Rolnictwo ekologiczne

Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2020 r. 

(Biuletyn Informacyjny MRiRW 2021 nr 7-8/2021, s. 21-23)

Po raz pierwszy od lat zanotowano wyraźny wzrost w liczbie producentów ekologicznych, na koniec roku 2020 było ich bowiem 20,3 tys. Najliczniejszą grupę stanowią producenci rolni, gdzie zauważono nieznaczny wzrost. Wzrosła liczba producentów  prowadzających działalność w zakresie przygotowywania, wprowadzania na rynek oraz importu produktów ekologicznych z krajów trzecich. Od dłuższego już czasu utrzymuje się tendencja wzrostowa wśród producentów zajmujących się konserwowaniem lub przetwarzaniem produktów rolnictwa ekologicznego. Największą działalność w tym zakresie (44 proc.) zanotowano  w województwach: warmińsko-mazurskim, podlaskim i mazowieckim. Tam też znajduje się najwięcej gospodarstw ekologicznych. Z kolei największa liczba producentów rolnych jest w województwach: mazowieckim, wielkopolskim, lubelskimi oraz małopolskim. Nieznacznie, bo o 0,33 proc. zwiększyła się ogólna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych.   

Oprac. Martyna Niewiadomska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter