Doniesienia o GMO
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Doniesienia o GMO
Opinia o bezpieczeństwie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) powinna być poparta analizą naukową tego samego rodzaju, co w przypadku zatwierdzeń produktów biotechnologicznych.
Bruksela, 19 września 2012
21 września 2012 r. opublikowano wyniki badań pt. „Długoterminowe badania nad toksycznością herbicydu Roundup oraz nad genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą odporną na herbicyd Roundup” w przeglądzie „Food and Chemical Toxicology”. Przemysł biotechnologiczny zachowuje najwyższe standardy testowania i oceny bezpieczeństwa swoich produktów. Wszystkie doniesienia dotyczące bezpieczeństwa produktów biotechnologicznych w żywności i paszy traktuje bardzo poważnie.
Czytaj więcej...
Bezpośrednia sprzedaż owoców i warzyw
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Świeże warzywa i owoce prosto z gospodarstwa, domowy chleb i przetwory zbożowe bez konserwantów – to wyroby, na które zapotrzebowanie wciąż rośnie. Współcześni konsumenci coraz częściej swoje decyzje zakupowe opierają na jakości i pochodzeniu produktu, nawet jeśli jest on nieco droższy od powszechnie dostępnego w sieciach handlowych. Doskonałym pomysłem, korzystnym zarówno dla rolników, jak i odbiorców, jest sprzedaż bezpośrednia towarów wyprodukowanych w małych rodzinnych gospodarstwach rolnych.
Czytaj więcej...
Projekt „Biożywność…” ma „szansę na sukces”
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Projekt „BIOŻYWNOŚĆ - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007 – 2013, rozpoczął się 1 lutego 2009 r. i ma trwać do 31 grudnia 2014 r. Jego celem ogólnym jest zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez badania w obszarze nauk związanych, z jakością żywności, co przyczyni się do budowy gospodarki opartej na wiedzy, wzrostu jej konkurencyjności oraz szybszego rozwoju cywilizacyjnego kraju obejmującego poprawę zdrowia społeczeństwa. Koordynatorem projektu jest Konsorcjum Naukowo-Przemysłowe utworzone przez Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, pod kierownictwem prof. dr hab. Jarosława Olava Horbańczuka. A jego wartość ma wynieść ponad 38,5 mln zł.
Czytaj więcej...
Projekt „Biożywność…” ma „szansę na sukces”
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Projekt „BIOŻYWNOŚĆ - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007 – 2013, rozpoczął się 1 lutego 2009 r. i ma trwać do 31 grudnia 2014 r. Jego celem ogólnym jest zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez badania w obszarze nauk związanych, z jakością żywności, co przyczyni się do budowy gospodarki opartej na wiedzy, wzrostu jej konkurencyjności oraz szybszego rozwoju cywilizacyjnego kraju obejmującego poprawę zdrowia społeczeństwa. Koordynatorem projektu jest Konsorcjum Naukowo-Przemysłowe utworzone przez Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, pod kierownictwem prof. dr hab. Jarosława Olava Horbańczuka. A jego wartość ma wynieść ponad 38,5 mln zł.
Czytaj więcej...
Problemy UE: „Ziemniaczane” plony stale maleją
- Szczegóły
-
Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
W połowie 2012 r. Komisja Europejska opublikowała najnowszy raport dotyczący sytuacji na wybranych, unijnych rynkach rolnych. Odnośnie owoców i warzyw zawierał on jedynie śladowe informacje z rynku ziemniaka, a dokładniej mówiąc, wstępną prognozę plonowania tych warzyw w 2012 r.
Z raportu KE wynika, że dla całej unijnej „27” wielkość plonów ziemniaka z 1 ha oszacowano wstępnie na 30,88 ton w stosunku do 32,32 ton w 2011 r. W następstwie tego wstępnie ocenia się, że tegoroczne plony tych warzyw będą o 4,4 proc. mniejsze wobec roku poprzedniego, jednak o niecałe 3 proc. większe w stosunku do średniej wielkości z ostatnich pięciu lat, która wyniosła 30,02 ton/ha. (dane z 24.08. 2012).
Czytaj więcej...