Rolniczy świat

Obowiązkowe umowy / Maciej Kania

(Warzywa i Owoce Miękkie 2018 nr 3, s. 18)

Obowiązek zawierania umów na dostawy produktów rolnych obowiązuje już od 2015 r., ale przed wprowadzeniem przez ustawodawcę kar pieniężnych w 2017 r.  , warunek ten nie był przestrzegany. Obowiązek sporządzania umów dotyczy zbywania przez producentów - będących rolnikami - do pierwszego nabywcy będącego przetwórcą lub dystrybutorem, który nie zbywa tych produktów bezpośrednio konsumentowi finalnemu.

Wysokość kar:

  • 10% zapłaty - za nabycie produktów rolnych bez pisemnej umowy lub bez umowy zawartej w formie dokumentowej lub elektronicznej
  • 4% zapłaty za każdy niespełniony warunek - gdy umowa nie została sporządzona przed dostawą oraz nie zawiera ceny do zapłaty
  • 1% zapłaty za każdy niespełniony warunek - ilość dostawy, okresu jej obowiązywania, terminu i procedur dostawy

Celem nowych przepisów wprowadzonych w 2017 r. było wzmocnienie pozycji producenta rolnego, wzrost konkurencji małych producentów rolnych oraz poprawa funkcjonowania rynku produktów rolnych w relacjach producent rolny - nabywca.

Obowiązek zawierania umów dotyczy dostarczania produktów z wybranych sektorów zbóż, cukru (tylko w zakresie buraków cukrowych), chmielu, lnu i konopi, owoców i warzyw, tytoniu, wołowiny i cielęciny, mleka i przetworów mlecznych (tylko w zakresie mleka surowego), wieprzowiny, baraniny i koziny, jaj, mięsa drobiowego.

Najważniejsze elementy umowy to: cena do zapłaty za dostawę, ilość, jakość produktów, okres obowiązywania umowy, termin płatności, dostawa.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Rolniczy świat

(Top Agrar Polska 2018 nr 3, s. 18)

  • Liczba gospodarstw rolnych w Polsce wynosi 1 410 704, z czego gospodarstwa indywidualne to 1 406 575, czyli 99,7% ogółu. Z tego:
  • nawozy wapniowe lub mineralne stosuje 1066 tys. gospodarstw;
  • nawozy naturalne używa 673 tys. gospodarstw;
  • na sprzedaż produkuje 941 tys. gospodarstw.
  • Powierzchnia użytków rolnych w kraju wynosi 14,5 mln ha, z czego gospodarstwa indywidualne uprawiają 13,2 mln ha.
  • Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce wynosi 10,3 ha, a gospodarstwa indywidualnego 9,45 ha.
  • W kraju mamy ogólnie 1 491 679 ciągników. Na 100 ha użytków rolnych przypada średnio 10,3. W gospodarstwach indywidualnych na 100 ha użytków rolnych przypada 11,1 ciągnika. Spośród 1,49 mln ciągników rolniczych ogółem, maszyny o mocy powyżej 100 kW to 81 822 sztuki.
  • 285 913 gospodarstw kierowanych jest przez osoby w wieku poniżej 40 lat. Rolnicy w przedziale wiekowym 40-64 lat zarządzają 956 tys. gospodarstw, a 164 tys. gospodarstw prowadzonych jest przez rolników w wieku 65+.
  • Z 1,38 mln gospodarstw powyżej 1 ha osobą kierującą są: w 981 544 gospodarstwach mężczyźni; w 406 345 gospodarstwach kobiety.
  • 183 910 gospodarstw z grupy 1,38 mln powyżej 1 ha jest zarządzanych w kraju przez osoby z wyksztalceniem wyższym.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Rynek świń w 2018 r. / Paulina Janusz-Twardowska

(Top Agrar Polska. Top Świnie 2018 nr 2, s. 4-6)

W 2018 roku na światowy rynek trafi 119,6 mln t wieprzowiny, czyli o 2 mln ton więcej niż w roku ubiegłym. Jednocześnie zwiększy się zapotrzebowanie na ten surowiec – do 119,2 mln t.

Największym producentem i zarazem konsumentem pozostaną Chiny (produkcja – 54,8 mln t, zapotrzebowanie – ponad 56 mln t). Na drugim miejscu na globalnym rynku plasują się Stany Zjednoczone, które wytworzą 12,2 mln t, przy zapotrzebowaniu na poziomie około 10 mln t.

W przypadku Rosji produkcja w granicach 4,57 mln t podniosła samowystarczalność tego kraju do 85 proc. Państwo to importuje mniej wieprzowiny, podczas gdy eksport na Białoruś czy Ukrainę rośnie.

Przewiduje się, że kraje UE wyprodukują 23,4 mln t mięsa wieprzowego, natomiast popyt na ten surowiec spadnie o 0,2 proc. Europejczycy zagospodarują w sumie 20,6 mln t, a prognozowana nadsprzedaż będzie musiała znaleźć ujście na rynkach trzecich. Największy producent w UE – Niemcy – wytworzy 5,5 mln ton, ale konkurencja ze strony Hiszpanii będzie bardzo duża, bowiem w zeszłym roku pogłowie stada podstawowego wyniosło tam 2,4 mln, podczas gdy w Niemczech – 1,8 mln loch. Trzecim europejskim krajem o największym pogłowiu macior jest Dania (1,2 mln szt.).

W Polsce obserwuje się spadek cen wieprzowiny, który będzie się pogłębiał w związku ze wzrostem produkcji tego surowca w UE i mniejszym zapotrzebowaniem na globalnym rynku. Według danych IERiGŻ w styczniu 2018 roku pogłowie świń w naszym kraju wyniosło niecałe 11 mln sztuk.

Oprac. Joanna Radziewicz

Wolny wybieg w Europie / Katarzyna Gawrońska

(Polskie Drobiarstwo 2018 nr 2, s. 85-86)

W ujęciu całej Unii Europejskiej, Polska odpowiada za niecałe 2 proc. podaży jaj z wolnego wybiegu. Liderem w tej produkcji jest Wielka Brytania, która dostarcza ponad 40 proc. wszystkich unijnych jaj kategorii „wolny wybieg”. Jest to jedyny kraj o tak wysokiej koncentracji farm wolnowybiegowych (w ilości 2335), na których w 2016 r. było utrzymywane 22,3 mln ptaków, czyli 53% krajowego pogłowia kur ogółem. To właśnie inwestycje poczynione w tym kraju najbardziej wpłynęły na wyższą podaż jaj z wolnego wybiegu na rynku europejskim. Poza Wielką Brytanią, jaja z wolnego wybiegu pochodzą z ferm w Niemczech, Francji i Holandii - w tych państwach utrzymywane jest łącznie 43% unijnego pogłowia „kur wolnowybiegowych”.

We Wspólnocie prym na rynku jaj wiedzie 7 państw: Francja, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania, Holandia, Polska. Podaż z tych krajów pokrywa blisko 80% unijnej produkcji jaj konsumpcyjnych. Francja pomimo wysokiego udziału w podaży jaj z „1” (18% kur na wolnym wybiegu), jest ukierunkowana na system klatkowy (70%), a tylko 2,7 mln kur znajduje się na fermach ściółkowych (5,5%). Niemcy i Holandia uzależniają swoje rynki wewnętrzne od alternatywnego modelu produkcji. Stawiają na system ściółkowy (62% pogłowia). W krajach południa Europy, podobnie jak w Polsce, podaż z systemów klatkowych jest najwyższa: we Włoszech (66%) i w Hiszpanii (92%).

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter