Produkcja zwierzęca

Produkcja i spożycie drobiu w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 14)

Według ostatnich szacunków, produkcja mięsa drobiu w krajach Unii Europejskiej zwiększy się o 3,6% do 2020 r. W tym samym czasie spożycie tego mięsa wzrośnie o 4,6%, czyli rosnąć będzie szybciej niż  spożycie innych gatunków mięsa. Najpopularniejsze będzie w dalszym ciągu mięso wieprzowe, którego spożycie osiągnie  41,6 kg na osobę rocznie. Spożycie mięsa drobiu wyniesie 23,6 kg na osobę. Eksport mięsa drobiu z Unii będzie się stopniowo zmniejszał i w 2020 r. będzie o 4,4% mniejszy niż w 2010 r. Natomiast import tego mięsa będzie rósł i w 2020 r. będzie o 7,2% większy niż 10 lat wcześniej.

 

W.M.

 

Produkcja i spożycie mięsa brojlerów kurzych na świecie

(Agra Europe 2011, nr 2488, s. 16)

Szacuje się, że produkcja mięsa brojlerów kurzych na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 3%. Powodem tego jest głównie wzrost popytu w Chinach i w Brazylii. Produkcja w krajach tych zwiększy się o 5%. Produkcja mięsa brojlerów w USA, kraju będącym największym jego producentem, zmniejszy się o 1%. Również w Meksyku produkcja mięsa brojlerów spadnie o 1%.

Produkcja mięsa brojlerów na świecie (tys. ton)

Produkcja

2009

2010

2011

2012

USA

15935

16563

16757

16603

Chiny

12100

12550

13200

13800

Brazylia

11023

12312

12954

13602

UE-27

8756

9245

9500

9630

Meksyk

2781

2810

2922

2892

Indie

2550

2650

2700

2750

Rosja

2060

2310

2520

2750

Argentyna

1500

1625

1700

1775

Iran

1525

1600

1660

1710

Turcja

1250

1430

1560

1650

Indonezja

1409

1465

1515

1540

Inne

13419

13837

14045

14372

Razem

74308

78397

81033

83074

 

Spożycie mięsa brojlerów na świecie (tys. ton)

 

Spożycie

2009

2010

2011

2012

USA

12946

13470

13890

13606

Chiny

12210

12457

13020

13605

Brazylia

8032

9132

9655

10138

UE-27

8692

8930

9100

9220

Meksyk

3264

3345

3492

3494

Rosja

2976

2938

2907

3099

Indie

2549

2647

2697

2745

Japonia

1978

2075

2060

2065

Iran

1542

1659

1755

1830

RPA

1443

1524

1605

1630

Argentyna

1327

1420

1510

1560

Inne

16844

17837

18210

18761

Razem

73803

77434

79901

81753

 

 

W.M.

 

Wzrost produkcji mięsa drobiu w Rosji

(Agra Europe 2011, nr 2491, s. 17)

W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2011 r. produkcja mięsa drobiu w Rosji osiągnęła 2,8 mln ton, czyli była o 8,4% wyższa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Ocenia się, że samowystarczalność Rosji pod względem produkcji mięsa drobiowego wynosi obecnie 85%. W ciągu ostatnich 4 lat produkcja ta zwiększyła się o 50%. Według władz rosyjskich, kraj będzie w pełni samowystarczalny pod tym względem za dwa lata. Jednakże ostatnio import kurcząt do Rosji rośnie. W ciągu ośmiu miesięcy 2011 r. osiągnął on 220,3 tys. ton, podczas gdy w tym samym okresie poprzedniego roku wyniósł 190,4 tys. ton.

W.M.

 

 

Spadek spożycia mięsa w Hiszpanii

(Agra Europe 2011, nr 2488, s. 21)

Trudności ekonomiczne w Hiszpanii wpłynęły na spadek spożycia mięsa. W pierwszym półroczu ubiegłego roku na potrzeby gospodarstw domowych zakupiono 19 mln ton mięsa ogółem (świeżego i mrożonego). Była to ilość o 4,1% mniejsza niż w tym samym okresie rok wcześniej. Sprzedaż świeżej wołowiny zmniejszyła się o 7,6%, podobnie jak cielęciny. W większym stopniu, bo o 9,1%, spadła sprzedaż świeżej wieprzowiny. Sprzedaż świeżego mięsa drobiu zmniejszyła się tylko o 3,1%, a baraniny – o 5,7%. Zwiększała się popularność świeżego mięsa króliczego, którego sprzedaż wzrosła o 2,4%. W znacznym stopniu zwiększyła się (o 17,1%) sprzedaż mrożonego mięsa. Wzrosła głównie sprzedaż mrożonej wieprzowiny i mrożonego mięsa drobiu. Dochód narodowy brutto w Hiszpanii w trzecim kwartale ubiegłego roku wzrósł bardzo nieznacznie, a bezrobocie utrzymuje się na poziomie najwyższym w strefie euro (23%).

W.M.

 

Przewidywany spadek produkcji wołowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2490, s. 18)

Ocenia się, że w bieżącym roku produkcja wołowiny w 15 krajach Unii Europejskiej będzie o 3% mniejsza niż w poprzednim roku i wyniesie 7,1 mln ton. Spadek ten przypisuje się przede wszystkim zmniejszeniu produkcji we Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii. We Francji produkcja wyniesie 1,51 mln ton, czyli spadnie o 4%. Powodem tego jest susza, która zmusiła rolników do ograniczenia liczebności pogłowia. Produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii, podobnie jak w Irlandii zmniejszy się o 6% i wyniesie 881 tys. ton. Efektem tego będzie spadek spożycia wołowiny o 1%.

W.M.

 

Wzrost produkcji i cen baraniny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2492, s. 18)

Produkcja baraniny w 27 krajach Unii Europejskiej w 2011 r. osiągnęła 732 tys. ton. Była ona o 2% większa niż rok wcześniej dzięki zwiększeniu liczby ubijanych zwierząt oraz wzrostowi masy ubojowej. W Wielkiej Brytanii produkcja ta zwiększyła się o 4%, we Francji – o 3%, a w Rumunii – o 40%. Mimo to popyt na to mięso przewyższa podaż i ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Średnio w Unii Europejskiej cena ciężkich jagniąt wynosi 475 euro za 100 kg – o 11% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W Wielkiej Brytanii ceny baraniny zwiększyły się o 10% od sierpnia do połowy listopada 2011 r. Ceny lżejszych jagniąt nie zmieniły się w porównaniu z 2008 i 2009 r. i wynoszą około 680 euro za 100 kg. Jednocześnie z cenami mięsa rosną jednak koszty produkcji – głównie ceny paliw, pasz i nawozów. Powoduje to spadek opłacalności produkcji. W 2009 r. w Walii na przeciętnej fermie owczej dochody pokrywały 101% kosztów; w 2010 r. mimo wzrostu uzyskiwanych przez farmerów cen dochody pokrywają tylko 99% kosztów. W 1/3 ferm, które przynoszą najwyższe zyski koszty pokrywają 126% kosztów (rok wcześniej – 133%).

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter