Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja i spożycie drobiu w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 14)
Według ostatnich szacunków, produkcja mięsa drobiu w krajach Unii Europejskiej zwiększy się o 3,6% do 2020 r. W tym samym czasie spożycie tego mięsa wzrośnie o 4,6%, czyli rosnąć będzie szybciej niż spożycie innych gatunków mięsa. Najpopularniejsze będzie w dalszym ciągu mięso wieprzowe, którego spożycie osiągnie 41,6 kg na osobę rocznie. Spożycie mięsa drobiu wyniesie 23,6 kg na osobę. Eksport mięsa drobiu z Unii będzie się stopniowo zmniejszał i w 2020 r. będzie o 4,4% mniejszy niż w 2010 r. Natomiast import tego mięsa będzie rósł i w 2020 r. będzie o 7,2% większy niż 10 lat wcześniej.
W.M.
Produkcja i spożycie mięsa brojlerów kurzych na świecie
(Agra Europe 2011, nr 2488, s. 16)
Szacuje się, że produkcja mięsa brojlerów kurzych na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 3%. Powodem tego jest głównie wzrost popytu w Chinach i w Brazylii. Produkcja w krajach tych zwiększy się o 5%. Produkcja mięsa brojlerów w USA, kraju będącym największym jego producentem, zmniejszy się o 1%. Również w Meksyku produkcja mięsa brojlerów spadnie o 1%.
Produkcja mięsa brojlerów na świecie (tys. ton)
Produkcja |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
USA |
15935 |
16563 |
16757 |
16603 |
Chiny |
12100 |
12550 |
13200 |
13800 |
Brazylia |
11023 |
12312 |
12954 |
13602 |
UE-27 |
8756 |
9245 |
9500 |
9630 |
Meksyk |
2781 |
2810 |
2922 |
2892 |
Indie |
2550 |
2650 |
2700 |
2750 |
Rosja |
2060 |
2310 |
2520 |
2750 |
Argentyna |
1500 |
1625 |
1700 |
1775 |
Iran |
1525 |
1600 |
1660 |
1710 |
Turcja |
1250 |
1430 |
1560 |
1650 |
Indonezja |
1409 |
1465 |
1515 |
1540 |
Inne |
13419 |
13837 |
14045 |
14372 |
Razem |
74308 |
78397 |
81033 |
83074 |
Spożycie mięsa brojlerów na świecie (tys. ton)
Spożycie |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
USA |
12946 |
13470 |
13890 |
13606 |
Chiny |
12210 |
12457 |
13020 |
13605 |
Brazylia |
8032 |
9132 |
9655 |
10138 |
UE-27 |
8692 |
8930 |
9100 |
9220 |
Meksyk |
3264 |
3345 |
3492 |
3494 |
Rosja |
2976 |
2938 |
2907 |
3099 |
Indie |
2549 |
2647 |
2697 |
2745 |
Japonia |
1978 |
2075 |
2060 |
2065 |
Iran |
1542 |
1659 |
1755 |
1830 |
RPA |
1443 |
1524 |
1605 |
1630 |
Argentyna |
1327 |
1420 |
1510 |
1560 |
Inne |
16844 |
17837 |
18210 |
18761 |
Razem |
73803 |
77434 |
79901 |
81753 |
W.M.
Wzrost produkcji mięsa drobiu w Rosji
(Agra Europe 2011, nr 2491, s. 17)
W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2011 r. produkcja mięsa drobiu w Rosji osiągnęła 2,8 mln ton, czyli była o 8,4% wyższa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Ocenia się, że samowystarczalność Rosji pod względem produkcji mięsa drobiowego wynosi obecnie 85%. W ciągu ostatnich 4 lat produkcja ta zwiększyła się o 50%. Według władz rosyjskich, kraj będzie w pełni samowystarczalny pod tym względem za dwa lata. Jednakże ostatnio import kurcząt do Rosji rośnie. W ciągu ośmiu miesięcy 2011 r. osiągnął on 220,3 tys. ton, podczas gdy w tym samym okresie poprzedniego roku wyniósł 190,4 tys. ton.
W.M.
Spadek spożycia mięsa w Hiszpanii
(Agra Europe 2011, nr 2488, s. 21)
Trudności ekonomiczne w Hiszpanii wpłynęły na spadek spożycia mięsa. W pierwszym półroczu ubiegłego roku na potrzeby gospodarstw domowych zakupiono 19 mln ton mięsa ogółem (świeżego i mrożonego). Była to ilość o 4,1% mniejsza niż w tym samym okresie rok wcześniej. Sprzedaż świeżej wołowiny zmniejszyła się o 7,6%, podobnie jak cielęciny. W większym stopniu, bo o 9,1%, spadła sprzedaż świeżej wieprzowiny. Sprzedaż świeżego mięsa drobiu zmniejszyła się tylko o 3,1%, a baraniny – o 5,7%. Zwiększała się popularność świeżego mięsa króliczego, którego sprzedaż wzrosła o 2,4%. W znacznym stopniu zwiększyła się (o 17,1%) sprzedaż mrożonego mięsa. Wzrosła głównie sprzedaż mrożonej wieprzowiny i mrożonego mięsa drobiu. Dochód narodowy brutto w Hiszpanii w trzecim kwartale ubiegłego roku wzrósł bardzo nieznacznie, a bezrobocie utrzymuje się na poziomie najwyższym w strefie euro (23%).
W.M.
Przewidywany spadek produkcji wołowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2490, s. 18)
Ocenia się, że w bieżącym roku produkcja wołowiny w 15 krajach Unii Europejskiej będzie o 3% mniejsza niż w poprzednim roku i wyniesie 7,1 mln ton. Spadek ten przypisuje się przede wszystkim zmniejszeniu produkcji we Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii. We Francji produkcja wyniesie 1,51 mln ton, czyli spadnie o 4%. Powodem tego jest susza, która zmusiła rolników do ograniczenia liczebności pogłowia. Produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii, podobnie jak w Irlandii zmniejszy się o 6% i wyniesie 881 tys. ton. Efektem tego będzie spadek spożycia wołowiny o 1%.
W.M.
Wzrost produkcji i cen baraniny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2492, s. 18)
Produkcja baraniny w 27 krajach Unii Europejskiej w 2011 r. osiągnęła 732 tys. ton. Była ona o 2% większa niż rok wcześniej dzięki zwiększeniu liczby ubijanych zwierząt oraz wzrostowi masy ubojowej. W Wielkiej Brytanii produkcja ta zwiększyła się o 4%, we Francji – o 3%, a w Rumunii – o 40%. Mimo to popyt na to mięso przewyższa podaż i ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Średnio w Unii Europejskiej cena ciężkich jagniąt wynosi 475 euro za 100 kg – o 11% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W Wielkiej Brytanii ceny baraniny zwiększyły się o 10% od sierpnia do połowy listopada 2011 r. Ceny lżejszych jagniąt nie zmieniły się w porównaniu z 2008 i 2009 r. i wynoszą około 680 euro za 100 kg. Jednocześnie z cenami mięsa rosną jednak koszty produkcji – głównie ceny paliw, pasz i nawozów. Powoduje to spadek opłacalności produkcji. W 2009 r. w Walii na przeciętnej fermie owczej dochody pokrywały 101% kosztów; w 2010 r. mimo wzrostu uzyskiwanych przez farmerów cen dochody pokrywają tylko 99% kosztów. W 1/3 ferm, które przynoszą najwyższe zyski koszty pokrywają 126% kosztów (rok wcześniej – 133%).
W.M.