Dziczyzna – naturalna, zdrowa i pyszna

Mięso pozyskiwane od dziko żyjących zwierząt cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów, chociaż statystycznie spożycie jest wciąż niskie. Obecnie wzrosło zainteresowanie produktami naturalnymi, zawierającymi cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Wymagania te spełnia dziczyzna, która jest ceniona przez smakoszy za swój specyficzny smak i zapach.

Właściwości mięsa    

W obecnych czasach coraz większego znaczenia nabierają  takie aspekty żywności, jak jej wartość ekologiczna i prozdrowotna. Dziczyzna spełnia oba te kryteria. Zwierzęta dziko żyjące żywią się same i w sposób naturalnywykorzystują bogatą roślinność leśną. Składają się nią, m.in.: orzechy, grzyby, jagody, zioła, liście, żołędzie i kora, które są zaliczane do surowców o działaniu leczniczym, bogate w związki mineralne  i witaminy.

            Dziczyzna zawiera duże ilości białka (21-23 proc.). Największą zawartością tego składnika  cechuje się mięso zająca. Poziom aminokwasów egzogennych w dziczyźnie jest zdecydowanie wyższy niż w mięsie zwierząt hodowlanych. W największych ilościach występuje leucyna i lizyna, a w mniejszych tryptofan, cysteina i hydroksyprolina. Surowiec ten charakteryzuje się zdecydowanie mniejszą ilością tłuszczu w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych. Udział tego składnika zależy między innymi od wieku, gatunku, rasy, płci, rodzaju wyrębu oraz sposobu żywienia danego osobnika. Mięso dzikich zwierząt stanowi również cenne źródło sprzężonego kwasu linolowego – CLA i odznacza się korzystnym dla naszego zdrowia stosunkiem kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych. Za spożywaniem tego produktu przemawia również mała zawartość cholesterolu(50-60 mg/100 g) oraz obecność witamin, szczególnie z grupy B oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Źródła humanitarnej ochrony zwierząt

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu latach obserwuje się wzrost zainteresowania społeczeństwa sprawą humanitarnego traktowania zwierząt. Coraz więcej osób żywo reaguje na ewidentne przejawy okrucieństwa wobec tych stworzeń. Dotyczy to zarówno naszych „domowych pupili”, jak i zwierząt gospodarskich, a szczególnie warunków ich utrzymania i uboju. Kontrowersje wywołuje także wykorzystywanie zwierząt do celów naukowych, dydaktycznych i rozrywkowych.

Znęcanie się nad zwierzętami, tak domowymi jak i gospodarskimi, jest niestety nadal spotykanym zjawiskiem. W polskim ustawodawstwie pierwsze regulacje dotyczące humanitarnej ochrony zwierząt pojawiły się już w okresie międzywojennym i zostały ujęte w Rozporządzeniu Prezydenta Rzeczypospolitej z  dnia 22 marca 1928 roku o ochronie zwierząt (Dz.U. z 1932 r., nr 42, poz. 417; zm. Dz.U.  z 1971 r., nr 12, poz. 115). W myśl tego rozporządzenia: Przez znęcanie się nad zwierzętami należało rozumieć:używanie do pracy zwierząt chorych, rannych lub kulawych oraz utrzymywanie ich w stanie wybitnego niechlujstwa, bicie zwierząt po głowie, dolnej części brzucha, dolnych częściach kończyn, bicie zwierząt przedmiotami twardemi i ostremi albo zaopatrzonemi w urządzenia obliczone na sprawienie specjalnego bólu, przeciążanie zwierząt pociągowych i jucznych ładunkami oczywiście nieodpowiadającemi ich sile lub stanowi dróg, albo zmuszanie takich zwierząt do zbyt szybkiego biegu, nieodpowiadającego ich siłom, przewożenie, przenoszenie lub przepędzanie zwierząt w sposób, w pozycji lub w warunkach, powodujących zbędne cierpienia fizyczne, używanie uprzęży, pęt, więzów i.t.p. powodujących ból albo używanie ich w sposób mogący sprawić ból lub uszkodzenie cielesne, - z wyjątkiem, gdy używanie takich przedmiotów jest potrzebne z powodu i w czasie tresury, prowadzonej w interesie publicznym, używanie zwierząt do wszelkiego rodzaju doświadczeń, powodujących śmierć, uszkodzenie cielesne lub ból fizyczny,dokonywanie na zwierzętach operacyjnieodpowiedniemi narzędziami i bez zachowania koniecznej ostrożności i oględności w celu zaoszczędzenia im zbytniego bólu, złośliwe straszenie i drażnienie zwierząt, wszelkie w ogóle zadawanie zwierzętom cierpień bez odpowiednio ważnej i słusznej potrzeby.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...