Żywność

Rynek żywności w 2020 roku / Tadeusz Plichta

(Pomorskie Wieści Rolnicze 2020 nr 2, s. 14)

Wartość rynku handlu żywnością z Polsce w 2020 roku może przekroczyć 300 mld zł. Z prognoz firmy PMR wzrost rynku będzie napędzany m.in. poprzez programy socjalne, w tym Rodzina 500+. Pozytywny wpływ na rynek będzie widoczny również w 2020 roku, kiedy dynamika utrzyma się na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego, czyli ponad 4 proc. Oznacza to, że wartość handlu detalicznego artykułami spożywczymi może przekroczyć 300 mld zł.

Zdaniem analityków z firmy PMR ostatnie lata charakteryzują się coraz silniejszym wpływem polityki państwa na rynek spożywczy. Przykładem może być zakaz handlu w niedzielę czy podatek od sprzedaży detalicznej.

Oprac. Joanna Radziewicz

Turyści mogą wwieźć do UE tylko pięć typów owoców

(Kurier Rolniczy 2020 nr 1, s. 12)

Od 14 grudnia 2019 r. na teren UE można wwieźć tylko określone gatunki owoców: ananasy, kokosy, duriany, banany i daktyle. Nie wolno też przywozić warzyw, nasion i kwiatów. Zaostrzenia te są konsekwencją znowelizowanego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, dotyczącego zasad importu do UE towarów z państw trzecich. Zdaniem Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin zmiany w przepisach mają zwiększyć bezpieczeństwo fitosanitarne państw członkowskich. Nowe regulacje dotyczą też zasad urzędowej rejestracji, oceny zdrowotności oraz wydawania tzw. paszportów roślin. 

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa podkreśla, że na teren UE nie będzie można wwozić np. drzew liściastych przeznaczonych do sadzenia, w tym klonów, buków, głogów, jesionów, topól i wierzb. Importerzy sprowadzający towary roślinne w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą będą musieli spełniać określone kryteria.

Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter