Żywienie zwierząt
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Węgiel drzewny to cudowny proszek / Teresa Majewska
(Hodowca Drobiu 2018 nr 9, s. 18-26)
Węgiel drzewny, a nawet kamienny, powinien być w każdym kurniku, oborze czy chlewni, bo jest bezkonkurencyjny w leczeniu zwierząt. U drobiu, stosując go w żywieniu może hamować rozwój bakterii. Węgiel ten jest efektywniejszym dodatkiem niż żwirek krzemowy ponieważ: jest lekki, sterylny, nie obciąża nadmiernie żołądka, dostarcza nie tylko węgla, ale także innych pierwiastków.
Ważne jest, aby węgiel drzewny był przechowywany w suchym pomieszczeniu, w zamkniętych workach papierowych i rozdrobniony bezpośrednio przez zastosowaniem. Jest dobrym pochłaniaczem mikotoksyn (grzybów). Jego zastosowanie jako dodatku paszowego daje możliwość blokowania grzybów i mikotoksyn, o obecności których w paszach nie zawsze wiemy, bowiem często są obecne w paszy poniżej granicy ich wykrywalności.
W żywieniu trzody chlewnej węgiel drzewny skutecznie zapobiega i leczy biegunkę, obrzękówkę i charłactwo. U bydła usuwa wzdęcia, leczy zapalenia i obrzęk wymion. Dodatek węgla w paszy dla krów zwiększa ich mleczność.
Stosowanie węgla drzewnego w produkcji drobiarskiej wpływa korzystnie na liczbę zniesionych jaj, intensywność nieśności oraz grubość i wytrzymałość skorupy jaj. A w żółtkach stwierdzono wysoko istotnie wyższy poziom witaminy A, witaminy E i obniżenie poziomu cholesterolu.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Muszle morskie jak dodatkowe organiczne źródło wapnia i nie tylko
(Hodowca Drobiu 2018 nr 9, s. 17)
Wapń jest odpowiedzialny za tworzenie i mineralizowanie tkanki kostnej, utrzymywanie równowagi elektrolitowej organizmu. Dobrym źródłem wysoko przyswajalnego wapnia są pasze pochodzenia zwierzęcego: mączki rybne, muszle skorupiaków, skorupy jaj. Mączka wapienna z muszli jest naturalnym źródłem Ca. Zawiera ponad 38% zjonizowanego Ca, głównie w postaci węglanu wapnia, zawiera też fosfor, potas, sód, jod, magnez i fluor i żelazo. Muszle są 2,5 razy twardsze od kredy, nie są pylące, nie chłoną wody, ulegają powolnemu rozpuszczaniu w przewodzie pokarmowym dostarczając tzw. „długi Ca”.
Korzyści wynikające z zastosowania w żywieniu kur niosek rozdrobnionych muszli morskich:
- mocniejsze kości i stawy,
- wysoka przyswajalność wapnia,
- lepsze wykorzystanie paszy,
- większa twardość skorupy,
- zwiększona masa jaj (do 10%),
- wydłużony okres nieśności,
- więcej najwyższej jakości jaj od nioski,
- mniej stłuczonych jaj w drodze z fermy,
- większy zbyt konkurencyjny.
Oprac. Aleksandra Szymańska