Szkodniki roślin

Nowe szkodniki na plantacjach buraków cukrowych / Zdzisław Klukowski, Jacek Piszczek

(Agroserwis 2020 nr 1-2, s. 15-18)

Ze względu na ocieplenie klimatu, nowego znaczenia nabierają szkodniki, dawno „zapomniane”, tj. szarek komośnik, skośnik buraczak, przędziorek chmielowiec.

Szarek komośnik to duży i trudny do zwalczania chrząszcz, który w niedługim czasie potrafi zniszczyć znaczne obszary upraw buraka cukrowego. Pojawia się na polach na przełomie kwietnia i maja. W tym czasie siewki buraka są w stadium kiełkowania oraz wytwarzania pierwszych par liści, które są całkowicie wyjadane przez szarka. Poza ochroną chemiczną przed szkodnikami, zaleca się stosować izolację przestrzenną pomiędzy ubiegłorocznymi burakami, a polami przeznaczonymi pod buraka w roku kolejnym. Plantatorzy powinni też zaopatrzyć się w pułapki feromonowe, dzięki którym możliwe jest kontrolowanie migracji szkodnika.

Skośnik buraczak to niewielki motyl, którego larwy żerują na granicy pomiędzy głową korzenia, a ogonkami liści. Uszkadzają przede wszystkim najmłodsze liście, w wyniku czego zamierają i czernieją. Objawy wywoływane żerowaniem szkodnika przypominają objawy braku boru i mogą być z nimi łatwo pomylone. Jesienny spadek temperatur przerywa aktywność gąsienic. Opuszczają one rośliny w poszukiwaniu zimowisk. W przypadku tego szkodnika nie zarejestrowano dotychczas żadnego środka chemicznego. Zaleca się stosowanie pułapek feromonowych.

Przędziorek chmielowiec na liściach buraka cukrowego żeruje nas obu stronach blaszki. Początkowo obserwuje się nierównomierne, marmurkowate żółknięcia liścia, później przejście do barwy pomarańczowo-brązowej wraz z zasychaniem liści.

Pierwsza lustracja plantacji powinna być wykonana nie później niż w I dekadzie czerwca. Aby skutecznie zwalczać ten gatunek należy przestrzegać kilku zasad: nie obniżać zalecanej ilości wody przy sporządzaniu cieczy użytkowej, stosować podwyższone ciśnienie robocze podczas zabiegu, zawsze dodawać adiuwant w celu poprawy pokrycia liścia.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter