Platforma żywnościowa – sprzedaż polskiej żywności przez Internet

Uruchomienie elektronicznego systemu sprzedaży pod nazwą Platforma żywnościowa umożliwi koncentrację podaży krajowych towarów rolno-spożywczych poprzez tworzenie dużych, jednorodnych partii. Dzięki takiemu rozwiązaniu, w oparciu o wystandaryzowane umowy i produkty, ograniczone zostaną koszty transakcyjne, ryzyko handlowe i ryzyko cenowe.

Projekt strategiczny Platforma żywnościowa znalazł się na liście rankingowej  pozytywnie zaopiniowanych wniosków, rekomendowanych do wsparcia przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR). Dofinansowanie jest realizowane w ramach I Konkursu na projekty otwarte w ramach strategicznego programu badań i prac rozwojowych „Społeczny i gospodarczy rozwój Polski w warunkach globalizujących się rynków” – program GOSPOSTRATEG.

Podstawowym założeniem projektu Platforma żywnościowa jest zwiększenie konkurencyjności polskich podmiotów sektora rolno-spożywczego, zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim oraz światowym. Tworzony model gospodarczy ma uzupełnić funkcjonujące dotychczas kanały dystrybucji towarów rolno-spożywczych poprzez:

  • Tworzenie dużych, jednolitych partii towarów;
  • Standaryzację umów handlowych, skonstruowanych w sposób atrakcyjny i przejrzysty dla potencjalnych kontrahentów krajowych i zagranicznych;
  • Ograniczenie kosztów transakcyjnych;
  • Eliminację lub wyraźne ograniczenie ryzyka cenowego oraz różnego rodzaju zagrożeń związanych z nieterminowym dostarczeniem towaru, obniżeniem jego jakości czy opóźnieniami w zapłacie;
  • Możliwość efektywnej prezentacji polskich towarów oraz ich promocji na rynku europejskim i światowym.

Uruchomienie Platformy żywnościowej ma wpłynąć na poprawę handlu żywnością poprzez wzrost dochodowości rolników, a także bardziej sprawiedliwy i przejrzysty podział wartości dodanej w łańcuchu dostaw żywności oparty na zasadzie partnerstwa. Jej członkiem może zostać każdy zainteresowany rolnik. Dokonując sprzedaży swojego towaru uzyska on gwarancję bezpiecznej i pewnej transakcji.  Będzie to możliwe dzięki funkcjonowaniu:

  • Izby Rozliczeniowej – instytucji sprawującej nadzór nad prawidłowym oraz terminowym rozliczeniem fizycznym i finansowym transakcji zawartych na Platformie żywnościowej,
  • Jednostki Kontrolnej – podmiotu dokonującego kontroli autoryzacyjnej magazynów i działających przy nich laboratoriów oceny jakości towarów,
  • Akredytowanego Laboratorium – podmiotu oceniającego jakość towarów w przypadku wystąpienia kwestii spornych,
  • Autoryzowanych magazynów – podmiotów oceniających jakość przechowywanych towarów, przechowujących towar i pełniących nadzór nad ich przyjęciem i wydaniem .

Projekt Platforma żywnościowa został uruchomiony 1 czerwca 2018 roku. Nad jego wdrażaniem i realizacją czuwa specjalnie do tego celu powołane konsorcjum, w którego skład wchodzą: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – lider projektu, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. 

Projekt obejmuje 7 zadań szczegółowych:

  1. Analizy rynkowe;
  2. Przygotowanie studium wykonalności projektu;
  3. Opracowanie zasad, procedur, wzorów dokumentów związanych z pilotażowym wdrażaniem projektu;
  4. Przygotowanie odpowiednich regulacji prawnych;
  5. Uruchomienie programu pilotażowego;
  6. Działania promocyjne, informacyjne skierowane do potencjalnych użytkowników platformy;
  7. Organizacja spotkań informacyjnych, szkoleniowych, konferencji i seminariów.

W pierwszym etapie platforma będzie działać w formule rynku SPOT, którego pilotażowe uruchomienie  dla wybranego produktu jest planowane na drugą połowę 2019 roku. W toku dalszych prac zostanie dodany komplementarny rynek terminowy. Przyjęte rozwiązania zapewnią bezpieczną i  kompleksową obsługę transakcji handlowych.

Oprac. Joanna Radziewicz

Literatura:

  1. Skrobiszewski A., Czarnocka-Kapłan G.: KOWR dla innowacji w rolnictwie. Biuletyn Informacyjny KOWR 2018 nr 2, s. 2-4.
  2. Ploplis E.: Dzięki Platformie żywnościowej sprzedasz produkty rolno-spożywcze przez internet. Dokument dostępny w Word Wide Web: agrofakt.pl
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter