Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja mięsa w Niemczech
(Agra Europe 2012, nr 2528, s. 13)
Po siedmiu latach nieprzerwanego wzrostu liczby ubijanych tuczników, w pierwszej połowie bieżącego roku liczba ta zmniejszyła się o 0,8% i wyniosła 28,8 mln sztuk. Spadła liczba ubijanych tuczników importowanych, jak i domowego chowu. W efekcie produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 1,1% i wyniosła 2,7 mln ton. Natomiast produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 1,8% i osiągnęła 713 tys. ton. Większość stanowiło mięso brojlerów, których udział zwiększył się o 4,2% i wyniósł 432 tys. ton. Ubój bydła zmniejszył się nieznacznie (o 0,2%) i wyniósł 1,8 mln sztuk, a produkcja wołowiny spadła o 0,8% i wyniosła 556 tys. ton. Produkcja jagnięciny wzrosła o 6,4% osiągając 8 tys. ton. Ogółem produkcja mięsa w pierwszej połowie bieżącego roku w Niemczech wyniosła 4 mln ton, czyli zmniejszyła się o 0,8%.
W.M.
Przewidywany spadek produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2012, nr 2524, s. 20)
Według przewidywań Komisji Europejskiej, produkcja wieprzowiny w krajach Wspólnoty w bieżącym roku utrzyma się na dotychczasowym poziomie i wyniesie 23,03 mln ton. Jednak w przyszłym roku zmniejszy się ona już o 2%, głównie z powodu ograniczenia pogłowia loch. Obecnie spadek wartości euro i duży popyt na wieprzowinę na świecie (zwłaszcza w Chinach) wpływają na wzrost eksportu tego mięsa. W przyszłym roku jednak spadek produkcji spowoduje ograniczenie jego eksportu.
Produkcja, eksport i spożycie wieprzowiny
w 27 krajach Unii Europejskiej
|
20111 |
20122 |
20132 |
Zmiana 2012/11 (%) |
Zmiana 2013/12 (%) |
Produkcja netto (tys. t) |
23040 |
23034 |
22571 |
0 |
-2,0 |
Eksport (tys. t) |
2174 |
2250 |
2000 |
+3,5 |
-11,1 |
Spożycie (kg na osobę rocznie) |
41,5 |
41,2 |
40,7 |
-0,7 |
-1,3 |
1 – dane szacunkowe
2 – dane przewidywane
W.M.
Produkcja wieprzowiny w Czechach
(Agra Europe 2012, nr 2516, s. 20)
W kwietniu bieżącego roku pogłowie świń w Czechach liczyło 1,58 mln sztuk, czyli było o 9,7% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność macior zmniejszyła się w tym czasie o 10%. Produkcja wieprzowiny w pierwszym kwartale 2012 r. spadła o 9,2% i wyniosła 60018 ton. Liczba ubitych zwierząt zmniejszyła się o 9,3%. Istnieją jednak przesłanki do twierdzenia, że w kolejnych kwartałach sytuacja będzie się poprawiać. Liczebność świń, a zwłaszcza macior w I kwartale bieżącego roku była większa niż w ostatnim kwartale poprzedniego roku. Większość rolników utrzymujących świnie w Czechach zdecydowała się dostosować produkcję do wchodzących w życie od 2013 r. nowych zasad utrzymania macior lub zrezygnować z produkcji wieprzowiny. Obecnie już 94% rolników posiada pomieszczenia pozwalające sprostać nowym zasadom. Czeski rząd zainwestował miliony euro, aby pomóc rolnikom w dokonaniu zmian. W pierwszym kwartale bieżącego roku ceny wieprzowiny wzrosły o 19,8%. Import wieprzowiny osiągnął w tym czasie 51057 ton, czyli był o 13,2% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku; eksport natomiast pozostał niezmieniony.
W.M.
Dobrostan świń w USA
(Agra Europe 2012, nr 2523, s. 17)
Humane Society of the United States (HSUS), organizacja zrzeszająca obrońców praw zwierząt w USA, zaskarżyła 51 przemysłowych ferm chowu trzody chlewnej o sprzeczne z prawem zanieczyszczanie środowiska amoniakiem. W USA każda ferma, w której w ciągu 24 godzin ulatnia się do środowiska ponad 50 kg amoniaku musi zgłosić to lokalnym władzom. Oskarżone fermy nie zrobiły tego. Działacze HSUS nie ukrywają, że ich celem jest walka o zabronienie utrzymywania prośnych macior w pojedynczych boksach.
W.M.
Dążenie do poprawy standardów dobrostanu zwierząt w Danii
(Agra Europe 2012, nr 2524, s. 20)
W Danii opublikowano raport na temat zachowywania standardów dobrostanu zwierząt w chowie świń. Stwierdzono, że od 2008 r. śmiertelność macior zmniejszyła się z 15,2% do 13,7%. Podobnie spadła śmiertelność prosiąt. Od 2010 r. do 2011 r. zużycie antybiotyków w leczeniu trzody chlewnej zmniejszyło się o 20%. Jednakże jednocześnie zanotowano łamanie zasad dobrostanu zwierząt w ponad połowie spośród zbadanych w 2011 r. 402 ferm. Duńska minister rolnictwa, Metter Gjerskov, wzywa więc rolników do poprawy standardów dobrostanu zwierząt.
W.M.
Pogarszające się warunki w produkcji drobiarskiej w Brazylii
(Agra Europe 2012, nr 2514, s. 18)
Spadające ceny wołowiny i rosnące ceny pasz spowodowały, że opłacalność produkcji mięsa drobiu w Brazylii ciągle zmniejsza się. Brazylijczycy preferują wołowinę, a jej coraz niższe ceny powodują, że spożycie drobiu spada, a wołowiny rośnie. W ciągu dwu miesięcy ceny pasz wzrosły o 30% i prawdopodobnie będą rosły dalej. Cena śruty sojowej podwoiła się w ciągu 40 dni, a cena kukurydzy, która wcześniej spadła o 15% obecnie wróciła do dawnego poziomu i może dalej rosnąć. Ceny uzyskiwane za najwartościowsze porcje mięsa brojlerów spadły o 1-2%, natomiast całe tuszki sprzedawane są poniżej kosztów produkcji. Sytuacja producentów wieprzowiny jest nawet jeszcze trudniejsza. Straty w tym sektorze produkcji osiągnęły w bieżącym roku już 2 mld dolarów (1,65 mld euro).
W.M.
Wzrost kosztów produkcji zwierzęcej w Korei Południowej
(Agra Europe 2012, nr 2517, s. 15)
W ubiegłym roku koszty produkcji trzody chlewnej w Korei Południowej zwiększyły się o 22% i osiągnęły 204 euro na 100 kg. Koszty produkcji mleka wzrosły o 12% i podobnie zwiększyły się koszty produkcji jaj. Koszt odchowu bydła mięsnego wzrósł o 9%, a brojlerów – o 2,7%. Jednak opłacalność produkcji zmieniała się w różny sposób. W produkcji wieprzowiny rosnące koszty zostały z nadwyżką pokryte przez rosnące ceny uzyskiwane przez producentów. Natomiast ceny otrzymywane za bydło opasowe spadły.
W.M.