Żywność

Borówka amerykańska/ Małgorzata Bilecka

(Kurier Rolniczy 2021 nr 7-8, s. 28)

Owoce te zyskały dużą popularność w XX wieku, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Są źródłem przeciwutleniaczy, zawierają kwas foliowy oraz elagowy, wykazują właściwości antynowotworowe. Duża zawartość fitoestrogenu, przyczynia się do blokowania enzymów odpowiedzialnych za niektóre nowotwory piersi.

Borówki poprawiają również ostrość widzenia, wspomagają leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka. Ekstrakt z tych owoców wpływa również na mikrokrążenie w oku i ukrwienie tęczówki. Według badań, owoce te zapobiegają marskości wątroby hamując replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a dzięki fitosterolom obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto, mogą wpływać na regulację ciśnienia tętniczego.

Borówka w swoim składzie ma dużą dawkę mikroelementów, takich jak witaminy A, C i E o silnym działaniu przeciwutleniającym. Dodatkowo wspomaga trawienie oraz ma niski indeks glikemiczny, więc można ją spożywać będąc na diecie. Te niebieskie owoce wykazują działanie uspokajające oraz przeciwbólowe.

Oprac. Martyna Niewiadomska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter