Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych 2018
- Szczegóły
- Kategoria: Rolnictwo w Unii Europejskiej i na świecie
Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stale się powiększa, do końca września 2018 roku wpisano na nią prawie 80 produktów. Najwięcej w lubelskim, małopolskim i mazowieckim. Dziś produktów wpisanych na ministerialną Listę jest już ponad 1800, a wnioski o wpis kolejnych stale napływają do MRiRW.
Ministerialna Lista Produktów Tradycyjnych została utworzona na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien ponadto stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
Głównym celem powstania tej listy była promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wyrabianych tradycyjnymi i historycznie ugruntowanymi metodami na terenie Polski, po to, by móc skuteczniej promować je także za granicą. Pierwszym produktem umieszczonym na Liście - w lipcu 2005 roku - był pierekaczewnik - pieróg z Podlasia, który jest specjalnością mieszkających na tych ziemiach Tatarów.
Liczba wpisów na Listę produktów tradycyjnych według województw, stan na 1 października 2018:
Dolnośląskie - 49 |
Kujawsko-pomorskie - 82 |
Lubelskie - 204 |
Lubuskie - 73 |
Łódzkie - 139 |
Małopolskie - 213 |
Mazowieckie - 132 |
Opolskie - 62 |
Podkarpackie - 228 |
Podlaskie - 67 |
Pomorskie - 178 |
Śląskie - 145 |
Świętokrzyskie - 92 |
Warmińsko-mazurskie - 32 |
Wielkopolskie - 93 |
Zachodniopomorskie - 52 |
|
|
W 2018 roku 12 województw wprowadziło na Listę nowe produkty, są to:
Kujawsko-pomorskie, wpisane w 2018:
- Kujawska parzybroda - to klarowna, gęsta zupa składająca się z rozdrobnionych, ugotowanych do miękkości warzyw.
- Kujawska zupa z jajek - zwana również zupą jajową, to zupa o jednorodnej i kremowej barwie z widocznymi, całymi, zanurzonymi w niej jajkami.
- Mięta pieprzowa unisławska - całe lub rozdrobnione suszone liście i ulistnione pędy mięty pieprzowej.
Lubelskie, wpisane w 2018:
- Popiołek z Krupego - ser w popiele. Ser podpuszczkowy o porowatej strukturze, na zewnątrz warstwa popiołu.
- Maślanka naturalna z Bychawy
- Świnia rasy wielkiej białej polskiej (wbp)
- Świnia rasy polskiej białej zwisłouchej (pbz)
- Jabłko józefowskie
- Ciastka z cukrem z Perkowic - ciastka najczęściej w formie gwiazdek i kwiatków o powierzchni chropowatej z widocznymi kryształkami cukru.
- Racuchy drożdżowe z jabłkami z Dokudowa
- Pączki staropolskie z Ostrowa Lubelskiego
- Pierogi perkowickie
- Barszcz czereśniowy - od najdawniejszych czasów był ulubioną potrawą mieszkańców regionu Lubelszczyzny.
- Kołacz z jagłami z Perkowic - znany i wytwarzany na terenie Perkowic od ponad 50 lat.
- Parowańce/wareniki - kluski gotowane na parze z Bubel Granny
- Dziędziuchy - placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa
- Karczmiski barszcz biały
- Golasy z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego - owalne placki formowane z masy z kaszy gryczanej i sera białego, na przekroju widoczna kasza gryczana i biały ser.
- Sok z pigwowca z Końskowoli
- Sok jabłkowo-buraczkowy z Wandalina
- Herbatka różana z ziołami z Wandalina
- Domowa nalewka z porzeczek i agrestu z Opola Lubelskiego
- Chełmski makaron jajeczny - do produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę oraz świeże jaja kurze lub przepiórcze, dzięki którym makaron kojarzy się z naturą i ma smak makaronu wyrabianego ręcznie.
Lubuskie, wpisane w 2018:
- Powidła śliwkowe z węgierek
- Babka ucierana - puszyste ciasto babkowe posypane cukrem pudrem. Na przekroju widoczna porowata struktura ciasta.
- Ciastka kręcone z maszynki - smalcówki
- Drożdżowiec - puszyste ciasto drożdżowe, na nim warstwa sezonowych owoców lub powidła śliwkowe z węgierek, całość posypana kruszonką. Na przekroju porowata struktura ciasta.
- Masło sławskie
- Miód wielokwiatowy z doliny Warty
- Wołowina z karmelizowanej cebuli.
Łódzkie, wpisane w 2018:
- Tworóg z Dionizowa
- Zsiadłe mleko z Dionizowa
- Wędzonki z Księżych Młynów
- Wędzonki z Księżych Młynów
- Cepeliny z Nagawek - podłużne, elipsoidalne kluski, na przekroju widoczne mięsne nadzienie.
- Nalewka dereniówka
- Napój „jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - produkowany jest według niezmienionej receptury od ponad pięćdziesięciu lat z naturalnych składników i według tej samej receptury.
Małopolskie, wpisane w 2018:
- Kiełbasa wiejska z Czernichowa
- Kiełbasa schabowa tradycyjna z Czernichowa
- Polędwica tradycyjna z Czernichowa
- Szynka tradycyjna z Czernichowa
- Boczek tradycyjny z Czernichowa
- Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
- Grulownik - twaroźnik spiski - wklęsły dysk wykonany z ciasta chlebowego wypełniony farszem.
- Miód ze spadzi iglastej z Harbutowic
- Święconka (święcelina) spiska na ciepło.
Mazowieckie, wpisane w 2018:
- Ser kozi młodziak
- Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu
- Węgorz marynowany z rzeki Rawki
- Kozienicki ogórek kiszony
- Sos dynio-ziołowy
- Rejbak kurpiowski - placek ziemniaczany z chropowatą skórką oraz widocznymi skwarkami na przekroju
- Blaszak - placek z tartych ziemniaków z dodatkiem boczku i kiełbasy.
- Grzyby smażone gostynińskie
- Bugaj gruduski - danie z tartych ziemniaków, na zewnątrz przypieczona skórka, na przekroju widoczne kawałki boczku i kiełbasy.
- Nalewka staropolska na pędach sosny z Łomianek
- Nalewki staropolskie wiśniowe z Łomianek.
Podkarpackie, wpisane w 2018:
- Ser bieszczadzki wędzony
- Ser krowi dojrzewający Wólczan
- Ser podpuszczkowy z nutą leśną
- Kiełbasa sielska
- Konserwy tradycyjne mięsne
- Karp wędzony z Rudy Różanieckiej
- Tort z fasoli Piękny Jaś
- Pamuła weryńska – średnio gęsta zupa.
Podlaskie, wpisane w 2018:
- Buza/boza - mętny płyn z osadem na dnie naczynia. Buza to napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Buza delikatnie buzuje zarówno w butelkach, jak i podczas konsumpcji na skutek dodatku drożdży, stąd zapewne jej rodzima nazwa.
- Kwas buraczany (sok z kiszonego buraka).
Pomorskie, wpisane w 2018:
- Twaróg żuławski z Marzęcina
Śląskie, wpisane w 2018:
- Kołocz/kołacz międzyrzecki - ciasto drożdżowe z nadzieniem serowo-makowym. Górę kołacza zdobi misternie ułożona dwukolorowa kruszonka, posypana cukrem pudrem
Warmińsko-mazurskie, wpisane w 2018:
- Anielskie ruchańce - słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka
Wielkopolskie, wpisane w 2018:
- Piernik z Krzywinia - figurka Św. Mikołaja
Zachodniopomorskie, wpisane w 2018:
- Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic
- Powidła Radziszewskie
- Serca kaziukowe/kaziukowe serducha
- Miody ze Wzgórz Świeszewskich
- Miody Pojezierza Drawskiego
- Miód pitny trójniak cedyński
- Piwo szczecińskie.
Lista Produktów Tradycyjnych jest publikowana w Dzienniku Urzędowym Ministra (raz w roku) oraz na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (na bieżąco). Na listę trafić mogą produkty mięsne (w tym rybne), mleczne, warzywa, owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje, dania gotowe i inne produkty.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Źródła:
- Kuzicka, Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego jako element dziedzictwa kulturowego wsi, [w:] „Przegląd Mleczarski” 2017 nr 7
- Lista produktów tradycyjnych 2005-2007, Warszawa 2007
- Mańkowska, Dolnośląskie produkty tradycyjne, [w:] „Biuletyn Informacyjny. Agencja Rynku Rolnego” 2015 nr 5
- Zin i in., Tradycyjne produkty mięsne Podkarpacia, [w:] „Gospodarka Mięsna” 2018 nr 8
- http://www.produkty-tradycyjne.pl
- https://www.gov.pl/rolnictwo/