Warzywa kapustne

Jak dobrze wyprodukować warzywa kapustne? / Edward Kunicki

(Hasło Ogrodnicze 2018 nr 5, s. 17-19)

Polska jest największym producentem kapusty w Unii Europejskiej. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji – za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA. W światowym eksporcie zajmujemy czwartą pozycję .

Aby uzyskać jak najlepszy plon warzyw kapustnych, jakościowy i ilościowy, należy zastosować długoletnią strategię obejmującą dwa etapy:

  1. Zabezpieczenie najwyższej jakości środków produkcji (odpowiednia odmiana, materiał siewny, rozsada, nawozy, środki ochrony roślin, biostymulatory i inne),
  2. Prawidłowe przygotowanie pola.

Rośliny z prawidłowo wyprodukowanej rozsady powinny być krępe, o zielonej barwie. W rozsadę można się zaopatrzyć w profesjonalnych firmach, lub samodzielnie przygotować w wielodoniczkach.

Stanowisko pod uprawę warzyw kapustnych powinno być nasłonecznione. Rośliny wymagają gleby żyznej, o dobrej strukturze i optymalnym odczynie wynoszącym 6,5-7,2. Warto stosować płodozmian 5-6 letni. Dobrymi przedplonami są: pszenica, owies, ziemniaki i gryka.

Warzywa kapustne bardzo dobrze reagują na nawadnianie. Jeśli chodzi o obornik, to stosowany jest w formie naturalnej lub coraz częściej granulatu, który jest najwartościowszym źródłem próchnicy, zwiększa pojemność wodną gleby oraz wprowadza obfitą mikroflorę rozkładającą mikroelementy. Warzywa te mają duże wymagania pokarmowe, co wynika głównie z faktu budowania przez rośliny dużej masy wegetatywnej.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Globalnie o kapuście / Dorota Łabanowska-Bury

(Warzywa 2018 nr 5, s. 11-13)

Biała kapusta głowiasta jest liderem rynku na Ukrainie, z produkcją 1,5 miliona ton rocznie. Kolejne pozycje zajmują tu: kapusta czerwona i chińska. Z powodu mniejszego popytu i zamkniętej granicy rosyjskiej producentom trudno jest utrzymać opłacalność produkcji.

We Francji zanotowano spadek produkcji warzyw kapustnych, zwłaszcza kalafiora. Branża kapuściana w tym kraju coraz częściej stawia na obrót wstępnie przygotowanymi wyrobami, które są gotowe do natychmiastowego użycia.

We Włoszech dostępnych jest wiele rodzajów kapusty: czerwona, biała, głowiasta i savoy. Ze względu na ciepły początek roku popyt był ograniczony. Pogorszenie pogody wpłynęło na produkcję. Kapusta do Włoch jest importowana przede wszystkim z Hiszpanii i Portugalii.

Uprawa kapusty stożkowej odnotowała w ostatnich latach wzrost. Szczególnie wysoki był eksport do Wielkiej Brytanii (zwłaszcza odmiana Dutchy F1). Odmiana Cape Horn F1, której największym producentem jest Portugalia, była poszukiwana w Holandii, Niemczech, Francji i innych krajach Europy Środkowej i Północnej. 

Zanotowano wzrost produkcji kapusty włoskiej, która jest uprawiana również w Hiszpanii. Największym rynkiem dla tego surowca jest Wielka Brytania. Obserwuje się również zwiększone zainteresowanie uprawą jarmużu. Produkcja hiszpańska koncentruje się na rynku eksportowym i ma na celu wypełnienie luk w sezonie europejskim.

Obecnie na rynku niemieckim występuje niepokojąca nadprodukcja kapusty (ok. 20 proc. nadwyżka). Ze względu na niski popyt, notowany jest spadek cen kapusty białej i czerwonej.

Zbiory kapusty w Holandii były wyjątkowo duże. Nadwyżki dotyczą przede wszystkim kapusty głowiastej białej, której cena osiągnęła bardzo niski poziom (od 5 eurocentów/kg do 25 eurocentów/kg). Rynek jarmużu podniósł się już w 9. tygodniu roku, z powodu zimnego frontu.

W USA ceny kapusty rosną w okresie poprzedzającym Dzień Świętego Patryka (17 marca). Szacuje się, że podaż wzrośnie o 25 proc. W Izraelu ceny kapusty głowiastej białej i czerwonej są stabilne. Kraj ten produkuje rocznie około 60 tys. ton tego surowca. Cała produkcja jest sprzedawana na rynku krajowym. Większość trafia do przemysłu przetwórczego, a pozostała część na rynki hurtowe i detaliczne. Planowane jest tutaj wpisanie kapusty na listę produktów z obniżoną opłatą przewozową. Wdrożenie tego programu  ma na celu otwarcie rynku w oparciu o prognozy popytu i podaży.

Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter