Rolniczy świat

Ułatwienia dla dokonujących uboju zwierząt gospodarskich na użytek własny / Ryszard Jasiński

(Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy 2019 nr 5, s. 28-29)

Od 15 marca 2018 roku obowiązuje rozporządzenie ministra rolnictwa z dnia 12 marca 2012 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. 2018 r., poz. 539). Według obowiązujących przepisów:

  • rolnicy mogą sporadycznie dokonywać uboju zwierząt gospodarskich na potrzeby własne,
  • uboju mogą dokonywać osoby pełnoletnie, posiadające odpowiednie kwalifikacje zapewniające wykonanie czynności bez niepotrzebnego bólu, niepokoju czy cierpienia zwierząt,
  • osoby dokonujące uboju muszą przejść szkolenie teoretyczne zorganizowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii lub na jego zlecenie przez inny podmiot,
  • szkolenie musi być potwierdzone zaświadczeniem, bez obowiązku zdawania egzaminu i odbywania praktyki w rzeźni. Szkolenia są bezpłatne.

Mięso pochodzące z uboju gospodarczego nie może być wprowadzone do obrotu rynkowego. Zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 21 października 2010 roku (Dz.U. nr 207, poz. 1370) zamiar przeprowadzenia uboju zwierząt gospodarskich na potrzeby własne należy zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii (nie dotyczy to drobiu i zajęczaków). Każdy posiadacz cieląt, świń, owiec, kóz na 24 godziny przed dokonaniem uboju informuje o swoim zamiarze Powiatowego Lekarza Weterynarii, z tym, że w przypadku cieląt do 6. miesiąca życia, owiec lub kóz informację należy przekazać w formie pisemnego powiadomienia zawierającego oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.

Rolnik ma obowiązek złożyć powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju świń w celu zagospodarowania mięsa na własny użytek. Może być ono przekazane w formie pisemnej, ustnej lub telefonicznie.

Ubojowi mogą być poddane tylko zwierzęta zdrowe, nie podlagające ograniczeniom wynikającym ze zwalczania chorób zakaźnych, po upływie okresów karencji po stosowaniu środków leczniczych.

Ubój powinien być dokonany w sposób humanitarny. Nie wolno go wykonywać w obecności dzieci. Przy uboju cieląt do 6. miesiąca życia, owiec i kóz obowiązuje nakaz zagospodarowania na własny koszt ubocznych produktów szczególnego ryzyka przez przekazanie ich do uprawnionego zakładu utylizacyjnego za pokwitowaniem odbioru.

Właściciel zwierzęcia, które ma pójść na ubój ma też obowiązek złożenia w Biurze Powiatowym ARiMR zgłoszenia uboju w gospodarstwie:

  • ubój bydła, owcy lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni od jego dokonania,
  • ubój świni również należy zgłosić w terminie 7 dni od jego dokonania,
  • na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem świń termin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju świń.

Zgodnie z instrukcją Głównego Lekarza Weterynarii do utylizacji przeznacza się:

  • jelita od dwunastnicy do odbytnicy i migdałki (cielęta do 6. miesiąca),
  • jelito biodrowe, śledzionę, czaszkę łącznie z mózgiem, gałkami ocznymi i migdałkami,
  • rdzeń kręgowy (owce, kozy powyżej 12 miesięcy).

Oprac. Joanna Radziewicz

Rolniczy świat

(Top Agrar Polska 2019 nr 5, s. 20)

  • Obecnie w Polsce są 43 082 wsie. Najwięcej miejscowości wiejskich jest położonych w woj. mazowieckim - 7840, a najmniej w woj. opolskim - 1016.
  • Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w 2018 r. 969 gospodarstw rolnych miało więcej niż 500 hektarów.
  • Według oficjalnych danych, w 2018 r. Polska zaimportowała z Ukrainy 228,8 tys. ton zbóż.
  • W 2017 r. Unia Europejska wyprodukowała łącznie 7,6 mln t żyta i mieszanek zbóż ozimych. Polska należała do czołówki producentów z 2,9 mln t, podczas gdy Niemcy - 2,7 mln t, a Dania 0,7 mln t.
  • W 2018 r. w Polsce pracowało 1,5 mln pracowników w Ukrainy, z czego 12 tys. w rolnictwie.
  • Obecnie 189,9 mln hektarów zajmują na świecie uprawy roślin modyfikowanych genetycznie, z czego 94,1 mln ha (49,6%) stanowią uprawy soi GMO. Najwięcej tych upraw znajduje się w: USA - 75 mln ha, w Brazylii - 52 mln t, w Argentynie - 23,6 mln ha.
  • W Polsce na 100 mieszkańców przypada tylko 30 świń, podczas gdy w Dani jest to 215 sztuk.
  • W 2017 r. wyprodukowano w Unii 40 mld litrów piwa oraz wytworzono 900 mln litrów piwa bezalkoholowego.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter