Żywienie a zdrowie

Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności / Katarzyna Leja, Kamila Szudera-Kończal, Katarzyna Czaczyk

(Przemysł Spożywczy 2019 nr 9, s. 42-47)           

Produkty spożywcze stanowią nośnik dla bakterii oraz wirusów. W ostatnich latach, obserwuje się wzrost liczby zatruć pokarmowych, czego przyczyną jest wzrost spożycia produktów gotowych, tzw. wygodnych oraz pojawienie się nowych patogenów w wyniku migracji ludności, a także wymiany towarów na całym świecie.

Według danych Ośrodka Kontroli i Zapobiegania Chorobom w USA bakterie przenoszone przez żywność powodują rocznie około 76 mln chorób, 325 tys. hospitalizacji i 5 tys. zgonów w samych Stanach Zjednoczonych. Jako główną przyczynę infekcji podaje się skażenie produktów spożywczych przez Campylobacter jejuni.

W Polsce najczęstszą spośród przyczyn zatruć pokarmowych od kilku lat jest zakażenie wywołane odzwierzęcymi pałeczkami jelitowymi Salmonella, następnie zachorowania wywołane przez E.coli, Campylobacter oraz Listerię monocytogenes. W 2016 r. zgłoszono 44 844 przypadki wirusowych zakażeń pokarmowych, a w 2017 r. aż 55 563.

Źródło mikrobiologicznego zanieczyszczenia surowców do produkcji żywności jest zależne od ich pochodzenia i środowiska produkcji:

  • źródło mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności zależne od miejsca pochodzenia surowca: powietrze, gleba, owady i gryzonie, zwierzęta hodowlane (np. skóra, sierść, chore zwierzęta), miejsce hodowli zwierząt (np. ściółka)
  • źródło mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności zależne od środowiska produkcji: powierzchnie mające kontakt z żywnością, defekty maszyn, powietrze, opakowania, pracownicy, owady i gryzonie.

Rodzaje żywności, na której może występować zanieczyszczenie mikrobiologiczne: owoce i warzywa, zioła i przyprawy, mięso.

Choroby przenoszone przez żywność:

  • Salmonella – bakterie przenoszone są przez produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso i mleko oraz ich przetwory). Choroba charakteryzuje się zespołem zapalenia żołądka i jelit.
  • Escherichia coli – niektóre szczepy tej bakterii mogą zakażać obszar jelit i powodować chorobę. Bakteria znajduje się w glebie i wodzie, przeważnie w wyniku zanieczyszczenia odchodami zwierzęcymi.
  • Kampylobakterioza - to choroba odzwierzęca wywołująca u człowieka infekcję żołądka i jelit. Najczęstszą przyczyną kampylobakteriozy jest spożycie zanieczyszczonego niedogotowanego mięsa drobiowego, rzadziej picie niepasteryzowanego mleka oraz skażonej wody
  • Yersinia – do zatruć tymi bakteriami może dojść po spożyciu skażonej żywności lub wody. Najczęstszym objawem choroby jest ostre zapalenia żołądka i jelit.
  • Listeria monocytogenes – to patogen żywności. Wśród ognisk listeriozy najczęściej wskazuje się: sery oraz pasztety. Choroba u osób z obniżoną odpornością może być przyczyną zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Przeciwnowotworowe właściwości warzyw i owoców / Joanna Danielczuk

(Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2019 nr 8-9, s. 41-45)

Według raportu GLOBOCAN 2018 Międzynarodowej Agencji Badań nad zdrowiem, za wzrastającą liczbę zachorowań na nowotwory odpowiedzialne jest przede wszystkim zanieczyszczone środowisko, zbyt wysokie promieniowanie jonizujące, palenie papierosów, zły tryb życia i sposób odżywiania się. Według ogólnoeuropejskich badań, jednym z czynników zmniejszających ryzyko zachorowań na raka jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, gdyż zawierają one związki zapobiegające uszkodzeniom DNA.  Występowanie związków antynowotworowych w owocach i warzywach oraz niektóre ich szczególne właściwości antynowotworowe to:

  • Witamina C to najbardziej znany antyutleniacz. Zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najbogatsze w witaminę C owoce to np. acerola, dzika róża czy czarna porzeczka.
  • Karotenoidy zawarte w warzywach i owocach o zabarwieniu czerwonym, pomarańczowym i zielonym, od dawna znane są ze swoich właściwości antyutleniających, a przez to wspomagających działanie układu odpornościowego.
  • Polifenole - charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Dobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce. Największe stężenie polifenoli występuje zwykle w skórce owoców.
  • Kwasy fenolowe – wykazano działanie antynowotworowe w przypadku kwasu kawowego, terulowego, galusowego i elagowego. Kwasy fenolowe są obecne w wielu gatunkach roślin. Ich znaczną ilość można znaleźć w suszonych owocach, w roślinach bobowatych.
  • Stilbeny, zwane też stilbenoidami. Największe jego stężenia stwierdza się w czerwonych winogronach i winach z nich wytwarzanych. W niższych stężeniach występuje także w owocach jagodowych, żurawinie, truskawkach, rabarbarze, pomidorach.
  • Lignany – występują w siemieniu lnianym, a znacznie mniejsze ilości w fasoli czerwonej, czosnku, szparagach, brokułach, marchwi, gruszkach i śliwkach.
  • Flawonoidy - znane z działania antynowotworowego, należą do nich: kwercetyna (występuje głównie w owocach cytrusowych), antocyjany (w ciemnych owocach), rutyna (w owocach cytrusowych), EGCG (składnik zielonej herbaty).
  • Glukozynolany – kapusta, brukselka, brokuły, kalafior.
  • Triterpeny - najbardziej znane to: skwalen, lanosterol, cykloartenol i amiryny. Związki triterpenowe występują na ogół w korze, korku, żywicy, skórce i woskowym nalocie liści oraz kwiatów.
  • Betalainy – to barwniki azotowe występujące w burakach ćwikłowych.
  • Superowoce: aronia, papaja, graviola.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter