Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych 2018

Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi stale się powiększa, do końca września 2018 roku wpisano na nią prawie 80 produktów. Najwięcej w lubelskim, małopolskim i mazowieckim. Dziś produktów wpisanych na  ministerialną Listę jest już ponad 1800, a wnioski o wpis kolejnych stale napływają do MRiRW.

Ministerialna Lista Produktów Tradycyjnych została utworzona na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Na Listę wpisywany jest produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Produkt ubiegający się o taki wpis powinien ponadto stanowić element tożsamości społeczności lokalnej i należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.

Głównym celem powstania tej listy była promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wyrabianych tradycyjnymi i historycznie ugruntowanymi metodami na terenie Polski, po to, by móc skuteczniej promować  je także za granicą. Pierwszym produktem umieszczonym na Liście - w lipcu 2005 roku - był pierekaczewnik - pieróg z Podlasia, który jest specjalnością mieszkających na tych ziemiach Tatarów.

Liczba wpisów na Listę produktów tradycyjnych według województw, stan na 1 października 2018:

Dolnośląskie - 49

Kujawsko-pomorskie - 82

Lubelskie - 204

Lubuskie - 73

Łódzkie - 139

Małopolskie - 213

Mazowieckie - 132

Opolskie - 62

Podkarpackie - 228

Podlaskie - 67

Pomorskie - 178

Śląskie - 145

Świętokrzyskie - 92

Warmińsko-mazurskie - 32

Wielkopolskie - 93

Zachodniopomorskie - 52

 

 

W 2018 roku 12 województw wprowadziło na Listę nowe produkty, są to:

Kujawsko-pomorskie, wpisane w 2018:

  1. Kujawska parzybroda - to klarowna, gęsta zupa składająca się z rozdrobnionych, ugotowanych do miękkości warzyw.
  2. Kujawska zupa z jajek - zwana również zupą jajową, to zupa o jednorodnej i kremowej barwie z widocznymi, całymi, zanurzonymi w niej jajkami.
  3. Mięta pieprzowa unisławska - całe lub rozdrobnione suszone liście i ulistnione pędy mięty pieprzowej.

Lubelskie, wpisane w 2018:

  1. Popiołek z Krupego - ser w popiele. Ser podpuszczkowy o porowatej strukturze, na zewnątrz warstwa popiołu.
  2. Maślanka naturalna z Bychawy
  3. Świnia rasy wielkiej białej polskiej (wbp)
  4. Świnia rasy polskiej białej zwisłouchej (pbz)
  5. Jabłko józefowskie
  6. Ciastka z cukrem z Perkowic - ciastka najczęściej w formie gwiazdek i kwiatków o powierzchni chropowatej z widocznymi kryształkami cukru.
  7. Racuchy drożdżowe z jabłkami z Dokudowa
  8. Pączki staropolskie z Ostrowa Lubelskiego
  9. Pierogi perkowickie
  10. Barszcz czereśniowy - od najdawniejszych czasów był ulubioną potrawą mieszkańców regionu Lubelszczyzny.
  11. Kołacz z jagłami z Perkowic - znany i wytwarzany na terenie Perkowic od ponad 50 lat.
  12. Parowańce/wareniki - kluski gotowane na parze z Bubel Granny
  13. Dziędziuchy - placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa
  14. Karczmiski barszcz biały
  15. Golasy z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego - owalne placki formowane z masy z kaszy gryczanej i sera białego, na przekroju widoczna kasza gryczana i biały ser.
  16. Sok z pigwowca z Końskowoli
  17. Sok jabłkowo-buraczkowy z Wandalina
  18. Herbatka różana z ziołami z Wandalina
  19. Domowa nalewka z porzeczek i agrestu z Opola Lubelskiego
  20. Chełmski makaron jajeczny - do produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę oraz świeże jaja kurze lub przepiórcze, dzięki którym makaron kojarzy się z naturą i ma smak makaronu wyrabianego ręcznie.

Lubuskie, wpisane w 2018:

  1. Powidła śliwkowe z węgierek
  2. Babka ucierana - puszyste ciasto babkowe posypane cukrem pudrem. Na przekroju widoczna porowata struktura ciasta.
  3. Ciastka kręcone z maszynki - smalcówki
  4. Drożdżowiec - puszyste ciasto drożdżowe, na nim warstwa sezonowych owoców lub powidła śliwkowe z węgierek, całość posypana kruszonką. Na przekroju porowata struktura ciasta.
  5. Masło sławskie
  6. Miód wielokwiatowy z doliny Warty
  7. Wołowina z karmelizowanej cebuli.

Łódzkie, wpisane w 2018:

  1. Tworóg z Dionizowa
  2. Zsiadłe mleko z Dionizowa
  3. Wędzonki z Księżych Młynów
  4. Wędzonki z Księżych Młynów
  5. Cepeliny z Nagawek - podłużne, elipsoidalne kluski, na przekroju widoczne mięsne nadzienie.
  6. Nalewka dereniówka
  7. Napój „jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - produkowany jest według niezmienionej receptury od ponad pięćdziesięciu lat z naturalnych składników i według tej samej receptury.

Małopolskie, wpisane w 2018:

  1. Kiełbasa wiejska z Czernichowa
  2. Kiełbasa schabowa tradycyjna z Czernichowa
  3. Polędwica tradycyjna z Czernichowa
  4. Szynka tradycyjna z Czernichowa
  5. Boczek tradycyjny z Czernichowa
  6. Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
  7. Grulownik - twaroźnik spiski - wklęsły dysk wykonany z ciasta chlebowego wypełniony farszem.
  8. Miód ze spadzi iglastej z Harbutowic
  9. Święconka (święcelina) spiska na ciepło.

Mazowieckie, wpisane w 2018:

  1. Ser kozi młodziak
  2. Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu
  3. Węgorz marynowany z rzeki Rawki
  4. Kozienicki ogórek kiszony
  5. Sos dynio-ziołowy
  6. Rejbak kurpiowski - placek ziemniaczany z chropowatą skórką oraz widocznymi skwarkami na przekroju
  7. Blaszak - placek z tartych ziemniaków z dodatkiem boczku i kiełbasy.
  8. Grzyby smażone gostynińskie
  9. Bugaj gruduski - danie z tartych ziemniaków, na zewnątrz przypieczona skórka, na przekroju widoczne kawałki boczku i kiełbasy.
  10. Nalewka staropolska na pędach sosny z Łomianek
  11. Nalewki staropolskie wiśniowe z Łomianek.

Podkarpackie, wpisane w 2018:

  1. Ser bieszczadzki wędzony
  2. Ser krowi dojrzewający Wólczan
  3. Ser podpuszczkowy z nutą leśną
  4. Kiełbasa sielska
  5. Konserwy tradycyjne mięsne
  6. Karp wędzony z Rudy Różanieckiej
  7. Tort z fasoli Piękny Jaś
  8. Pamuła weryńska – średnio gęsta zupa.

Podlaskie, wpisane w 2018:

  1. Buza/boza - mętny płyn z osadem na dnie naczynia. Buza to napój z kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Buza delikatnie buzuje zarówno w butelkach, jak i podczas konsumpcji na skutek dodatku drożdży, stąd zapewne jej rodzima nazwa.
  2. Kwas buraczany (sok z kiszonego buraka).

Pomorskie, wpisane w 2018:

  1. Twaróg żuławski z Marzęcina

Śląskie, wpisane w 2018:

  1. Kołocz/kołacz międzyrzecki - ciasto drożdżowe z nadzieniem serowo-makowym. Górę kołacza zdobi misternie ułożona dwukolorowa kruszonka, posypana cukrem pudrem

Warmińsko-mazurskie, wpisane w 2018:

  1. Anielskie ruchańce - słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka

Wielkopolskie, wpisane w 2018:

  1. Piernik z Krzywinia - figurka Św. Mikołaja

Zachodniopomorskie, wpisane w 2018:

  1. Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic
  2. Powidła Radziszewskie
  3. Serca kaziukowe/kaziukowe serducha
  4. Miody ze Wzgórz Świeszewskich
  5. Miody Pojezierza Drawskiego
  6. Miód pitny trójniak cedyński
  7. Piwo szczecińskie. 

Lista Produktów Tradycyjnych jest publikowana w Dzienniku Urzędowym Ministra (raz w roku) oraz na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (na bieżąco). Na listę trafić mogą produkty mięsne (w tym rybne), mleczne, warzywa, owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje, dania gotowe i inne produkty.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Źródła:

  • Kuzicka, Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego jako element dziedzictwa kulturowego wsi, [w:] „Przegląd Mleczarski” 2017 nr 7
  • Lista produktów tradycyjnych 2005-2007, Warszawa 2007
  • Mańkowska, Dolnośląskie produkty tradycyjne, [w:] „Biuletyn Informacyjny. Agencja Rynku Rolnego” 2015 nr 5
  • Zin i in., Tradycyjne produkty mięsne Podkarpacia, [w:] „Gospodarka Mięsna” 2018 nr 8
  • http://www.produkty-tradycyjne.pl
  • https://www.gov.pl/rolnictwo/
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter