W dyskusji o Organizmach Genetycznie Modyfikowanych…
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
GMO według GBE POLSKA
Organizmy Genetycznie Modyfikowane (GMO) przekraczają kolejne bariery, nie przekraczalne dla upraw konwencjonalnych. W ciągu ostatniego roku pojawiły się dwa nowe, przełomowe produkty genetycznie zmodyfikowane (GM).
Europejscy rolnicy coraz bardziej pozostają w tyle w stosunku do swoich konkurentów z innych krajów, ponieważ niechęć europejskich konsumentów i niektórych polityków do organizmów genetycznie modyfikowanych utrudnia prowadzenie na terenie Unii Europejskiej badań oraz uprawy roślin o wysokiej wydajności i wysokiej odporności na szkodniki.
Dotychczas Unia Europejska dopuściła na swój rynek tylko dwa produkty GMO do uprawy; kukurydzę MON 810 oraz ziemniak AMFLORA. W obecnej chwili nawet one mają ostrą opozycję w Unii Europejskiej, do której należą Niemcy, Austria, Grecja, Węgry, Luksemburg oraz Bułgaria.
Czytaj więcej...
Ograniczenie marnotrawienia żywności – pierwszy krok w kierunku zwalczania głodu na świecie
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Marnotrawienie żywności osiągnęło już tak wysoki poziom, że można je traktować jako problem globalny, przejawiający się we wszystkich ogniwach łańcucha rolno-spożywczego. W styczniu 2012 roku Parlament Europejski przegłosował rezolucję, w której wzywa wszystkich obywateli do podjęcia zdecydowanych kroków w kierunku zminimalizowania ilości odpadów żywnościowych do 2025 roku oraz poprawę dostępu do żywności dla najbardziej potrzebujących mieszkańców krajów UE.
Problem marnotrawienia żywności jest złożony i należy go rozpatrywać z punktu widzenia: gospodarczego, etycznego, społecznego, żywieniowego, jak również zdrowotnego i środowiskowego. Głównym celem przyjętej przez Parlament Europejski rezolucji „Jak uniknąć marnotrawienia żywności: strategie na rzecz poprawy wydajności łańcucha żywnościowego UE” jest zainteresowanie problemem wszystkich uczestników łańcucha rolno-spożywczego oraz opracowanie właściwych wytycznych i sposobów pomocy. Niezwykle ważne jest zdefiniowanie samego pojęcia „marnotrawienie żywności”. W powszechnym ujęciu terminem tym są określane produkty spożywcze odrzucone poza łańcuch rolno-spożywczy ze względów gospodarczych i estetycznych lub z powodu zbliżającej się daty przydatności do spożycia, które nadal mogą być przeznaczone do konsumpcji przez ludzi, ale z braku alternatywnego sposobu wykorzystania zostały skierowane do likwidacji i utylizacji. Istotne jest także opracowanie osobnej definicji resztek żywnościowych stanowiących „biopaliwa” lub „bioodpady”, które należy odróżnić od zwykłych odpadów żywnościowych, ponieważ służą one celom energetycznym.
Czytaj więcej...
Ustawa o nasiennictwie, kontrowersje!
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej

W styczniu 2012 r. resort rolnictwa opublikował nowy projekt Ustawy o nasiennictwie. Poprzednia wersja, która wzbudziła sporo kontrowersji, głównie na skutek protestów organizacji ekologicznych dotyczących GMO, została zawetowana przez prezydenta Polski, który doszukał się w niej niezgodności z unijnymi przepisami. Celem ostatniej wersji ustawy jest wdrożenie niezbędnych przepisów dotyczących nasiennictwa. Całkowicie zostały wyrzucone z niej kwestie dotyczące organizmów modyfikowanych.
Podstawowym aktem prawnym normującym sprawy organizmów genetycznie zmodyfikowanych w Polsce jest Ustawa z 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz.U. z 2007 r., nr 36, poz. 233), która obowiązuje od października 2001 r. i została znowelizowana w 2003 r.
Czytaj więcej...