Nowe odmiany roślin

Nowe odmiany lucerny i koniczyny / Piotr Domański

(Agrotechnika 2018 nr 4, s. 10-11)

W Krajowym Rejestrze figuruje tylko jedna polska odmiana lucerny siewnej, natomiast pozostałe 17 to odmiany zagraniczne. Hodowcą i właścicielem dwóch nowo zarejestrowanych odmian jest firma Barenbrug Holland BV.

  • Alexis – odmiana plenna. Plon energii paszy z czterech pokosów przekracza 28 tys. jednostek paszowych (JP) z hektara. Charakteryzuje się korzystnym rozkładem plonowania w okresie wegetacji. Rośliny dobrze odrastają wiosną i po zbiorze, wykazują odporność na wyleganie.
  • Artemis – odmiana plenna. Całoroczny plon energii paszy przekracza 28 tys. JP/ha. Charakteryzuje się korzystnym rozkładem plonowania w okresie wegetacji. Rośliny dobrze odrastają po zbiorze i nie wykazują skłonności do wylegania.

W przypadku koniczyny w Krajowym Rejestrze, liczącym obecnie 12 pozycji, większość stanowią odmiany polskie, diploidalne. Nowo zarejestrowana odmiana diploidalna Pasieka daje duże plony suchej masy w drugim roku pełnego użytkowania. Charakteryzuje się korzystnym rozkładem plonowania w okresie wegetacji. Rośliny dobrze odrastają po pierwszym pokosie. Jej właścicielem i hodowcą jest Małopolska Hodowla Roślin Spółka z o.o.

Oprac. Joanna Radziewicz

Różowy czas kalarepy? / Marta Szyperek

(Warzywa i Owoce Miękkie 2018 nr 4, s. 62-63)

Od pewnego czasu produkcja kalarepy zyskała na popularności. Producenci preferują odmiany o krótkim ulistnieniu, które dają możliwość bardziej zwartej obsady. Wśród polecanych odmian wymienia się:

  • Konan F1 (Bejo Zaden) – odmiana wczesna, polecana do uprawy całorocznej na „świeży rynek”, o białym wnętrzu bez tendencji do zdrewnień i bardzo dobrym smaku. Daje wysoki plon handlowy.
  • Konmar F1 (Bejo Zaden) – okres wegetacji 66 dni, odmiana przeznaczona na „świeży rynek” do zbioru pęczkowego.
  • Avaya F1 (Enza Zaden) – odmiana polowa, dobrze znosi wysoką temperaturę latem i warunki stresowe. Daje wysoki plon handlowy.
  • Solares F1  (Enza Zaden) – nadaje się do uprawy w polu latem i jesienią. Polecana do pakowania w kartony.
  • Wiedeńska Biała (Plantico Zielonki) – odmiana średnio wczesna, polecana na zbiór letni i jesienny.
  • Wener Blauwe (Plantico Zielonki) – odmiana tworząca ciemnofioletowe, duże, kuliste zgrubienie. Miąższ biały i soczysty. Nie drewnieje podczas zimowego przechowywania.
  • Kref F1 (Pnos Ożarów Mazowiecki) – odmiana bardzo wczesna do uprawy pod osłonami oraz całorocznej w polu. Odporna na pękanie i przerastanie bez tendencji do tworzenia zdrewnień.
  • Troja F1 (Pnos Ożarów Mazowiecki) – odmiana średnio późna do bezpośredniego zaopatrzenia rynku. Odporna na zdrewnienie. Można ją przechowywać przez kilka miesięcy.
  • Gabi (Polan Khino) – odmiana wczesna, do bezpośredniego spożycia. Polecana do uprawy wiosennej i jesiennej w polu i pod osłonami. Tolerancyjna na pękanie i zdrewnienie.
  • Alka (Polan Khino) – odmiana średnio późna do uprawy wiosennej i jesiennej. Zgrubienia ciemnofioletowe, miąższ kruchy i soczysty. Dobrze się przechowuje i nadaje się do mrożenia.
  • Segura F1 (Rijk Zwaan) – odmiana do uprawy polowej od wiosny do jesieni, odporna na mączniaka rzekomego, polecana na zbiór pęczkowy.
  • Alme F1 (Rijk Zwaan) – odmiana wczesna do uprawy od lata do jesieni. Cechuje się dużym wigorem.
  • Quickstar F1 (Sakata) – odmiana wczesna polecana do uprawy pod osłonami, tolerancyjna na duże wahania temperatury, miąższ biały i chrupki.
  • Gigant (W. Legutko) – odmiana późna, do zbioru latem i jesienią. Miąższ biało-seledynowy, odporny na drewnienie i parcenie, nadaje się do dłuższego przechowywania, polecana do bezpośredniego spożycia i mrożenia.
  • Niebieska Masłowa ((W. Legutko) – odmiana średnio późna, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, skórka niebiesko-purpurowa, miąższ biało-seledynowy. Znosi krótkotrwałe przymrozki do -4 0C. Polecana do bezpośredniego spożycia.

Oprac. Joanna Radziewicz

W ekskluzywnym klubie / Agnieszka Okła

(Sad Nowoczesny 2018 nr 4, s. 32-33)

Niektóre odmiany jabłek są sprzedawane jako towar ekskluzywny, przynosząc zwiększone zyski wąskiej grupie producentów. Wśród odmian wymieniane  są:

  • Ambrosia – jej pochodzenie jest nieznane, ale przypuszcza się, że to krzyżówka Golden Delicious’a z Jonagoldem lub Starking Delicious’em. Owoce są soczyste i chrupiące, mają błyszczącą, gładką skórkę o zielonożółtej barwie zasadniczej pokrytej jasnoróżowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jest kruchy, soczysty o miodowym kolorycie. Jest to odmiana średnio późna. Drzewa cechują się średnią siłą wzrostu, nie trzeba ich silnie przerzedzać, ale pędy wymagają podwiązywania. Drzewa plonują regularnie. Owoce są raczej odporne na odgniecenia. W ciepłych krajach termin zbioru przypada na koniec września.
  • Cameo – to prawdopodobnie krzyżówka Red Delicious i Golden Delicious. Skórka ma barwę czerwoną. Porywa ją paskowany rumieniec z wyraźnymi jasnymi przetchlinkami. Smak zbliżony do Red Deliciousa, ale mniej intensywny. Miąższ chrupki, bardzo soczysty i słodki. Odmiana polecana jako owoc deserowy i do wypieków. Kwitnie w tym samym czasie co Gala. Zbiór w pierwszej połowie października. Owoce dobrze się przechowują
  • Jazz® (Scifresh) – krzyżówka odmian Breaburn i Royal Gala. Skórka ma pomarańczowo-czerwony rumieniec i zieloną barwę zasadniczą. Miąższ żółtawy, soczysty, zbity i chrupiący. Owoce wyróżniają się słodko-ostrym smakiem z delikatną nutą gruszki. Odmiana wczesna. Wymaga regularnego przerzedzania. Wrażliwa na parcha i raka bakteryjnego.
  • Junami®(Milwa, Diwa) – krzyżówka odmian (Idared x Maigold) x Elstar. Owoce mają żółtozieloną barwę podstawową, którą pokrywa czerwony rumieniec. Miąższ jest zwarty, niezbyt twardy i chrupiący, lekko kwaśny o wyrazistym aromacie. To typowe jabłka deserowe, ale mogą być też przeznaczone na soki. Charakteryzują się dużą trwałością pozbiorczą.
  • Rockit TMchrupkie, soczyste i słodkie jabłka w formie gotowej do spożycia przekąski. Wyróżnia je miniaturowy rozmiar. Zawierają 65 proc. więcej potasu i 10 proc. więcej błonnika niż standardowe odmiany. Po zbiorze są myte, sortowane i pakowane w wygodne tuby. W takiej formie są sprzedawane.
  • Tentation® (Delblush) – krzyżówka odmian Golden Delicious i Grifer (Blushing Golden). Owoce są złotożółte z delikatnym pomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest chrupiący, bardzo jędrny i soczysty. Odmiana jest raczej odporna na parcha. Drzewa są produktywne, regularnie owocują. Zbiór odbywa się od końca września do marca. Owoce można przechowywać do marca. Mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub celów kulinarnych.

Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter