W Polsce, w ubiegłym roku, zbiory zbóż ogółem wyniosły 29,9 mln ton i były o 7 proc. większe od średnich z lat 2011-2015. Wzrost zbiorów wynikał ze zwiększenia powierzchni uprawy (o 3 proc.) oraz większych plonów (o 4 proc.).

Prognozuje się, że krajowe zapotrzebowanie na zboża w sezonie 2016/2017 może wynieść 26,5 mln ton, wobec 25,4 mln ton w sezonie poprzednim.

W sezonie 2016/17 ceny zbóż na świecie utrzymają się na relatywnie niskim poziomie.

W UE ceny zbóż są niższe niż przed rokiem. Ceny w Polsce podążają za zmianami cen w Unii. We wrześniu 2016 r. średnia krajowa cena pszenicy ukształtowała się na poziomie 612 zł/t, o 7 proc. niższym niż rok wcześniej. Przeciętna cena jęczmienia wynosiła 632 zł/t, w tym jęczmienia paszowego 519 zł/t. Ceny były niższe niż przed rokiem odpowiednio o 2 proc. i 9 proc.

W wyniku przewagi podaży ziarna nad popytem w świecie, a szczególnie w Europie Wschodniej, w sezonie 2016/17 ceny zbóż będą utrzymywały się na niskim poziomie, wykazując sezonowy wzrost, w miarę wyczerpujących się zasobów.

W 2016 r. nastąpił spadek liczebności pogłowia trzody chlewnej we wszystkich grupach produkcyjno-użytkowych, największy dotyczył loch (o 16 proc.). Szacuje się, że pogłowie w grudniu 2016 r. wynosiło 10 mln sztuk. Przewiduje się, że w 2017 r., w wyniku przewidywanej poprawy opłacalności chowu, tempo spadku pogłowia będzie prawdopodobnie wolniejsze. Prognozuje się, że do końca marca 2017 r. ceny skupu:

  • żywca wieprzowego mogą kształtować się na poziomie 5,20-5,60 zł/kg.
  • żywca wołowego mogą kształtować się następująco: bydło ogółem – 5,90-6,30 zł/kg, młode bydło rzeźne – 6,20-6,60 zł/kg.
  • kurcząt brojlerów powinien kształtować się na poziomie 3,30-3,50 zł/kg.

 

Jeśli chodzi o mleko, to w marcu 2017 r. ,w skupie, może być nawet o 17 proc. droższe niż w marcu 2016 r. Zespół ekspertów, uwzględniając wahania sezonowe, przewiduje cenę skupu mleka surowego na poziomie 116,00-124,00 zł/hl.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Truskawki, porzeczki, gruszki i śliwki 2016 / Tomasz Smoleński

(Sad Nowoczesny 2017 nr 1, s. 14-15)

 

Główny Urząd Statystyczny szacuje zbiory truskawek w 2016 r. na 196 tys. ton, tj. o 5 proc. mniej od uzyskanych w 2015 r. O około 25 proc. wyższe niż w 2015 r. były ceny skupu truskawek deserowych (bez osłon) – wyniosły średnio 4 zł za kg.

Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych) w 2016 r. oszacowano na ok. 165 tys. ton (nieco wyżej niż w 2015 r.). Ceny skupu porzeczek czarnych do mrożenia wyniosły 0,70-0,80 zł/kg, a czarnych porzeczek na koncentrat - 0,65 zł za kg. Niska opłacalność zbytu tego gatunku spowodowała, że część owoców nie została zebrana.

Z kolei ceny skupu porzeczek kolorowych w zakładach przetwórczych i chłodniach były w 2016 r. rekordowo wysokie osiągając poziom 2,30 zł za kg (w 2015 r. było 1,60 zł/kg).

Wyższe zbiory gruszek oraz dobre warunki ich przechowywania w przechowalniach bez kontrolowanej atmosfery spowodowały, że ceny tych owoców na początku grudnia 2016 r. były jednymi z najniższych w ostatnich 5 latach. Zbiory gruszek w 2016 r. były na poziomie 80 tys. ton, tj. o 15 proc. wyższe niż w 2015 r.  Szacowana cena skupu w całym sezonie 2016 r. wyniosła 2,20 zł/kg.

Produkcja śliwek w 2016 r. była o 16 proc. wyższa niż w 2015 r. i wyniosła 110 tys. ton. Za śliwki do mrożenia płacono w zakładach przetwórczych i chłodniach 0,65-1,10 zł/kg. Średnia cena skupu wyniosła 0,80 zł/kg, tj. dwukrotnie mniej niż w 2015 r. Z kolei ceny skupu deserowych śliwek odmian letnich były wyższe niż rok wcześniej i w lipcu 2016 r. w skupie dochodziły do 2-4 zł/kg.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Drobiarstwo w liczbach

(Hodowca Drobiu 2017 nr 1, s. 6-8)

 

             Do listopada 2016 roku krajowe zakłady wylęgu drobiu wyprodukowały prawie 1 mld 9 mln piskląt kurzych brojler, czyli o 73,9 mln sztuk więcej niż w tym samym okresie, w roku ubiegłym. Średnia miesięczna produkcja w 2016 roku wyniosła 91,7 mln sztuk.

            Wylęgi piskląt indyczych do listopada 2016 roku wyniosły 23,9 mln sztuk, czyli o 0,97 proc więcej niż w roku ubiegłym. Handel zagraniczny pisklętami tego gatunku drobiu w okresie styczeń-listopad wyniósł: import z UE – 17333,6 tys. sztuk, wywóz do krajów trzecich – 1838,9 tys. sztuk.

            Krajowa produkcja piskląt kurek nieśnych, przeznaczonych do intensywnej produkcji jaj spożywczych, wyniosła 28,4 mln sztuk, a piskląt ogólnoużytkowych – 12,7 mln sztuk. Eksport piskląt kurzych brojler do krajów trzecich kształtował się na poziomie 54,7 mln sztuk.

            Wylęgi piskląt kaczych w okresie styczeń-listopad 2016 roku wynosił 8969 sztuk, natomiast produkcja gęsi osiągnęła poziom 9927,3 tys. sztuk.

            Wstawienia kur mięsnych do października 2016 roku wyniosły 8747,78 tys. sztuk.!!!

Oprac. Joanna Radziewicz

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter