Rolniczy świat

4 fakty o drobiu, które powinien znać każdy konsument

(Gospodarka Mięsna 2019 nr 9, s. 14-15)

Wśród konsumentów mięsa drobiowego krąży wiele krzywdzących mitów, które producenci chcą obalić.

Pierwszy to mit hormonów. Od 1981 r. prawo europejskie zabrania stosowania tego typu środków do stymulowania wzrostu u zwierząt gospodarskich. Przeciwko hormonom jest zarówno prawo, jak i ekonomia – żadnemu hodowcy utrzymującemu kilkadziesiąt tysięcy sztuk drobiu nie opłacałoby się wyłapywać pojedynczo każdego zwierzęcia, aby podać zastrzyk. Nieprawdą jest, że spożywanie mięsa drobiowego wpływa negatywnie na gospodarkę hormonalną ludzi.

Mit „faszerowania” mięsa antybiotykami. Mięso drobiowe w sklepach nie ma w sobie antybiotyków. Mówi o tym dokładnie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z 6 maja 2009 r. oraz ustawa z 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego. Wprawdzie prawo zezwala leczyć brojlery antybiotykami, ale po zakończonym leczeniu, ptaki zostają objęte tzw. „okresem karencji” w czasie którego antybiotyki są wydalane z organizmu. Wówczas taki produkt jest bezpieczny dla konsumenta.

Mit – drób nie jest wartościowym mięsem. Prawdą jest, że mięso drobiowe należy do jednych z najbardziej wartościowych mięs. Jest niskotłuszczowe, znajdują się w nim witaminy A, E, D, K oraz z grupy B, w tym B 12, ma wysoką zawartość żelaza, potasu, magnezu i białka.

Mit – drób z marketu, ekologicznej fermy czy zagrody nie jest równie bezpieczny. Otóż jest. Bez względu na metodę hodowli i produkcji, każdego uczestnika rynku obowiązują te same rygorystyczne przepisy krajowe i unijne.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Nowości w portalu IRZplus

(Poradnik Gospodarski 2019 nr 9, s. 7)

Realizując przepisy ustawy i systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uruchomiła w połowie 2018 r. Portal IRZplus, który umożliwia posiadaczom zwierząt gospodarskich oznakowanych składanie zgłoszeń zdarzeń zwierzęcych w formie elektronicznej do Systemu IRZ. Portal cały czas się rozwija. Od 15 lipca 2019 r. Agencja wdrożyła modyfikację, dzięki której rolnik ma możliwość:

  • zarejestrowania nowej siedziby stada
  • nadania uprawnień do Portalu IRZplus swojemu pracownikowi
  • poprawienia dokumentu zgłoszenia cofniętego przez ARiMR
  • obsługi propozycji korekt zgłoszeń lub zdarzeń zwierzęcych wygenerowanych przez pracownika ARiMR
  • wyszukania stanu swojej siedziby na określoną datę
  • wydrukowania listy zwierząt, listy zdarzeń i dokumentów składanych w Portalu
  • wyeksportowania określonych danych z Portalu i zapisania ich na swoim komputerze
  • zaakceptowania kolejnych zgłoszeń: sprzedaży zwierząt do rzeźni lub padnięcia zwierzęcia, gdy inne podmioty złożą zgłoszenia przez Portal.

Agencja przypomina, że jeżeli posiadacz zwierzęcia uzyskał dostęp do IRZplus i wyłącznie za jego pośrednictwem dokonuje zgłoszeń zdarzeń wynikających z przepisów ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt jest zwolniony z prowadzenia księgi rejestracji w formie papierowej.

Oprac. Aleksandra Szymańska 

Rząd przyjął założenia do programu zwiększenia retencji w Polsce / oprac. A. Kozłowska

(Agro Serwis 2019 nr 18, s. 55-56)

10 września 2019 roku Rada Ministrów przyjęła uchwałę dotyczącą programu podniesienia retencji w Polsce w latach 2021-2027, który zakłada dwukrotne zwiększenie magazynowanej wody. Osiągnięcie powziętych założeń ma się odbyć poprzez połączenie wszelkich dostępnych metod retencjonowania wody: retencję dużą, małą, sztuczną, naturalną oraz melioracje.

Efektami programu mają być: wzrost objętości retencjonowanej wody, zwiększenie pojemności obiektów małej retencji, łagodzenie skutków suszy ze szczególnym uwzględnieniem terenów wiejskich i obszarów leśnych, zmniejszenie ryzyka powodziowego, przywrócenie lub poprawa warunków energetycznego wykorzystania wód, zwiększenie udziału lokalnych i regionalnych przedsięwzięć dotyczących tworzenia retencji wodnej, zwiększenie świadomości społecznej w zakresie zasobów wodnych w Polsce, poprawa warunków rolniczego wykorzystania, wzmocnienie ekosystemów powstałych lub utrzymywanych w wyniku stosowania retencjonowania wód, poprawa warunków żeglugowych na śródlądowych drogach wodnych, poprawa walorów krajobrazowych obszarów związanych z wodami.

Program ma być finansowany m.in. z funduszy UE na lata 2021-2027, pożyczek lub kredytów finansowych, budżetu państwa, samorządów i instytucji państwowych.

Oprac. Joanna Radziewicz

Uciążliwe chwasty w uprawie zbóż ozimych i jarych / Sylwia Kaczmarek

(Agro Serwis 2019 nr 18, s. 6-11)

W uprawie zbóż ozimych i jarych straty wywołane obecnością chwastów dzielą się na bezpośrednie i pośrednie. Pierwsze dotyczą redukcji plonów lub zwrotu kosztów poniesionych na uprawę, drugie – obejmują szeroko rozumiane straty społeczne lub koszty producenta uprawy. Do najczęściej występujących gatunków chwastów w uprawie zbóż zaliczają się:

Gatunki dwuliścienne:

  • Brodziszek drobny - kwitnie od maja do października
  • Chaber bławatek - kwitnie od czerwca do września
  • Fiołek polny - kwitnie od czerwca do września
  • Gorczyca polna - kwitnie od maja do lipca
  • Gwiazdnica pospolita - kwitnie od maja do października
  • Jasnoty - kwitnie od kwietnia do października
  • Komosa biała - kwitnie od czerwca do września
  • Mak polny - kwitnie od maja do sierpnia
  • Maruna bezwonna - kwitnie od czerwca do września
  • Ostrożeń polny - kwitnie od lipca do października
  • Przetaczniki - kwitnie od marca do października
  • Przytulia czepna - kwitnie od kwietnia do czerwca
  • Rdest ptasi - kwitnie od maja do października
  • Tasznik pospolity - kwitnie cały rok
  • Tobołki polne - kwitnie od kwietnia do sierpnia.

Gatunki jednoliścienne:

  • Miotła zbożowa - kwitnie od czerwca do lipca
  • Owies głuchy - kwitnie od czerwca do sierpnia
  • Perz właściwy - kwitnie od czerwca do sierpnia (września)
  • Wyczyniec polny - kwitnie od czerwca do września.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter