Dobrostan zwierząt

Lucerna – najtańsze białko w produkcji zwierzęcej / Janusz Kalisz

(Poradnik Gospodarski 2018 nr 1, s. 22-23)

Lucerna to jedna z najstarszych roślin pastewnych, znana już w starożytności. Jest rośliną wysokobiałkową, wieloletnią wykorzystywaną w żywieniu bydła, trzody chlewnej, owiec, drobiu. Tworzy rezerwy paszowe w postaci: siana, kiszonki, sianokiszonki lub suszu i koncentratów białkowych. W żywieniu bydła spełnia następującą rolę:

  • jest źródłem karotenu, soli mineralnych, witamin,
  • dostarcza paszy o dużej koncentracji białka i wysokiej strawności, co wpływa na wzrost wydajności mleka,
  • dostarcza kompletu aminokwasów egzogennych,
  • siano z lucerny pokrywa zapotrzebowanie wysokoprodukcyjnych krów na białko i zastępuje wysokobiałkowe pasze treściwe.

Za uprawą tej rośliny przemawiają:

  • Niska pracochłonność i niewielkie nakłady na jednostkę powierzchni,
  • możliwość zmechanizowania uprawy i zbioru,
  • duży plon taniego białka,
  • doskonałe stanowisko dla roślin następczych.

Lucerna nie lubi gleb zakwaszonych, piaszczystych, torfowych o wysokim poziomie wód gruntowych, bardzo zwięzłych. Wymaga dostatecznej ilości opadów w ciągu roku. Dobrze znosi mroźne zimy (-25°C) pod warunkiem, że przykrywa ją warstwa śniegu.  Przy siewach wiosennych lucerny najlepszy przedplon stanowią okopowe na oborniku, ponieważ pozostawiają pole odchwaszczone i zasobne w składniki pokarmowe. Prace jesienne przed planowanym założeniem lucernika na wiosnę: odchwaszczanie pola, wapnowanie, nawożenie fosforowe i potasowe.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Zima żmudna, zima trudna / Jan Gancarz

(Twój Doradca – Rolniczy Rynek 2018 nr 1, s. 32)

Chów ryb prowadzimy przez cały rok. Oczywiście najtrudniejszy jest okres zimy, gdzie odnotowuje się największe straty. Ujemna temperatura ma wpływ na zły stan fizjologiczny ryb, mechaniczne uszkodzenia ciała, choroby i szkodniki. Istotne znaczenie dla pomyślnego przezimowania ryb ma ich kondycja, a szczególnie ilość nagromadzonego tłuszczu, którego zawartość w okresie zimowym powinna wynosić co najmniej 5-6%. Dlatego narybek i kroczek trzeba dokarmiać w sezonie paszami bogatymi w białko i węglowodany. Do prac jakie powinien wykonać hodowca ryb w czasie zimy należy:

  • zapewnienie rybom dobrych warunków do prawidłowego przezimowania,
  • ocena wyników produkcyjnych za miniony sezon oraz porównanie do ostatnich 3 lat,
  • sporządzanie preliminarza obsad stawów letnich dla poszczególnych gatunków ryb,
  • złożenie zamówień na środki do produkcji stawowej,
  • remont stawów letnich, magazynów, odłówek, płuczek oraz urządzeń i budowli wodnych,
  • prace melioracyjne poprzedzające przygotowania do wiosennego zalewu stawów,
  • rozpoczęcie zalewania stawów w przypadku gospodarstw z deficytem wody,
  • wykorzystać okres zimowy do podniesienia wiedzy z zakresu produkcji i zarządzania gospodarstwem.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter