Rynki produktów rolno spożywczych

Produkcja świń na równi pochyłej / Paulina Janusz

(Top Agrar Polska 2011 nr 10, s. 18-27)

 

Przed wejściem do UE Polska była jednym z liderów w produkcji wieprzowiny. W tym czasie krajowe pogłowie loch liczyło 1,9 mln sztuk, a produkcja przekraczała 28 mln tuczników w roku. W momencie akcesji, punkcie zwrotnym dla naszej hodowli, stanowiła ona 21,5 proc. towarowej produkcji rolniczej. W 2007 r. nastąpił pierwszy po wejściu do UE kryzys na rynku wieprzowiny. W ciągu roku pogłowie spadło o ponad 5 mln sztuk. W następnych latach liczebność stad raz rosła, raz malała. Ostatecznie pogłowie trzody do sierpnia 2011 r. skurczyło się do 13,5 mln sztuk. Tymczasem w kraju rośnie spożycie wieprzowiny, które obecnie wynosi 42 kg na mieszkańca.

 

Wygląda na to, że Polska, będąca niegdyś prężnym producentem prosiąt i tuczników, staje się powoli europejską tuczarnią na średnią skalę. Eksperci z branży przewidują dalsze spadki. Według ogółu rolników, jedyną motywacją do dalszej pracy jest podwyżka cen żywca lub obniżka kosztów paszy.

Podczas, gdy na polskim rynku wieprzowiny sytuacja jest bardzo trudna, rynki europejski i światowy pozostają w dobrej kondycji. Według prognoz Eurostatu produkcja tego mięsa w Unii w 2011 r. wyniesie 22,1 mln t, co oznacza 109 proc. samowystarczalności.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Sytuacja na krajowym i światowym rynku mrożonych owoców i warzyw na początku sezonu 2011/2012 / Mariusz Ryszard Dziwulski

(Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2011 nr 7/8, s.22-23)

 

W 2011 roku przewiduje się wzrost kosztów produkcji owoców i warzyw mrożonych. Szczególnie dotyczyć to będzie owoców miękkich. Ceny surowców do przetwórstwa będą prawdopodobnie wysokie, co będzie konsekwencją mniejszej podaży wynikającej z małych zbiorów w tym roku. Dodatkowo wzrost cen będzie spowodowany dużym popyt zgłaszanym przez zakłady przetwórcze i wynikającym z braku zapasów na koniec sezonu 2010/2011.

W nieco lepszej sytuacji mogą się znaleźć przetwórcy warzyw, ze względu na dużą podaż i niskie ceny tych surowców notowane wiosną tego roku. Ceny mrożonek powinny być dość wysokie, ponieważ ich zapasy w krajach UE są niewielkie. Ponadto, jak wynika z informacji PROFIL, zbiory warzyw w krajach zachodnich UE mogą być niższe niż oczekiwane. Czynnikiem, który w pewnym stopniu będzie zmniejszał opłacalność eksportu polskich wyrobów mrożonych będzie prawdopodobna apercjacja złotego względem euro.

W dłuższej perspektywie należy spodziewać się poprawy sytuacji producentów owoców i warzyw mrożonych. Oczekiwane są zmiany w strukturze upraw krajowych. Rynek opuszczać będą mniejsi, mało wydajni producenci, a wzrost kosztów będzie skłaniał pozostałych do zrzeszania się w grupy producencie. Możliwe jest także skrócenie długości łańcucha dystrybucji, na skutek prowadzenia przez przetwórców własnych plantacji. Konsolidacji należy też oczekiwać w sektorze przetwórczym.

Przetwórcy w przyszłości powinni liczyć się z mniejszą dostępnością niektórych surowców. Przewiduje się zmniejszenie produkcji wiśni, na rzecz uprawy malin. Czynnikiem sprzyjającym jest w tym przypadku duże zapotrzebowanie na te owoce w krajach UE, a także stosunkowo wysokie ceny ich skupu. Mniejsza dostępność surowców może też wynikać z większego zainteresowania uprawą owoców deserowych.

W perspektywie kolejnych lat będzie też rósł eksport produktów mrożonych, zwłaszcza warzywnych. Możliwy jest też wzrost znaczenia rynku krajowego w tym sektorze. Spożycie przetworów owocowo-warzywnych utrzymuje się na tym samym poziomie. Jednak szansą dla producentów mrożonek może być dynamicznie rozwijający się segment dań gotowych. W porównaniu z innymi państwami europejskimi spożycie przetworów warzywnych w naszym kraju ciągle jest niewielkie, chociaż promocja zdrowego stylu życia daje szansę na poprawę tej sytuacji. Możliwy jest też wzrost zapotrzebowania na mrożone warzywa ze strony sektora gastronomicznego.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Finał skupu owoców jagodowych / Eberhard Makosz

(Hasło Ogrodnicze 2011 nr 9, s. 48)

 

W czasie tegorocznego okresu wegetacji rośliny były poddane wiosennym mrozom i przymrozkom, suszom oraz opadom deszczu. Takie warunki atmosferyczne miały niekorzystny wpływ na wielkość zbiorów i jakość owoców.

Odnotowano niższe niż zazwyczaj zbiory truskawek. Obecnie mogą one wynieść prawie 140 tys. ton, czyli o 50-60 tys. ton mniej niż w latach, w którym pogoda sprzyjała plonom. Wynikiem tegorocznej dość małej podaży był wzrost cen owoców, bez względu na ich przeznaczenie. Produkcja była więc bardzo opłacalna.

Szacuje się, że zbiory malin mogą wynieść w tym sezonie około 75 tys. ton, czyli mniej o 5-10 tys. ton niż średnio uzyskiwano w latach poprzednich. W porównaniu z rokiem poprzednim, za kilogram malin płacono średnio o około 1 zł mniej. Zatem tegoroczne ceny skupu owoców przemysłowych ledwo pokrywały koszty produkcji przy plonie powyżej 8 t/ha.

Z prognoz wynika, że zbiory porzeczki czarnej wyniosły w tym roku 60-65 tys. wobec średnio 120-130 tys. ton uzyskiwanych w latach poprzednich. W efekcie wysokie były ceny skupu. Przy takich cenach skupu i mechanicznym zbiorze owoców produkcja była opłacalna przy plonie powyżej 3 t/ha.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Ile za cebulę?

Kryzys cenowy na rynku selerów?

Co z „Pekinką” na eksport?

(Owoce, Warzywa, Kwiaty 2011 nr 18, s. 9)

 

Zbiory cebuli w Polsce mają wynieść w 2011 r. 755 tys. ton (w poprzednim było to 553 tys. ton). Większa podaż powoduje spadek cen skupu cebuli kierowanej na rynek detaliczny. W połowie września 2011 r. ceny skupu cebuli były około 50 proc. niższe niż w roku 2010. Szczególnie niskie są ceny skupu w woj. podkarpackim (0,30-0,50 zł za kilogram), a najwyższe w woj. łódzkim (0,50-0,70 zł za kilogram).

 

***

Ubiegłoroczny sezon zaliczany był do najbardziej opłacalnych dla producentów selerów korzeniowych. Ceny skupu na rynek detaliczny we wrześniu 2010 r. przekraczały 2,50 zł za kilogram. Tegoroczne (2011) ceny są o 50-60 proc. niższe i mają tendencję spadkową. Według handlowców, dostawy na eksport są również znacznie niższe niż rok temu, a ceny skupu z przeznaczeniem na eksport nie przekraczają 1 zł za kg (w 2010 r. – 1,50-1,75 zł za kg).

 

Kapusta pekińska od kilku lat jest coraz ważniejszym produktem eksportowym, głównie w dostawach na Wschód. Jednak tegorocznego sezonu nie można zaliczyć do udanych. Ceny skupu od jakiegoś czasu utrzymują się na bardzo niskim poziomie (0,70-0,95 zł za kg). Do końca 2011 r. nie przewiduje się znacznego wzrostu cen, ze względu na niski popyt odbiorców zagranicznych, głównie Rosji.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Polskie wódki wśród rekordzistów świata / Agnieszka Kozłowska

(Agro Serwis 2011 nr 15-16, s. 5)

 

Z badań firmy Euromonitor International wynika, że pięć rodzimych marek znalazło się w pierwszej trzydziestce wódek, których sprzedaż rośnie najszybciej na świecie. Najlepiej z polskich wódek w tym zestawieniu wypadła Luksusowa (5 miejsce w rankingu). Produkuje ją należąca do francuskiego koncernu Pernod Ricard Wyborowa SA. W 2010 roku sprzedaż Luksusowej urosła o 31 proc. Pierwsze miejsce z dynamiką na poziomie 400 proc. zajął Stock Prestige. Wódkę tę, obecną również w Polsce produkuje grupa Stock Spirits.

Czysta de Luxe jest w Polsce liderem, oraz jak wynika z rankingu przeprowadzonego przez Euromonitor International jest siódmą najlepiej sprzedającą się wódką świata (liderem jest Smirnoff produkowany przez Diageo).

Z kolei produkowany przez polsko-francuską grupę producenta alkoholu Belvedere „Krupnik” został uznany za 25. najlepiej sprzedającą się wódkę na świecie, zaś produkowany przez Belvedere „Sobieski” jest 29. wśród wódek, których sprzedaż rośnie najszybciej i jest także ósmy wśród marek o zasięgu globalnym.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter