Przemysł cukrowniczy
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Melasa – drugi produkt przemysłu cukrowniczego / Joanna Uścińska, Iwona Burzyńska
(Poradnik Plantatora Buraka Cukrowego 2018 nr 2, s. 20-23)
Z punktu widzenia produkcji cukru melasa jest produktem ubocznym. Jednak dzięki wielu wartościowym substancjom organicznym i mineralnym oraz zawartości sacharozy (40%) jest jednocześnie pełnowartościowym drugim produktem przemysłu cukrowniczego.
Melasa ma wiele zastosowań, a produkowana jest zarówno z buraków cukrowych, jak i z trzciny cukrowej. Łącznie światowa produkcja melasy w kampanii 2017/2018 szacowana jest na 66,107 mln ton, z czego około 20% (912,270 mln t) stanowi melasa buraczana. Największym producentem melasy na świecie jest Brazylia (4-krotnie więcej niż UE).
Największe ilości melasy w Unii (ok. 2,3 mln t) zużywane są do produkcji etanoli – na biopaliwa, alkohol techniczny i spożywczy, kolejno w przemyśle paszowym (1,69 mln t) oraz do produkcji drożdży i kwasów organicznych (1,15 mln t).
W przemyśle paszowym melasa występuje zarówno jako składnik mieszanek pasz przemysłowych, jak i pasza sporządzanych w gospodarstwach rolnych, jest też wykorzystywana jako pasza płynna do bezpośredniego skarmiania. Stanowi ważny komponent w produkcji drożdży – zarówno piekarniczych, jak i browarniczych czy gorzelniczych oraz ekstraktów drożdżowych.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Odmiany buraka cukrowego wpisane do Krajowego rejestru w 2018 roku / Waldemar Janiak
(Poradnik Plantatora Buraka Cukrowego 2018 nr 2, s. 30-31)
Na podstawie korzystnych wyników doświadczeń rejestrowych w latach 2016 i 2017 do krajowego rejestru - w lutym 2018 roku - wpisano 17 nowych odmian buraka. Zdaniem hodowców wszystkie nowo zarejestrowane odmiany są odporne na rizomanię, a dodatkowo 3 z nich posiadają tolerancję na mątwika burakowego.
Nazwy typów użytkowych oznaczają:
- typ cukrowy - odmiana o podwyższonej zawartości cukru przy średnim lub nieco mniejszym plonie korzeni,
- typ normalny – o cukrowości średniej i przeważnie większym plonie korzeni,
- typ plenny – wykazujący duży i bardzo duży plon surowca o stosunkowo niższej cukrowości,
- typ normalno-cukrowy i normalno-plenny – to typy pośrednie.
Wszystkie nowe odmiany należą do typu normalnego, są to: Bryza, BTS 3865, BTS 6430, BTS 9975, Dobrava KWS, Eliska KWS (posiada tolerancję na mątwika burakowego), Emu, FD Coach, Higgs, Jagiellon, Jagienka, Jaromir, Leandrus, Pacific, Traper (posiada tolerancję na mątwika burakowego), Tur (posiada tolerancję na mątwika burakowego), Vinnare.
Oprac. Aleksandra Szymańska