Rośliny uprawne
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Poplony – dodatkowa pasza / Łukasz Piotrkowski, Magdalena Łydzińska (Wieś Kujawsko-Pomorska 2020 nr 8, s. 13)
Poplony to rośliny uprawiane pomiędzy dwoma plonami głównymi. Wykorzystywane zarówno jako nawóz zielony jak i pasza. Ich odpowiedni dobór poprawia żyzność i strukturę gleby. Jako poplon wybieramy rośliny o krótszej wegetacji, niewymagające, o dużej zielonej masie, nadające się na zielonkę.
Po roślinach szybko schodzących z pola takich jak żyto, jęczmień ozimy czy rzepak wysiewamy poplon ścierniskowy. Zgodnie z przepisami granicznym terminem siewu jest 20 sierpnia, jednak przyspieszony termin (01.08) zwiększa możliwość doboru gatunków bardziej wartościowych, jak: groch pastewny, słonecznik, wyka jara czy saradela. Należy jednak zwrócić uwagę na dalsze przeznaczanie tych roślin, termin zbioru oraz okres wegetacji. Nie bez znaczenia jest też cena nasion i normy wysiewu.
Międzyplon ozimy ma nie tylko zastosowanie fitosanitarne, ale może dostarczyć również wczesnej zielonki w okresie wczesnowiosennym. Zazieleniamy więc , a poplon musi zostać na polu co najmniej do 15 lutego. Można rozważyć wcześniejszy wysiew z wykorzystaniem roślin ozimych, w celu ochrony gleby przed erozją wodną czy wietrzną.
Dzięki poplonom zyskujemy dodatkową paszę, co wpływa na wydajność zwierząt przy obniżonych kosztach ich żywienia czy wytwarzania dodatkowej karmy w okresach zimowych.
Oprac. Martyna Niewiadomska