Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja wieprzowiny na świecie
(Agra Europe 2012, nr 2512, s. 14)
Szacuje się, że produkcja wieprzowiny na świecie osiągnie w bieżącym roku 104,4 mln ton, czyli będzie o 2,7 mln ton większa niż przed rokiem. Produkcję tego mięsa w Unii Europejskiej ocenia się na 22,615 mln ton – będzie więc ona o 0,6% mniejsza niż w ubiegłym roku. Eksport wieprzowiny z Unii wyniesie 2,125 mln ton, czyli zmniejszy się o 3% w porównaniu z poprzednim rokiem. Dzięki przystąpieniu Rosji do WTO amerykańscy eksporterzy liczą na większy dostęp do rosyjskiego rynku. Na skutek osłabienia euro i korony duńskiej eksport z krajów Unii na rynki wschodniej Azji może być konkurencyjny dla eksportu z Brazylii i Kanady. Produkcję wieprzowiny w USA w bieżącym roku szacuje się na 10,6 mln ton, a w Chinach – na 51,6 mln ton.
Światowy eksport wieprzowiny (tys. t)
Kraj |
2011 |
20121 |
USA |
2356 |
2404 |
UE27 |
2204 |
2125 |
Kanada |
1197 |
1175 |
Brazylia |
584 |
615 |
Chiny |
244 |
255 |
Chile |
139 |
145 |
Meksyk |
86 |
90 |
Białoruś |
78 |
80 |
Australia |
41 |
42 |
Ukraina |
17 |
15 |
Wietnam |
8 |
10 |
Inne kraje |
28 |
29 |
Świat |
6982 |
6985 |
1 – dane szacunkowe
W.M.
Produkcja mięsa drobiu w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2012, nr 2504, s. 13)
Szacuje się, że w 2012 r. w Unii Europejskiej produkcja mięsa drobiu netto wzrośnie o 0,6% i osiągnie 12,3 mln ton. W 2013 r. produkcja ta wzrośnie do 12,38 mln ton, czyli o 0,7%. Eksport tego mięsa w bieżącym roku zmniejszy się o 1,2%. Tendencja ta utrzyma się również w przyszłym roku. W 2010 r. eksport ten zwiększył się o 24%, a w 2011 r. – o 12%.
Produkcja, handel i spożycie mięsa drobiu w Unii Europejskiej
|
2010 |
20111 |
20122 |
20132 |
Produkcja (tys. t) - UE-15 - UE-12 |
12085 9520 2565 |
12228 9624 2604 |
12307 9689 2618 |
12344 9718 2626 |
Import żywca (tys. t) |
1 |
1 |
1 |
1 |
Eksport żywca (tys. t) |
8 |
8 |
8 |
8 |
Import mięsa (tys. t) |
784 |
803 |
803 |
793 |
Eksport mięsa (tys. t) |
1149 |
12867 |
1271 |
1231 |
Spożycie (kg/rok/osobę) |
23,4 |
23,3 |
23,5 |
23,6 |
1 – dane szacunkowe
2 – dane przewidywane
W.M.
Produkcja mięsa w Hiszpanii
(Agra Europe 2012, nr 2519, s. 20)
W pierwszym kwartale bieżącego roku ubój tuczników w Hiszpanii osiągnął 11,3 mln sztuk, czyli był o 4,8% wyższy niż rok wcześniej. Jednocześnie produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 5% i wyniosła 906902 ton. Produkcja baraniny wzrosła o 9% osiągając 31128 ton przy wzroście uboju owiec i jagniąt o 6%. Natomiast produkcja wołowiny w pierwszym kwartale bieżącego roku spadła o 3,8% i wyniosła 137269 ton; zmniejszyła się średnia masa ubojowa zwierząt i jednocześnie o 1,5% spadła liczba ubijanego bydła. Produkcja mięsa drobiu niemal nie zmieniła się i wyniosła 345048 ton; liczba ubitych ptaków nieco spadła, a ich masa ubojowa nieznacznie wzrosła. Produkcja mięsa króliczego wyniosła 17730 ton (spadek o 4%), koziego – 2275 ton (spadek o 9%), a koniny – 2642 (wzrost o 12%).
W.M.
Pogłowie bydła w Kanadzie nie spada
(Agra Europe 2012, nr 2503, s. 14)
Po raz pierwszy od siedmiu lat pogłowie bydła w Kanadzie nie spada. Na początku bieżącego roku wyniosło ono 12,5 mln sztuk i było o 0,5% wyższe niż rok wcześniej.
W.M.