Uprawa czereśni

Niedobory składników pokarmowych – podłoże i diagnostyka / Marcin Oleszczak

(Czereśnia 2019 nr 2, s. 43-46)

Uprawa czereśni w naszych warunkach glebowo-klimatycznych nie należy do najłatwiejszych, ze względu na wysokie wymagania gatunku. Zapotrzebowania czereśni na składniki pokarmowe, wykazywane przez poszczególne gatunki roślin, jest uwarunkowane genetycznie. Zakłada się, że w sezonie wegetacji pobierają 150 kg potasu, do 20 kg fosforu, około 90 kg wapnia i około 30 kg magnezu. Składniki pokarmowe są zaangażowane w procesy metaboliczne zachodzące w roślinach brak jednego lub kilku z nich prowadzi wprost do dysfunkcji rośliny. Objawy niedoboru makro- i mezoelementów w uprawach sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem czereśni:

  • Azot
  • pierwsze objawy pojawiają się na najstarszych liściach, stopniowo przemieszczają się na liście wyżej położone na pędach
  • małe, jasnozielone liście, przedwcześnie zmieniające barwę na żółto-zieloną lub czerwono-purpurową
  • pędy są cienkie, krótkie, szybko kończą swój wzrost; owoce na ogół są drobne
  • osłabiony wzrost drzew, zawiązują niewiele pąków kwiatowych
  • Fosfor:
  • osłabienie wzrostu pędów, przebarwienia liści na barwę karminowo-bordową
  • mogą zamierać pąki kwiatów; owoce są drobne, słabo wybarwione, niesmaczne.
  • Potas:
  • objawy niedoboru pojawiają się w pierwszej kolejności na starszych liściach
  • liście są mniejsze niż na drzewach odżywionych prawidłowo
  • pojawiają się chlorotyczne plamy między nerwami oraz na brzegach liści
  • pędy drzew są krótkie, cienkie, podatne na przemarzanie
  • owoce są drobne, słabo wybarwione, niesmaczne.
  • Magnez:
  • objawy niedoboru pojawiają się na liściach starszych, u dołu długopędów, liście z silnymi objawami opadają
  • niedobór prowadzi do straty zielonej barwy blaszki między głównymi nerwami liści
  • zmniejsza się wytrzymałość drzew na niską temperaturę, a wzrost roślin jest zahamowany; owoce mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania i opadania.
  • Wapń:
  • w uprawach drzew owocowych objawy niedoboru tego składnika na częściach wegetatywnych rośliny pojawiają się stosunkowo rzadko
  • liście wierzchotkowe są jasnozielone, występują na nich żółtobrązowe plamki
  • owoce mają tendencje do pękania.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Pozbiorcze zabiegi w sadzie czereśniowym / Leon Jahae

(Czereśnia 2019 nr 2, s. 15-16)

Po zbiorach czereśni warto przyjrzeć się uważnie drzewom pod kątem dystrybucji światła we wnętrzu korony i jej zacienienia. Brak dostępu światła lub jego ograniczona ilość w niektórych partiach korony stwarzają wiele problemów w produkcji czereśni. Oba przypadki są wynikiem zbyt dużej liczby silnych pędów na drzewie. Zapewniony równomierny dostęp światła do całej korony drzewa czereśni oraz optymalizacja dystrybucji światła w koronie pozytywnie wpływają na zawiązanie pąków kwiatowych w całej koronie, a szczególnie w dolnych jej partiach. Jakie są zalecenia?

  • cięcie na tzw. żywy kikut - stare gałęzie wycina się na tzw. żywy kikut, który powinien mieć u podstawy co najmniej trzy żywe i dobrej jakości pąki
  • cięcie odmładzające - istotne znaczenie ma cięcie młodych pędów w niższych partiach korony drzew czereśniowych. Jeżeli jednak dostęp światła jest w tym obszarze ograniczony, wzrasta ryzyko, że położone tam pędy będą miały bardzo długie ogołocone odcinki do podstawy pędu
  • ograniczanie wysokości drzewa - aby dystrybucja światła w koronie drzewa czereśniowego była właściwa, konieczne jest dostosowanie wysokości drzew do szerokości międzyrzędzi. Zakłada się, że wysokość drzew po cięciu letnim powinna być równa szerokości międzyrzędzia pomniejszonej o 80 cm
  • nawożenie po zbiorach - po zbiorach owoców istotną rolę odgrywają zarówno potas, jak i azot. Potas poprawia odporność drzew i pąków kwiatowych na niską temperaturę zimą.

Plan działania po zbiorach czereśni:

  • na początku sierpnia należy usunąć silne pędy z górnej części korony co poprawi dostęp światła do niższych partii korony drzewa
  • usunąć dominujące pędy w dolnej części korony
  • pędy zbędne usuwać na tzw. żywy kikut
  • ograniczyć cięcie do najważniejszych pędów
  • ograniczyć redukowanie wysokości drzewa
  • starannie wykonywać nawożenie po zbiorach owoców oraz realizować odpowiedni program ochrony fungicydowej w okresie opadania liści
  • pozbiorczo należy zaopatrzyć drzewa w cynk, bor i mangan.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter