Rolnictwo ekologiczne

Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce / Małgorzata Waszewska

(Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2015 nr 2, s. 59)

 

Od momentu akcesji Polski do UE w 2004 r., aż do 2013 r. zaobserwowano stały, dynamiczny wzrost liczby producentów ekologicznych. W roku 2014 po raz pierwszy odnotowano spadek tej liczby, związany ze zmniejszeniem się liczby gospodarstw rolnych, stanowiących prawie 98%wszystkich producentów ekologicznych.  Czynnikiem mającym wpływ na ten spadek jest przypuszczalnie zmiana zasad przyznawania pomocy finansowej dla ekologicznych producentów rolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

 

 

Liczba producentów ekologicznych w latach 2004-2014

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

3 760

7 182

9 194

12121

15206

17423

20956

23847

26376

27093

25427

 

Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w latach 2004-2014 (w tys. ha)

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

82,7

166,3

228,0

287,5

314,9

416,3

519,1

605,5

661,7

670,0

656,3

 

Według stanu na dzień 31.12.2014 r. w Polsce działalność prowadziło 25 427 producentów ekologicznych (tj. o 6,2% mniej niż w roku 2013). Pomimo spadku liczby gospodarstw ekologicznych zwiększyła się liczba przetwórni ekologicznych (482 w 2014 r. przy 426 w 2013 r.), w związku z czym można się spodziewać dalszego rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce. W 2014 r. powierzchnia użytków rolnych, na których prowadzono produkcję zgodnie z metodami ekologicznymi wynosiła 656,3 tys. ha, czyli o 2% mniej niż w roku poprzednim.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Rolnictwo ekologiczne w Polsce / Małgorzata Waszewska

(Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2015 nr 2, s. 56-59)

 

Od czasu wejścia do Unii Europejskiej w Polsce obowiązuje ustanowionyna podstawie przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 system kontrolirolnictwa ekologicznego. Gwarantuje on nabywcom produktówekologicznych, że są one wytworzone przez producentów ekologicznych, którzyspełnili wymagania określone w przepisach prawa dotyczących rolnictwaekologicznego.

Zasady produkcji ekologicznej i jej kontroli dotyczą każdego etapu produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Kontroli podlegają także przetwórnie ekologiczne, które przetwarzają ekologiczne surowce rolne, a także dystrybutorzy i importerzy tych produktów.

Do podstawowych zasad produkcji ekologicznej należą: zakaz stosowania GMO; zakaz stosowania większości chemicznych nawozów i pestycydów; okres konwersji gruntów i zwierząt; zakaz stosowania niektórych substancji i środków w przetwórstwie żywności i pasz, które mogą wprowadzać w błąd w kwestii prawdziwej natury produktu.

System kontroli rolnictwa ekologicznego w Polsce prowadzi:

  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – upoważnia jednostki certyfikujące do działania w rolnictwie ekologicznym,
  • Polskie Centrum Akredytacji – akredytuje jednostki certyfikujące na zgodność z normą PN-EN 17065:2013,
  • Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – sprawuje nadzór nas jednostkami certyfikującymi i nadzór nad produkcją ekologiczną,
  • Jednostki certyfikujące w rolnictwie ekologicznym – przeprowadzają kontrole u producentów ekologicznych w celu weryfikacji, czy ich działalność jest prowadzona zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego oraz wydają i cofają certyfikaty producentom ekologicznym.

Każdy producent ekologiczny musi być skontrolowany raz w roku. Zdarza się jednak, że jednostki certyfikujące mogą przeprowadzić także dodatkowe (często niezapowiedziane) kontrole producentów. Podczas kontroli jednostki certyfikujące mogą pobierać próbki do badań laboratoryjnych w celu sprawdzenia, czy w procesie produkcji nie były stosowane środki niedozwolone.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Rolnictwo ekologiczne – zasady udzielania wsparcia z PROW 2014-2020

(Przegląd Zbożowo-Młynarski 2015 nr 7, s. 5-7)

Płatności ekologiczne w ramach PROW 2014-2020 będą przyznawane z zastosowaniem poniższego mechanizmu degresywności w wysokości:

  • 100 proc. stawki podstawowej – za powierzchnię od 0,10 ha do 50 ha;
  • 75 proc. stawki podstawowej – za powierzchnię powyżej 50 ha do 100 ha;
  • 60 proc. stawki podstawowej – za powierzchnię powyżej 100 ha;

Mechanizm ten będzie stosowany w odniesieniu do łącznej powierzchni gruntów w gospodarstwie w ramach wszystkich pakietów i ich wariantów, dla których przysługuje płatność ekologiczna.

Należności z tego tytułu będą wypłacane rolnikom, którzy:

  • posiadają numer identyfikacyjny;
  • posiadają co najmniej 1 ha UR (użytki rolne);
  • realizują 5-letnie zobowiązanie ekologiczne;
  • spełniają warunki przyznania płatności ekologicznej.

Pakiety i warianty działania:

  • Pakiet 1. Uprawy rolnicze w okresie konwersji;
  • Pakiet 2. Uprawy warzywne w okresie konwersji;
  • Pakiet 3. Uprawy zielarskie w konwersji;
  • Pakiet 4. Uprawy sadownicze w okresie konwersji (4.1.1 Podstawowe uprawy sadownicze w okresie konwersji, 4.2.1. Uprawy jagodowe w okresie konwersji);
  • Pakiet 5. Uprawy paszowe na gruntach ornych w okresie konwersji;
  • Pakiet 6.  Trwałe użytki zielone w okresie konwersji;
  • Pakiet 7. Uprawy rolnicze po okresie konwersji;
  • Pakiet 8. Uprawy warzywne p[o okresie konwersji;
  • Pakiet 9. Uprawy zielarskie po okresie konwersji;
  • Pakiet 10. Uprawy sadownicze po okresie konwersji (10.1.1 Podstawowe uprawy sadownicze po okresie konwersji,  10.1.2. Uprawy jagodowe po okresie konwersji)
  • Pakiet 11. Uprawy paszowe na gruntach ornych po okresie konwersji;
  • Pakiet 12. Trwałe użytki zielone po okresie konwersji.

Warunkami przyznania płatności ekologicznej w ramach wszystkich pakietów są:

  • prowadzenie produkcji rolnej zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym, przepisami Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2207;
  • wytworzenie produktów rolnictwa ekologicznego, a w przypadku uprawy roślin dwuletnich wytworzenie tych produktów w drugim roku uprawy rośliny dwuletniej (warunek nie dotyczy pakietów 6 i 12).

Dla poszczególnych pakietów zostały ustalone szczegółowe warunki przyznania płatności ekologicznej.

Rolnicy realizujący zobowiązania ekologiczne są zobowiązani do posiadania planu działalności ekologicznej i prowadzenia rejestru działalności ekologicznej, zawierającego wykaz działań agrotechnicznych oraz wykaz wypasów zwierząt.

W przypadku działania „Rolnictwo ekologiczne” występują trzy rodzaje zobowiązania ekologicznego, grupujące pakiety pod względem rodzaju wykorzystywanych UR:

  • grunty orne;
  • sady;
  • TUZ.

W ramach zobowiązania na gruntach ornych dopuszczalna jest zmiana uprawianych roślin, miejsca ich uprawy oraz pakietów i wariantów.

Rolnicy, którzy od 15 marca 2014 roku realizują zobowiązanie rolnośrodowiskowe w ramach pakietu 2 „Programu rolnośrodowiskowego” objętego PROW 2007-2013, mogą je kontynuować jako zobowiązanie ekologiczne zgodnie z zasadami określonymi w przepisach regulujących przyznanie wsparcia w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne”.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter