Uprawa i nawożenie roślin

Korzyści z zakwaszania gnojowicy / Elżbieta Karnas

(Wieś Mazowiecka 2020 nr 11, s.14)

Zakwaszanie gnojowicy przyczynia się do redukcji utleniania amoniaku, co z kolei zmniejsza straty azotu. Zamiast amoniaku powstaje siarczan amonu, który jest łatwo przyswajalny dla roślin. Sam proces zakwaszania można stosować na każdym etapie, zarówno w budynkach inwentarskich, jak i podczas magazynowania zewnętrznego czy wywózki na pole.

Zaletą tej metody są poprawienie właściwości nawozowych, zmniejszenie odrowości gnojowicy oraz mniejszą emisję metanu i siarkowodoru.  Jej stosowanie powoduje zwiększenie zawartości siarki w glebie, a tym samym wpływa na stymulację wzrostu plonów. Przynosi też oszczędności w gospodarstwach rolnych i uniezależnienie się od zakupów nawozów mineralnych.

Zakwaszoną gnojowicę można stosować zarówno na użytki zielone, jak i grunty orne.  Najlepiej w chłodne, bezwietrzne dni, aplikując ją poprzez węże wleczone. Przewiduje się iż w 2030 r, zakwaszaniu będzie poddawana aż 70 proc. gnojowicy.

Oprac. Martyna Niewiadomska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter