Problemy w hodowli zwierząt

 

Wirus Schmallenberg w Europie

(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 15; nr 2499, s. 2, s. 5; nr 2500, s. 3)

 

Wirus Schmallenberg nazwany został tak od miasta w Niemczech, gdzie pojawił się po raz pierwszy w drugiej połowie 2011 r. Powoduje on wrodzone deformacje jagniąt i cieląt, które rodzą się martwe lub zdychają wkrótce po urodzeniu. Jest pokrewny wirusom zwanym Akabane występującym w Japonii, Australii i Afryce. Przenoszą go owady ochotkowate. Ocenia się, że nie powoduje zachorowań ludzi. Dotychczas pojawił się w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i w Wielkiej Brytanii. Rosja zakazała importu wpierw owiec i kóz oraz ich mięsa, później bydła, jego nasienia i zarodków z krajów, gdzie występuje wirus Schmallenberg. W pierwszych 11 miesiącach 2011 r. Rosja była drugim największym nabywcą bydła mięsnego i mlecznego w Unii Europejskiej. Import ten był o 5% większy niż rok wcześniej i stanowił ponad 1/5 ogółu eksportu bydła z Unii.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Problemy w rolnictwie

 

Wzrost zużycia nawozów sztucznych na świecie

(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 18)

Szacuje się, że światowe zużycie nawozów sztucznych w bieżącym roku będzie o 3% wyższe niż rok wcześniej i osiągnie rekordowy poziom 178,2 mln ton. Zużycie nawozów azotowych zwiększy się o 2,5%, nawozów fosforowych – o 3,5%, a nawozów potasowych – o 4%. W 2008/09 r. rynek nawozów sztucznych uległ załamaniu. Od tego czasu sytuacja poprawia się. W ubiegłym roku wzrost zużycia tych nawozów wyniósł 6,2%.

W.M.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Produkcja roślinna

Produkcja i spożycie zbóż na świecie

(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 12)

Szacuje się, że produkcja zbóż na świecie w 2011/12 r. osiągnie 1,830 mld ton i będzie tylko o 1 mln ton mniejsza niż spożycie. Zbiory w Unii Europejskiej wyniosą 10,5 mln ton.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Produkcja zwierzęca

Produkcja i spożycie drobiu w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 14)

Według ostatnich szacunków, produkcja mięsa drobiu w krajach Unii Europejskiej zwiększy się o 3,6% do 2020 r. W tym samym czasie spożycie tego mięsa wzrośnie o 4,6%, czyli rosnąć będzie szybciej niż  spożycie innych gatunków mięsa. Najpopularniejsze będzie w dalszym ciągu mięso wieprzowe, którego spożycie osiągnie  41,6 kg na osobę rocznie. Spożycie mięsa drobiu wyniesie 23,6 kg na osobę. Eksport mięsa drobiu z Unii będzie się stopniowo zmniejszał i w 2020 r. będzie o 4,4% mniejszy niż w 2010 r. Natomiast import tego mięsa będzie rósł i w 2020 r. będzie o 7,2% większy niż 10 lat wcześniej.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rynki rolne

 

Przyszłość handlu zagranicznego mięsem

(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 16)

Import mięsa ogółem (wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu) do krajów Unii Europejskiej w latach 2010-2020 wzrośnie o 6,1%. W tym samym czasie eksport zwiększy się o 1,9%. W omawianym okresie produkcja wołowiny i cielęciny spadnie o 1,3%, a baraniny i mięsa koziego – o 7,9%. Natomiast produkcja wieprzowiny i mięsa drobiu wzrośnie o 3,6%. Będzie jednocześnie rosło spożycie wieprzowiny i mięsa drobiu, a spadała konsumpcja wołowiny i cielęciny. W ubiegłym roku Unia Europejska po raz pierwszy od 2002 r. była eksporterem netto wołowiny. Stało się tak dzięki wysokiemu eksportowi do Rosji i Turcji. Sytuacja ta nie utrzyma się jednak. Eksport spadnie w efekcie wzrostu wartości euro oraz zmniejszającej się produkcji. W 2020 r. eksport wołowiny wyniesie najprawdopodobniej jedynie 264 tys. ton. Jednocześnie import tego mięsa wzrośnie do 323 tys. ton mimo spadku jego spożycia w Unii. Eksport wieprzowiny i mięsa drobiu początkowo utrzyma się na dotychczasowym poziomie, ale w drugie połowie dekady również spadnie.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...