Królik w polskiej kuchni
- Szczegóły
- Kategoria: Wiadomości rolnicze
Mięso królicze dzięki swoim bogatym walorom smakowym i dietetycznym cieszy się rosnącym zainteresowaniem polskich konsumentów. Chów i hodowla tych zwierząt przezywa obecnie okres rozkwitu i w przyszłości może stać się ważnym kierunkiem produkcji zwierzęcej w naszym kraju
Tradycja spożywania mięsa króliczego w Polsce
Jak podają źródła historyczne mięso królicze do końca XVII wieku nie znalazło uznania w wyższych warstwach społecznych Polski. Pojawiało się natomiast na stołach biedniejszych, często w zastępstwie kur i gęsi. Dopiero wraz z dynastią Sasów na dobre zagościło w naszym rodzimym jadłospisie. Król August II Sas na terenie obecnej „Królikarni” w Warszawie założył zwierzyniec, w którym utrzymywane były dzikie króliki wykorzystywane podczas królewskich polowań. Zdobyte trofea myśliwskie były potem odpowiednio przyrządzane i podawane na wystawnych kolacjach. Tradycję tę podtrzymywał także August III, jednak po jego śmierci folwark popadł w ruinę. Podobne zwierzętarnie znajdowały się w niektórych rezydencjach magnackich, na przykład rodziny Branickich w Białymstoku.