Rolnictwo ekologiczne

Stawki w ekologii / Zdzisław Woźniak

(Warzywa i Owoce Miękkie 2018 nr 3, s. 10)

Rolnictwo ekologiczne to prowadzenie produkcji rolniczej w sposób łączący najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stworzenie wysokich standardów dobrostanu zwierząt.

Grunty rolne, na których planuje się prowadzenie produkcji rolnej ekologicznej podlegają konwersji (zmianie, przestawieniu), która trwa do 3 lat i w tym okresie wypłacana jest rolnikom rekompensata. Rekompensaty przysługują też w przypadku zadeklarowanej produkcji ekologicznej do 5 lat. Rolnik, chcący otrzymywać powyższe  płatności ekologiczne musi:

  • Mieć tzw. plan działalności ekologicznej
  • Prowadzić rejestr działalności ekologicznej
  • Zachowywać na swoim gospodarstwie elementy krajobrazu nieużytkowanego rolniczo itd.

Wysokość stawek płatności ekologicznych:

  • Uprawy rolnicze w okresie konwersji – 966 zł/ha
  • Uprawy warzywne w okresie konwersji – 1557 zł/ha
  • Uprawy zielarskie w okresie konwersji – 1325 zł/ha
  • Uprawy jagodowe w okresie konwersji – 1882 zł/ha
  • Ekstensywne uprawy sadownicze w okresie konwersji – 790 zł/ha
  • Uprawy paszowe na gruntach ornych w okresie konwersji – 787 zł/ha
  • Trwałe użytki zielone w okresie konwersji – 428 zł/ha
  • Uprawy rolnicze po okresie konwersji – 792 zł/ha
  • Uprawy warzywne po okresie konwersji – 1310 zł/ha
  • Uprawy zielarskie po okresie konwersji – 1325 zł/ha
  • Podstawowe uprawy sadownicze po okresie konwersji - 1501 zł/ha
  • Uprawy paszowe na gruntach ornych po okresie konwersji – 559 zł/ha
  • Trwałe użytki zielone po okresie konwersji – 428 zł/ha.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Ekorynek w Polsce

(Warzywa 2018 nr 2, s. 7)

Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5% całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich lat wzrosła trzykrotnie – do ponad 800 mln zł. Najnowszy raport prognozuje, że w kolejnym roku wartość rynku żywności ekologicznej wyniesie już ponad miliard złotych. W porównaniu z krajami Europy Zachodniej jesteśmy daleko w tyle, ale rynek BIO w naszym kraju rozwija się bardzo dynamicznie 10-20% w skali roku. Tendencja ta jest widoczna także w zainteresowaniu spotkaniami branżowymi, tj. WorldFood Warsaw. Od pierwszej edycji współpracują one z producentami, przetwórcami i dystrybutorami żywności ekologicznej. Specjalna strefa Eco jest z roku na rok coraz większa, a oferta coraz szersza. W 2017 r. aż 90 firm zdecydowało się zaprezentować swoje produkty w tym sektorze.

Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 100 mln euro. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach (około 200 placówek), na półkach zlokalizowanych w ekologicznych wyspach w supermarketach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie. Wg danych opublikowanych w raporcie IJHARS w 2008 roku funkcjonowało w Polsce 14 896 gospodarstw ekologicznych obejmujących łącznie obszar 314,9 tys. hektarów (tj. 1% powierzchni całego kraju oraz 2% powierzchni przeznaczonej na uprawy rolne), a w 2015 r. liczba gospodarstw ekologicznych wynosiła 22 991 o powierzchni blisko 552 356,4 ha

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter