Nowe odmiany

Najnowsze odmiany / Marek Kalinowski

(Poradnik Rolniczy 2012 nr 11, s. 21)

 

Każdego roku w styczniu i lutym Komisja ds. Rejestracji Odmian poszczególnych gatunków opiniuje, które z badanych odmian spełniają wymagania, aby wpisać je do rejestru. Ostateczną decyzję o wpisie do Krajowego Rejestru Odmian podejmuje dyrektor COBORU. Odmianę wpisuje się do rejestru na wniosek hodowcy albo jego pełnomocnika pod warunkiem, że jest ona odrębna, wyrównana i trwała (badania OWT) oraz posiada zadowalającą wartość gospodarczą (badania WGO). Te urzędowe badania rejestrowe OWT i WGO trwają w Polsce zwykle 2 do 3 lat. Aby wpisać odmianę do Krajowego Rejestru Odmian muszą być spełnione inne liczne warunki. Hodowca odmiany musi posiadać jej materiał siewny w ilości wystarczającej do prowadzenia badań, musi nadać odmianie nazwę, musi spełnić wymogi formalnoprawne i uiścić odpowiednie opłaty. Wpisu do krajowego rejestru dokonuje się na okres 25 lat (dla odmian drzew), 20 lat (dla odmian krzewów i bylin), lub na 10 lat (dla odmian pozostałych gatunków).

 

Zgodnie z przytoczonymi wymaganiami w lutym 2012 r. do KRO wpisano aż 17 nowych odmian mieszańców kukurydzy i przedłużono wpis na kolejne 10 lat dla 4 odmian. Wśród najnowszych pierwszych 9 to mieszańce na ziarno i następnych 8 to mieszańce na kiszonkę: ES Cirrius, Silvinio, Laurinio, MAS 15P, ES Albatros, Santurio, P9400, Grosso, Lindsey, P8488, LG30240, Konsulixx, ES Fireball, Rafinio, LG30275, Kadryl, MAS 27L.

Także w lutym do rejestru wpisano nowe odmiany roślin strączkowych. Wpisano dwie nowe odmiany grochu siewnego i dwie łubinu wąskolistnego. Przedłużono też na 10 kolejnych lat wpis dla 2 odmian bobiku, 2 odmian łubinu wąskolistnego i 1 odmiany łubinu żółtego oraz soi. Wśród nowości znalazły się: Mecenas i Akord - odmiany ogólnoużytkowe, wąskolistne grochu siewnego; Oskar - odmiana niesamokończąca, wysokoalkaloidowa łubinu wąskolistnego i Tango - odmiana niesamokończąca, niskoalkaloidowa łubinu wąskolistnego.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Najnowsze odmiany!

(Tygodnik Rolniczy 2012 nr 9, s. 30)

 

W 2012 r. do Krajowego Rejestru wpisano następujące odmiany rzepaku jarego:

®    z odmian populacyjnych:

Gandalf. charakteryzuje się średnim do dużego plonem nasion. Ma średnią zawartość tłuszczu w nasionach, zaś przeciętną - glukozynolanów. Zawartość białka ogólnego w suchej masie beztłuszczowej jest większa od średniej, włókna zaś - średnia. Masa 1000 nasion jest mniejsza od średniej. Terminy początku kwitnienia i dojrzałości technicznej określono jako średnie. Rośliny są średniej wysokości o przeciętnej odporności na wyleganie. Gandalf wykazuje większą od średniej podatność na porażenie przez zgniliznę twardzikową, a mniejszą od średniej - na czerń krzyżowych.

®    z odmian mieszańcowych:

Makro. Plon nasion jest dość duży do dużego. Zawartość tłuszczu w nasionach powyżej średniej. Zawartość białka ogólnego i włókna w suchej masie beztłuszczowej jest średnia, jak i masa 1000 nasion. Terminy początku kwitnienia i dojrzałości technicznej - także średnie. Rośliny są dość wysokie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Ma mniejszą od średniej podatność na porażenie przez zgniliznę twardzikową, a większą od średniej na czerń krzyżowych.

Mirakel. Plon nasion - duży do bardzo dużego. Zawartość tłuszczu w nasionach dość duża, glykozynolanów - mała. Udział białka ogólnego i włókna w suchej masie beztłuszczowej i masa 1000 nasion - średnie. Terminy początku kwitnienia i dojrzałości technicznej zachodzą nieco wcześniej niż średnio. Są to rośliny średniej wysokości, o dość dużej odporności na wyleganie. Podatność na porażenie przez zgniliznę twardzikową - większa od średniej, na czerń krzyżowych - mniejsza od średniej.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Komisja Europejska dopuściła na rynek unijny cztery odmiany soi genetycznie modyfikowanej

(Źródła:http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:040:FULL:PL:PDF)

 

Komisja Europejska w dniu 10 lutego 2012 roku dopuściła na rynek europejski 3 nowe odmiany soi genetycznie modyfikowanej (dalej „GM”) oraz odnowiła decyzję dopuszczającą soję MON-Ø4Ø32-6.

Nowe odmiany soi GM to: A5547-127 (ACS-GMØØ6-4) - firmy Bayer CropScience AG, MON 87701 (MON-877Ø1-2) - Monsanto Europe SA oraz 356043 (DP-356Ø43-5) - Pioneer Overseas Corporation.

Wszystkie produkty GM otrzymały pozytywną opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („EFSA”). Uznał on, że produkty te są równie bezpieczne jak ich niezmodyfikowane genetycznie odpowiedniki pod względem potencjalnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt oraz na środowisko. W swojej opinii urząd EFSA rozpatrzył wszystkie szczegółowe pytania i wątpliwości zgłaszane przez państwa członkowskie w ramach konsultacji z właściwymi organami krajowymi. W szczególności EFSA uznał, że powyższe produkty nie różnią się pod względem składu i właściwości agronomicznych od swoich niezmodyfikowanych genetycznie odpowiedników i są równoważne odmianom handlowym, z wyjątkiem wprowadzonego genu, a w związku z tym nie są potrzebne dalsze badania w zakresie bezpieczeństwa zwierząt na całych środkach żywnościowych lub paszowych (np. 90-dniowe badanie toksyczności u szczurów).

Dlatego Komisja Europejska udziela zezwolenia na wprowadzanie do obrotu powyższych produktów, dla następujących celów:

  • żywności i składników żywności zawierających powyższe produkty GM, składających się z nich lub z nich wytworzonych;
  • paszy zawierającej powyższe produkty GM, składającej się z nich lub z nich wytworzonej;
  • produktów innych niż żywność i pasza, zawierających powyższe produkty GM lub składających się z nich, dla takich samych zastosowań jak każda inna soja, z wyjątkiem uprawy.

Powyższe decyzje zostały wydane na okres 10 lat.

Informacja prasowa

Oprac. GBE Polska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter