Produkcja roślinna

Zasiewy zbóż ozimych w Rosji i na Ukrainie

(Agra Europe 2014, 10 October, s. 12)

Rosja i Ukraina, będące jednymi z największych światowych eksporterów pszenicy, dążą do zwiększenia zasiewów zbóż ozimych. Według rosyjskiego ministra rolnictwa, areał uprawy pszenicy ozimej w tym kraju wyniesie co najmniej 16,5 mln hektarów. W ubiegłym roku powierzchnia uprawy tego zboża wyniosła 14,7 mln ha, czyli 90% planowanego areału, a w 2012 r. – 15,8 mln ha. Rolnicy rosyjscy nie zamierzają zmieniać w bieżącym roku udziału poszczególnych zbóż w zasiewach. Pszenica stanowi około 80% ogółu uprawianych zbóż.

Rolnicy ukraińscy planują zwiększyć areał uprawy pszenicy ozimej do 6,2 mln ha (wzrost o 0,1 mln ha). Pszenica ozima stanowi 95% upraw zbóż na Ukrainie. Areał jęczmienia ozimego wyniesie 1,07 mln ha, a żyta – 207 tys. ha. Powierzchnia uprawy pszenicy ozimej może być większa od oczekiwanej, ponieważ niekorzystne ceny kukurydzy powodują, że rolnicy rezygnują z jej uprawy na rzecz pszenicy.

 

W.M.

 

Wysokie zbiory rzepaku

(Agra Europe 2014, 10 October, s. 19)

Zbiory rzepaku w Unii Europejskiej w bieżącym roku osiągnęły rekordowy poziom 23,8 mln ton. Zwiększyły się one głównie we Francji, Wielkiej Brytanii, Bułgarii, Rumunii i w Niemczech. Spowodowało to spadek cen rzepaku. W przyszłym roku areał uprawy rzepaku zmniejszy się.

W.M.

 

Rekordowe plony kukurydzy

(Agra Europe 26 September 2014, s. 18)

Komisja Europejska przedstawiła swoje ostatnie szacunki na temat plonów kukurydzy. Osiągnęły one rekordowy poziom 7,59 t z 1 ha. W 2013 roku wyniosły one 6,74 t z 1 ha, a w ciągu ostatnich pięciu lat – 6,78 t z 1 ha.

W.M.

Zbiory zbóż w Unii Europejskiej

(Agra Europe 19 September, s. 20)

Zbiory kukurydzy w Unii Europejskiej osiągnęły rekordowy poziom 71,3 mln ton, głównie  dzięki wysokiej produkcji we Francji, Rumunii, na Węgrzech i w Bułgarii. Przekroczyły one o 11% zbiory z 2013 r. Zbiory pszenicy zwyczajnej ocenia się na 146,6 mln ton, co jest ilością o 8% wyższą niż rok wcześniej. Bieżący rok był korzystny pod względem ilości zebranego ziarna pszenicy, ale nie sprzyjał jej wysokiej jakości na skutek deszczowej pogody w czasie żniw. Problemy z jakością ziarna notuje się w południowej i centralnej Europie. Dobrej jakości pszenicę zebrano w Wielkiej Brytanii. Zbiory jęczmienia wyniosły 59,6 mln ton (rok wcześniej – 59,7 mln ton). Ogółem, zbiory zbóż w Unii Europejskiej osiągnęły 319,1 mln ton (w 2013 r. – 302,5 mln ton).

W.M.

Wysokie zbiory pszenicy na świecie

(Agra Europe 5 September 2014, s. 19)

Produkcja zbóż na świecie w 2014/15 r. jest tylko o 1% niższa niż rok wcześniej.

Produkcja i zużycie zbóż oraz soi na świecie (mln ton)

 

Produkcja

Zużycie

2014/15

2013/14

2014/15

Pszenica

713,0

713,0

706,0

Kukurydza

969,0

973,0

955,0

Ryż

476,0

478,0

482,0

Jęczmień

144,8

135,4

137,7

Soja

282,0

304,0

296,0

 

International Grains Council ocenia, że produkcja pszenicy w Unii Europejskiej osiągnęła 150,8 mln ton, czyli była o 5% wyższa niż rok wcześniej. Najwyższe zbiory zanotowano we Francji, w Niemczech, Polsce i Danii. Eksport pszenicy z Unii w 2014/15 r. szacuje się na 24,9 mln ton (w 2013/14 r. – 31 mln ton).

Wzrasta światowe zużycie pszenicy na pasze. W 2014/15 r. ocenia się je na 139 mln ton, podczas gdy rok wcześniej wyniosło ono 131 mln ton. Jest to ilość największa od 2011/12 r., kiedy na pasze przeznaczono 154 mln ton. Wzrost zużycia pszenicy na pasze wiąże się z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w czasie zbiorów zbóż. Wystąpiło to głównie w niektórych krajach Unii Europejskiej.

W.M.

 

Produkcja cukru w Unii Europejskiej

(Agra Europe 5 September 2014, s. 15)

Produkcję cukru w Europie w 2014/15 r. szacuje się obecnie na 29,8 mln ton. To oznacza, że będzie ona najwyższa od 2011/12 r., kiedy osiągnęła 31,1 mln ton. Produkcja w Unii Europejskiej, po dwu latach spadku, wzrośnie do 18,4 mln ton. W innych krajach europejskich produkcja cukru zwiększy się do 11,4 mln ton. 62% cukru europejskiego wytwarzane jest w Unii Europejskiej, 17% - w Rosji, 6% - na Ukrainie, 9% - w Turcji, a pozostałe 6% - w innych krajach europejskich. We Francji, która przoduje w produkcji cukru w Unii, w bieżącym roku plon cukru z 1 ha ocenia się na 11,66 ton (rok wcześniej – 8,21 ton), co jest ilością o 16% większą od średniej pięcioletniej. Produkcja cukru we Francji osiągnie prawdopodobnie 4,8 mln ton. W Niemczech plony również były wyższe od średniej pięcioletniej, a areał uprawy buraków wzrósł o 4,4%. Produkcja osiągnie więc prawdopodobnie 4,3 mln ton cukru (w ubiegłym roku – 3,6 mln ton). Trzecie miejsce, pod względem produkcji cukru, w Unii zajmuje Polska. W ubiegłym roku produkcja cukru spadła tu do 1,9 mln ton na skutek ograniczenia areału uprawy buraków. W bieżącym roku zwiększyła się ona o 6,9%, a produkcja cukru wzrośnie do 2,04 mln ton. W Wielkiej Brytanii produkcja cukru będzie prawdopodobnie podobna, jak rok wcześniej (1,3 mln ton). W Belgii powierzchnia uprawy buraków zmniejsza się już trzeci, kolejny rok (o 3,8%). Plon cukru wzrósł z 9,31 t z 1 ha w 2013/14 r. do 11,49 t z 1 ha obecnie, a produkcja cukru zwiększy się do 880tys. ton.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter