Problemy w hodowli zwierząt
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Wirus Schmallenberg w Europie
(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 15; nr 2499, s. 2, s. 5; nr 2500, s. 3)
Wirus Schmallenberg nazwany został tak od miasta w Niemczech, gdzie pojawił się po raz pierwszy w drugiej połowie 2011 r. Powoduje on wrodzone deformacje jagniąt i cieląt, które rodzą się martwe lub zdychają wkrótce po urodzeniu. Jest pokrewny wirusom zwanym Akabane występującym w Japonii, Australii i Afryce. Przenoszą go owady ochotkowate. Ocenia się, że nie powoduje zachorowań ludzi. Dotychczas pojawił się w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i w Wielkiej Brytanii. Rosja zakazała importu wpierw owiec i kóz oraz ich mięsa, później bydła, jego nasienia i zarodków z krajów, gdzie występuje wirus Schmallenberg. W pierwszych 11 miesiącach 2011 r. Rosja była drugim największym nabywcą bydła mięsnego i mlecznego w Unii Europejskiej. Import ten był o 5% większy niż rok wcześniej i stanowił ponad 1/5 ogółu eksportu bydła z Unii.
Czytaj więcej...
Problemy w rolnictwie
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Wzrost zużycia nawozów sztucznych na świecie
(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 18)
Szacuje się, że światowe zużycie nawozów sztucznych w bieżącym roku będzie o 3% wyższe niż rok wcześniej i osiągnie rekordowy poziom 178,2 mln ton. Zużycie nawozów azotowych zwiększy się o 2,5%, nawozów fosforowych – o 3,5%, a nawozów potasowych – o 4%. W 2008/09 r. rynek nawozów sztucznych uległ załamaniu. Od tego czasu sytuacja poprawia się. W ubiegłym roku wzrost zużycia tych nawozów wyniósł 6,2%.
W.M.
Czytaj więcej...
Produkcja roślinna
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja i spożycie zbóż na świecie
(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 12)
Szacuje się, że produkcja zbóż na świecie w 2011/12 r. osiągnie 1,830 mld ton i będzie tylko o 1 mln ton mniejsza niż spożycie. Zbiory w Unii Europejskiej wyniosą 10,5 mln ton.
Czytaj więcej...
Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja i spożycie drobiu w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2012, nr 2498, s. 14)
Według ostatnich szacunków, produkcja mięsa drobiu w krajach Unii Europejskiej zwiększy się o 3,6% do 2020 r. W tym samym czasie spożycie tego mięsa wzrośnie o 4,6%, czyli rosnąć będzie szybciej niż spożycie innych gatunków mięsa. Najpopularniejsze będzie w dalszym ciągu mięso wieprzowe, którego spożycie osiągnie 41,6 kg na osobę rocznie. Spożycie mięsa drobiu wyniesie 23,6 kg na osobę. Eksport mięsa drobiu z Unii będzie się stopniowo zmniejszał i w 2020 r. będzie o 4,4% mniejszy niż w 2010 r. Natomiast import tego mięsa będzie rósł i w 2020 r. będzie o 7,2% większy niż 10 lat wcześniej.
Czytaj więcej...
Rynki rolne
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Przyszłość handlu zagranicznego mięsem
(Agra Europe 2012, nr 2496, s. 16)
Import mięsa ogółem (wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu) do krajów Unii Europejskiej w latach 2010-2020 wzrośnie o 6,1%. W tym samym czasie eksport zwiększy się o 1,9%. W omawianym okresie produkcja wołowiny i cielęciny spadnie o 1,3%, a baraniny i mięsa koziego – o 7,9%. Natomiast produkcja wieprzowiny i mięsa drobiu wzrośnie o 3,6%. Będzie jednocześnie rosło spożycie wieprzowiny i mięsa drobiu, a spadała konsumpcja wołowiny i cielęciny. W ubiegłym roku Unia Europejska po raz pierwszy od 2002 r. była eksporterem netto wołowiny. Stało się tak dzięki wysokiemu eksportowi do Rosji i Turcji. Sytuacja ta nie utrzyma się jednak. Eksport spadnie w efekcie wzrostu wartości euro oraz zmniejszającej się produkcji. W 2020 r. eksport wołowiny wyniesie najprawdopodobniej jedynie 264 tys. ton. Jednocześnie import tego mięsa wzrośnie do 323 tys. ton mimo spadku jego spożycia w Unii. Eksport wieprzowiny i mięsa drobiu początkowo utrzyma się na dotychczasowym poziomie, ale w drugie połowie dekady również spadnie.
Czytaj więcej...