Polska gęsina dawniej i dziś
- Szczegóły
- Kategoria: Rolnictwo w Uni Europejskiej
Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln żywych gęsi. Dziś, blisko w 100%, tuszki lub ich elementy trafiają do Niemiec. Małe ilości gęsiny sprzedawane są także do Szwajcarii, Danii oraz Anglii. Równie cennym produktem jest puch i pierze eksportowane do Niemiec, Japonii, USA, Francji, Szwajcarii czy Tajwanu.
Ludzie od niepamiętnych czasów delektowali się mięsem drobiowym różnych gatunków, ze względu na jego walory smakowe. Spośród licznej grupy drobiu rzeźnego szczególnym uznaniem od zawsze cieszyła się tłusta, dorodna gęś, podawana w różnych postaciach. Jej obecność na stole świadczyła o zamożności gospodarza.