Agroturystyka

Enoturystyka szansą rozwoju gospodarstw agroturystycznych / Anna Nowak 

(Małopolski Informator Rolniczy „Doradca”, 2020 nr 9/10, s. 44)

Turystyka winiarska czyli enoturystyka, jest dynamicznie rozwijającą się formą turystyki kulturalnej, zazwyczaj połączoną z turystyką kulinarną. Zainteresowani takim rodzajem wypoczynku odwiedzają rejony związane z uprawą winorośli oraz miejsca zajmujące się produkcją wina. To doskonały pomysł na wzbogacenie oferty agroturystycznej, zwłaszcza na terenach, gdzie uprawa winorośli jest szczególnie rozwinięta, jak Małopolska, woj. lubelskie i podkarpackie.

Wzrost świadomości konsumentów oraz ich zainteresowanie produktami ekologicznymi i naturalnymi, sprzyja tym formom spędzania wolnego czasu. Małe, lokalne winnice wytwarzają swoje wyroby starymi, tradycyjnymi metodami, bez środków chemicznych. Taka działalność agroturystyczna poza bazą noclegową, pozwala na świadczenie innych usług, jak szkolenia, warsztaty, degustacje czy uczestnictwo w winobraniu. Zarówno w Polsce jak i na świecie, duże zainteresowanie wzbudzają szlaki winne, których celem jest zachęcenie do odbudowy tradycji winiarskich połączonych z możliwością rozwoju dla małych gospodarstw.

Oprac. Martyna Niewiadomska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter