Bezpieczna żywność

Wysokiej jakości zgodne z wymaganiami / Monika Strużyk

(Sad 2015 nr 6, s. 131-133)

O sokach  - zarówno świeżych, jak i z koncentratu - krążą w Polsce różne opinie. Poniżej przedstawiono wybrane fakty i mity dotyczące soków oraz ich właściwości.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Choroby i szkodniki roślin

Muszka plamoskrzydła – groźny szkodnik owoców miękkich / Krzysztof Kozemba

(Pomorskie Wieści Rolnicze 2015 nr 7/8, s. 31-32)

Muszka plamoskrzydła to owad inwazyjny, którego w Polsce wykryto jesienią 2014 r. w woj. podkarpackim i wielkopolskim, w uprawie borówki i maliny. To gatunek polifagiczny (wielożerny), który może występować we wszystkich dojrzewających i nieuszkodzonych owocach miękkich zarówno tych uprawnych (malina, borówka wysoka, jeżyna, truskawka, porzeczka, czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, śliwka) jak i dziko rosnących (jagoda leśna, bez czarny, czereśnia ptasia).

Cechy charakterystyczne muszki plamoskrzydłej – ciemne plamy na brzegu dolnej części skrzydeł u samca oraz charakterystyczne, ząbkowane pokładełko na zakończeniu odwłoka samicy.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Ekologia i środowisko

Czy wystarczająco chronimy Bałtyk? / Krystyna Forowicz

(Eko i My 2015 nr 5, s. 8-11)

Zdaniem ekologów polski Bałtyk ginie. Do najważniejszych zagrożeń zaliczają się: eutrofizacja, ścieki, chemikalia, zmiany klimatyczne, inwazja obcych gatunków, zatopione wraki okrętów wojennych, zaniedbanie.

Eutrofizacja najczęściej odnosi się do wód i jest związana ze zwiększeniem się zanieczyszczenia ściekami, pestycydami i nawozami sztucznymi, które są spłukiwane przez opady atmosferyczne. Nadmierne użyźnienie (zwiększenie dostępności składników mineralnych, zwłaszcza azotu i fosforu) powoduje niszczenie życia biologicznego Bałtyku. Tzw. martwa strefa na Morzu Bałtyckim jest największa na świecie i cały czas rośnie.

Zmiany klimatyczne są głównym wrogiem Bałtyku. Mogą przekształcić go w słodkowodne morze, co będzie miało katastrofalne skutki dla żyjących w nim gatunków.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Polityka rolna i rynki rolne

Rosja przedłuża embargo na żywność

(Trzoda Chlewna 2015 nr 7, s. 60)

Rosja potwierdziła oficjalnie przedłużenie do sierpnia 2016 r. rosyjskiego embarga na import żywności z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i innych krajów zachodnich. Decyzja została podjęta w odpowiedzi na ogłoszenie przez Unię w dniu 22 czerwca 2015 r. informacji o kontynuowaniu sankcji gospodarczych wobec Rosji do dnia 31 stycznia 2016 r. Lista produktów spożywczych objętych zakazem nie zmienia się i nadal będzie obejmowała mięso, w tym wieprzowinę, kiełbasy, podroby, a także ryby, skorupiaki, mleko i produkty mleczne, warzywa. Lista może się zmienić w zależności od relacji między Rosją, a państwami Unii i innymi krajami. W przeciwieństwie do UE, która nie rozszerzyła sankcji, Rosja zamierza rozszerzyć listę zakazanej żywności o wyroby czekoladowe, kwiaty i konserwy rybne.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw / Maria Grzegorzewska

(Hasło Ogrodnicze 2015 nr 7, s.15-18)

W częściach jadalnych warzyw nawet po zbiorze zachodzą procesy życiowe, dlatego zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania jest w tym przypadku bardzo ważne.

Temperatura przechowywania ma wpływ na intensywność oddychania, transpiracji, przemian chemicznych i aktywność drobnoustrojów powodujących gnicie. Dla dużej grupy warzyw powinna ona wynosić około 00C. Jednak cebula, czosnek i por mogą być przechowywane w  stałej temperaturze ujemnej. Rozmrażanie powinno następować stopniowo, by nie narazić tkanek na uszkodzenia. Warzywa ciepłolubne, jak pomidor, ogórek, fasolka szparagowa, dynia, cukinia czy melon wymagają temperatury na poziomie 6-120C.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rolnictwo ekologiczne

Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce / Małgorzata Waszewska

(Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2015 nr 2, s. 59)

 

Od momentu akcesji Polski do UE w 2004 r., aż do 2013 r. zaobserwowano stały, dynamiczny wzrost liczby producentów ekologicznych. W roku 2014 po raz pierwszy odnotowano spadek tej liczby, związany ze zmniejszeniem się liczby gospodarstw rolnych, stanowiących prawie 98%wszystkich producentów ekologicznych.  Czynnikiem mającym wpływ na ten spadek jest przypuszczalnie zmiana zasad przyznawania pomocy finansowej dla ekologicznych producentów rolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rośliny ozdobne

Wiosenne kwiaty – posadź teraz / oprac. Lucyna Grabowska

(Twój Ogrodnik 2015 nr 8, s. 4-5)

Najlepszą porą na sadzenie wiosennych kwiatów cebulowych jest jesień. W zależności od gatunku zabieg ten powinien być wykonany w różnych terminach. Niektóre cebulki muszą znaleźć się w glebie już w drugiej połowie sierpnia, np. szachownic i narcyzów. Natomiast tulipanów nie można sadzić wcześniej niż w październiku, bowiem istnieje ryzyko, że zakiełkują przed zimą i przemarzną.

W celu ochrony cebulek przed chorobami grzybowymi dobrze jest moczyć je przez pół godziny w preparacie grzybobójczym rozcieńczonym w wodzie. Istotna jest głębokość sadzenia. Warstwa gleby nad cebulką powinna być równa jej 3-krotnej wysokości.

Materiał siewny najlepiej jest zakupić na początku sezonu, w sierpniu. Należy zwracać uwagę czy nie ma na nim jakichkolwiek śladów pleśni. Do momentu posadzenia cebule powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu, w temperaturze około 200C.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Uprawa i nawożenie roślin

 

Zalety i wady wybranych wczesnych odmian śliwy / Zygmunt S. Grzyb

(Sad 2015 nr 6, s.6-10)

Do produkcji towarowej powinny być wykorzystywane tylko odmiany odporne na szarkę. Owoce z porażonych drzew są kwaśne i osypują się, zanim osiągną pełną dojrzałość.

Herman – Zalety:plonuje obficie i regularnie, owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca, mają atrakcyjną fioletowoniebieską skórkę, pokrytą gęstym nalotem. Pestka łatwo oddziela się od miąższu. Miąższ jest smaczny, żółtobiały. Odmiana jest odporna na szarkę. Wady: wymaga żyznych i ciepłych gleb oraz zacisznych stanowisk.

Cacanska Rana – Zalety: duże owoce, dość soczysty, smaczny miąższ, odporna na szarkę. Owoce dojrzewają w okresie małej podaży owoców wczesnych odmian śliwy. Wady: drzewka kwitną wcześnie przez co są narażone na przymrozki, owoce zbyt długo przetrzymywane na drzewie mają tendencję do opadania, a przy intensywnych opadach deszczu także do pękania. W kwaterze tej odmiany powinna się znaleźć odpowiednio duża liczba pszczół i trzmieli.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...