Hodowla zwierząt

Chów przydomowy kur – jakie rasy i mieszańce? / Iwona Perońska

(Poradnik Gospodarski 2018 nr 12, s. 22-23)

Wśród kur wyróżnia się około 70 ras, które grupuje się w 4 podstawowych kategoriach użytkowych: typ lekki nieśny, typ ciężki mięsny, kury ozdobne, zaś osobną grupę stanowią kury bezrasowe. Wśród kur ogólnoużytkowych znajduje się wiele ras, rodów i ich mieszańców, które zadowolą każdego hodowcę. Oto opis najczęściej wykorzystywanych ras:

  • zielononóżka kuropatwiana – to najbardziej popularna rasa w gospodarstwach ekologicznych. Kury te osiągają wagę ok. 1,8 kg, a koguty 2,2 kg. Nieśność to ok. 150-160 jaj do 64 tygodnia życia o masie do 58 gram w kremowo-szarej skorupce.
  • żółtonóżka kuropatwiana – powstała w wyniku krzyżowania kury zielononóżki kuropatwianej z kogutem rasy New Hampshire.  Średnia masa ciała kogutów wynosi ok. 2,6 kg, a kur 1,7 kg. Do 64 tygodnia życia znoszą 190-210 jaj.
  • Polbar – rasa powstała z krzyżowania kur zielononóżki kuropatwianej i kogutów Plymouth Rock. Masa ciała koguta to ok. 2 kg, a kurki 1,8 kg. Kurki znoszą ok. 200 szt. To rasa o pięknym jarzębiatym upierzeniu, skoki szaro-żółte.
  • Karmazyn (Rhode Island Red) – rasa pochodząca z USA. Masa ciała kur to ok. 2,5-3 kg, znoszą ok. 190 jaj do 64 tygodnia życia.
  • Sussex – rasa wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Ptaki mają piękne, gronostajowe upierzenie. Średnia masa ciała kogutów do 2,8 kg, kurek 2,1 kg. Nieśność jaj do 64 tygodnia życia to około 200 jaj.
  • Rosa – odmiany tej kury powstały w wyniku krzyżowania w różnych kombinacjach ras Barred Rock, New Hampshire, Rhode Island Red, Sussex. Dorosłe kury ważą ok. 2,4 kg, a koguty 3-4 kg. Nieśność to ok. 250-280 jaj.
  • Messa – rasa powstała w wyniku krzyżowania koguta rasy Rhode Island Red i kury Rhode Island Red x Leghorn. W wieku 20 tygodni kury osiągają wagę 1,6 kg, zaś koguty 3,3 kg. Kury znoszą średnio ok. 290 jaj.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Żywienie królików / Anna Mońko

(Wieś Kujawsko-Pomorska 2018 nr 11, s. 9)

W żywieniu królików ważne jest by:

  • zwierzęta miały stały dostęp do paszy ze względu na silnie kwaśny odczyn soków trawiennych, które mogą uszkodzić ściany żołądka,
  •  dłuższe przerwy w podawaniu posiłków mogą powodować zaburzenia trawienne,
  • niektóre pasze, jak np. bobik, groch, łubin, żyto melasa należy stosować w ograniczonym zakresie, ze względu na zawartość związków antyżywieniowyh,
  • zielonki nie mogą być mokre, zaparzone, skiśnięte i zanieczyszczone,
  • kiszonki powinny być podawane w niewielkich ilościach – do 200 g/szt. dziennie,
  • zawartość pyłu w paszach granulowanych powinna być mała, ponieważ podrażnia śluzówkę nosa królików,
  • należy dbać o higienę klatki, by ograniczyć rozwój drobnoustrojów.

Oprac. Joanna Radziewicz

Dynia – właściwości i zastosowanie w żywieniu drobiu / Agnieszka Wnuk-Gnich, Arkadiusz Matuszewski

(Polskie Drobiarstwo 2018 nr 11, s. 88-90)

Produkty uboczne powstające z dyni, jak pestki czy wytłoki (makuch) mogą być wykorzystane w produkcji drobiarskiej. Ze względu na wysoką zawartość białka (około 60 proc.) stanowią doskonałą paszę dla zwierząt. Po uzupełnieniu niedoboru lizyny wartość odżywcza makucha jest porównywalna ze śrutą sojową. Oprócz dużej ilości białka zawiera też około 13 proc. tłuszczu surowego. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych dominuje kwas oleinowy (50,4 proc.) i linolenowy (29,9 proc.).

Badania naukowe nie wykazały wpływu 10 proc. dodatku sproszkowanych nasion dyni w diecie kurcząt brojlerów na wyniki produkcyjne. Przy dodatku pestek dyni w ilości 33, 66 lub 100 g na 1 kg mieszanki  paszowej zaobserwowano niższe spożycie paszy i obniżenie końcowej masy ciała, jednak nie zostało to potwierdzone statystycznie.

Według niektórych badaczy dodatek 33, 66 lub 100 g na kilogram mieszanki wpływa na wyniki analizy rzeźnej, powodując istotne zwiększenie końcowej masy ciała, masy mięśni piersiowych oraz nóg, oraz zmniejszenie zawartości tłuszczu śródbrzusznego. Inni naukowcy nie wykazali wpływu dodatku dyni na warunki analizy rzeźnej z wyjątkiem znaczącego obniżenia zawartości tłuszczu wewnątrz brzusznego.

Suplementacja kur niosek olejem z pestek dyni powoduje zwiększenie masy jaj oraz samych ptaków. Dodatek 50 g sproszkowanych nasion dyni na kilogram mieszanki paszowej miał wpływ na jakość nasienia oraz jaj wylęgowych indyków, jak również na zwiększenie objętości ejakulatu, koncentrację i ruchliwość plemników. Co więcej zwiększył się również procent zapłodnionych jaj, a co za tym idzie i procent wylęgu piskląt.

Wartości odżywcze zawarte w dyni powodują, że może być stosowana jako dodatek paszowy w żywieniu drobiu.

Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter