Produkcja roślinna i zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Produkcja pierza i puchu w Polsce / Justyna Sokół
(Hodowca Drobiu 2017 nr 10, s. 44-46)
Polska, pod względem produkcji pierza, jest trzecim największym krajem na świecie (za Rosją i Chinami). Puch gęsi używany jest do produkcji kołder, poduszek, śpiworów czy kurtek. Roczna krajowa produkcja przekracza wartość 50 mln zł, co wynosi mniej niż 5% światowej produkcji. Eksportujemy je głównie do Niemiec, USA, Japonii, Szwajcarii czy Tajlandii.
Polskie pierze, w przeciwieństwie do chińskiego i rosyjskiego, charakteryzuje czysty biały kolor, co wskazuje że pochodzi on od zdrowych i prawidłowo żywionych ptaków. Ceny polskiego produktu na międzynarodowych giełdach potrafią być dwukrotnie większe od wschodniego.
Do produkcji pierza można użyć gęsi pospolitych, szarych i białych. W sezonie, z jednej białej gęsi można osiągnąć prawie 400 g pierza, co jest dwukrotnie więcej niż z gęsi szarej.
W polskim klimacie, który jest wilgotny i występują w nim chłodne dni, gęsi pokrywają się gęstym pierzem, które jest sprężyste i ma strukturę potarganych włosków o wysokich walorach cieplnych i parametrach termoizolacyjnych. Powoduje to lepsze zatrzymywanie ciepła i lekką wagę, w porównaniu do wyrobów syntetycznych. Aby wyprodukować dobrej jakości pierze ważna jest dobra kondycja ptaków oraz należyte dbanie o ich dietę i warunki utrzymania.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Światowy bilans pszenicy – wzrost produkcji i rekordowe zapasy / Mirosaw Marciniak
(Przegląd Zbożowo-Młynarski 2017 nr 5, s. 4-5)
Światowe zbiory pszenicy w 2017 roku wyniosły około 728 mln ton, co przyczyniło się do wzrostu globalnych zapasów końcowych do poziomu 227,9 mln ton. W ujęciu regionalnym, największy wzrost zbiorów należy odnotować w Rosji. Oscylują one w granicach 82-83 mln ton, co oznacza wzrost o 10-11 mln w stosunku do poprzedniego roku. Analitycy zakładają, że łączny eksport pszenicy w 2017 roku wyniesie około 32-33 mln ton, przy stanie zapasów końcowych na poziomie 17,3 mln ton.
Zakończone zbiory pszenicy w UE okazały się wyższe niż zakładano. Ich wielkość została oszacowana na 142,3 mln ton, co oznacza wzrost o 8,2 mln. Rekordowe zbiory zanotowano we Francji (wzrost o 10 mln ton), przy znaczącej poprawie jakości. W przypadku globalnych producentów pszenicy jakościowej w UE, jak Polska i Niemcy potwierdzono znaczący wzrost udziału pszenicy paszowej. Niekorzystna relacja kursu EUR/USD wpłynęła na pogorszenie konkurencyjności unijnej pszenicy w eksporcie, który w pierwszych 2 miesiącach od rozpoczęcia sezonu (w przypadku pszenicy miękkiej) był o 42 proc. niższy niż w roku poprzednim.
W skali kraju udział pszenicy paszowej w tym roku prawdopodobnie wyniesie 27 proc. (3,1 mln ton), natomiast udział pszenicy konsumpcyjnej z zawartością białka 12,5 proc – 42 proc. ( ok. 5 mln ton), przy łącznej prognozowanej produkcji na poziomie 11,65 mln ton.
Ograniczony eksport tego zboża jest związany z sytuacją na rynkach globalnych (presja ze strony Rosji), a także niekorzystnym kursem złotego. Obecny ekwiwalent (dane na dzień 22 września) to 660-665 PLN za 12,5 proc. białka z dostawą do portów, tj. poniżej cen oferowanych przez młyny w Polsce centralnej i północnej. Zakładając, że eksport pszenicy zostanie ograniczony do 3 mln , bieżący sezon zakończy się zapasami na poziomie aż 1,7 mln ton, co pokrywa 3,5 miesięczne zapotrzebowanie krajowego przemysłu.
Oprac. Joanna Radziewicz
Produkcja agrestu: czy może się opłacać? / Dorota Łabanowska-Bury
(Truskawka, Malina, Jagody 2017 nr 11/12, s. 33)
Agrest to jeden z niewielu gatunków krzewów owocowych, którego światowa produkcja od ponad dwudziestu lat spada.
Największym producentem agrestu są Niemcy i Polska. Na skalę towarową uprawia się go również w Czechach, na Węgrzech i w Austrii.
Rynek agrestu, zarówno z przeznaczeniem do przetwórstwa, jak i owoców deserowych w naszym kraju i innych krajach europejskich, jest płytki. Owoce zbierane mechanicznie odznaczają się niską jakością. Obecnie rośnie popyt na odmiany deserowe, które należy zbierać ręcznie, w pełni dojrzałe, by były atrakcyjne dla konsumentów.
Malejące powierzchnia plantacji i wolumen produkcji wynikają przede wszystkim z braku pewności cenowej warunkującej opłacalność. W 2016 roku cena skupu wynosiła 0,75-1 zł/kg.
Agrest jest rośliną trudną w uprawie, ze względu na konieczność ochrony krzewów przed chorobami, a zwłaszcza amerykańskim mączniakiem agrestu. Z uwagi na bardzo ograniczony rynek gatunek nie ma większego znaczenia gospodarczego.
Średnie koszty produkcji na plantacjach towarowych z przeznaczeniem owoców do przetwórstwa przy plonie 8-10 ton z hektara i zbiorze mechanicznym, kształtują się na poziomie 2,46 do 2,64 zł/kg. W celu uzyskania minimalnego dochodu cena skupu nie może być mniejsza niż 2,65 zł/kg.
Produkcja z przeznaczeniem na rynek owoców deserowych, ze względu na ręczny zbiór, jest jeszcze bardziej kosztowna. Stąd minimalna cena warunkująca opłacalność produkcji powinna wynosić co najmniej 4 zł/kg.
Prognozy producentów przewidują dalsze obniżenie wielkości krajowej produkcji tych owoców.
Oprac. Joanna Radziewicz
Ocena stanu produkcji oraz ceny żywca rzeźnego w Polsce w 2017 roku / Robert Mroczek
(Gospodarka Mięsna 2017 nr 10, s. 24-26)
Mimo trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny, związanej z występowaniem w naszym kraju ognisk wirusa afrykańskiego pomoru świń, produkcja mięsa wieprzowego w 2016 roku zwiększyła się o 2,3 proc. i wyniosła 1879 tys. ton w porównaniu z 2015 rokiem. Prognozy IERiGŻ wskazują na dalszy wzrost produkcji o około 4 proc. do poziomu 1963 tys. ton.
Poprawiły się również wyniki w handlu zagranicznym mięsem wieprzowym. Według szacunków, w pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku sprzedaliśmy za granicę 302,9 tys. ton wieprzowiny, importując w tym okresie 350 tys. ton.
Wstępne dane GUS z marca 2017 roku wskazują, że pogłowie trzody chlewnej w naszym kraju zwiększyło się o 7,6 proc. – do 11,3 mln sztuk w porównaniu z analogicznym okresem 2016 roku.
Przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w I połowie 2017 roku wyniosła 5,20 zł/kg i była o 21 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Szybszy wzrost cen tego surowca niż zbóż paszowych i pasz przemysłowych w ostatnich kilkunastu miesiącach, spowodował poprawę relacji cen żywca wieprzowego do cen pasz, a tym samym opłacalności produkcji trzody chlewnej.
Prognozowana przez IERiGŻ produkcja mięsa wołowego w 2017 roku wyniesie około 495 tys. ton i będzie o około 1,0 proc. większa niż w 2016 roku. W I półroczu 2017 roku cena żywca wołowego kształtowała się na poziomie około 6,23 zł/kg i była o prawie 5 proc. wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Spożycie mięsa wołowego w Polsce wciąż utrzymuje się ma bardzo niskim poziomie – około 2,0 kg/osobę rocznie. Ponad 80 proc. produkcji tego surowca trafia na rynki zagraniczne (głównie do UE). Od lat, w handlu zagranicznym mięsem wołowym nasz kraj ma dodatnie saldo. W 2016 roku wyniosło ono w ujęciu ilościowym około 360 tys. ton w wbc, a w ujęciu wartościowym około 1,2 mld euro.
Z danych GUS wynika, że w grudniu 2016 roku pogłowie bydła liczyło 5985,1 tys. sztuk, wykazując wzrost w skali roku o 3,9 proc. Wzrosło zainteresowanie rolników hodowlą bydła mięsnego. Potwierdzeniem tego zjawiska jest też malejący eksport cieląt (ok. 60 tys. szt.) i bydła (ok. 40 tys. szt.). Do kraju sprowadziliśmy około 180 tys. sztuk (cieląt i bydła).
Według prognoz ARR ceny skupu bydła rzeźnego ogółem (bez cieląt) na koniec 2017 roku będą wynosić 6,20-6,60 zł/kg, a młodego bydła rzeźnego – 6,40-6,80 zł/kg.
Produkcja mięsa drobiowego w Polsce kontynuuje tendencję wzrostową. W 2016 roku wyniosła w wbc 2241 tys. ton i była o 12 proc. większa niż w 2015 roku. Przewiduje się, że w tym roku produkcja ma być jeszcze większa i osiągnie poziom około 2387 tys. ton w wbc.
Na wzrost produkcji mięsa drobiowego mają eksport ( ok. 1,2 mln ton w 2017 roku) i popyt wewnętrzny. W I połowie br. średnia cena skupu brojlerów kurzych wyniosła 3,27 zł/kg i była tylko o około 2 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2016 roku. W tym czasie ceny pełnoporcjowej mieszanki grower/finisher wzrosły o około 4,9 proc. z 1292 tys. zł/tonę (w I półroczu 2016 roku) do 1307 tys. zł/tonę (w I półroczu 2017 roku), a relacja cen skupu kurcząt brojlerów do pełnoporcjowej mieszanki grower/finisher, dla brojlerów kurzych, nieznacznie się obniżyła do 2,5:1.
Oprac. Joanna Radziewicz