GMO
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Niebawem polskie pola staną otworem przed GMO
(Tygodnik Rolniczy 2012 nr 39, s. 4)
Ministerstwo Ochrony Środowiska przygotowało projekt zmiany Ustawy o nasiennictwie, która uchyli zakaz swobodnego obrotu materiałem siewnym odmian zmodyfikowanych genetycznie oraz wpisu odmian GMO do Krajowego Rejestru. Proponowana zmiana pozwoli wdrożyć przepisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
Czytaj więcej...
Uprawa i nawożenie roślin
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Odmiany roślin jagodowych / Agnieszka Orzeł
(Hasło Ogrodnicze 2012 nr 9, s.38-41)
Zmienność koniunktury uprawianych roślin jagodowych zmusza plantatorów do obniżania kosztów produkcji poprzez poszukiwanie nowych odmian o wysokiej wartości produkcyjnej oraz przydatności owoców do zbioru mechanicznego.
W uprawie porzeczki czarnej do niedawna dominowały jedynie odmiany zagraniczne. Obecnie, w Krajowym Rejestrze znajduje się 6 nowych polskich odmian, które wartością produkcyjną znacznie przewyższają te stare. Należą do nich Tiben, Tisel, Ores, Ruben, Tines i Polares. Od 2009 roku tymczasową ochroną prawną objęte zostały także dwie polskie odmiany, w tym cieszący się dużym uznaniem producentów Polares. Wobec niskich cen owoców porzeczki czarnej jedyną drogą dla osób je uprawiających jest wymiana odmian na nowe – o dużej odporności na agrofagi i wysokiej plenności. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto też wziąć pod uwagę parametry przetwórcze owoców.
Czytaj więcej...
Odnawialne źródła energii
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Mapa drogowa dla innowacyjnej energetyki / Izabela Kielichowska
(Czysta Energia 2012 nr 7-8, s. 22-23)
omisja Europejska 15 grudnia 2011 r. przyjęła „Europejską energetyczną mapę drogową 2050”, w której nakreślono wizję rozwoju sektora produkcji energii w Unii Europejskiej. Jako cel obrano redukcję emisji gazów cieplarnianych o 80-95 proc. Kluczowe założenia do opracowania scenariuszy jej realizacji obejmują zasady: zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa dostaw energii, a także, co najważniejsze – poprawy konkurencyjności.
Czytaj więcej...
Ochrona roślin
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Dokarmiane rośliny lepiej przetrwają zimę / Dariusz Juszczyk
(Top Agrar Polska 2012 nr 10, s.56-59)
Przed zimowym spoczynkiem warto jest zadbać o odpowiednią kondycję roślin. Oprócz właściwej obsady i terminu siewu zbóż ozimych, należy też zwrócić szczególną uwagę na zrównoważone nawożenie mineralne, zarówno doglebowe, jak i dolistne. Niedobór lub trudny dostęp do jednego ze składników w środowisku odżywczym roślin może być przyczyną stresu, który uniemożliwia pełny rozwój rośliny i pełne wykorzystanie jej potencjału plonotwórczego. Do czynników stresogennych we wczesnych stadiach rozwojowych można zaliczyć: małe ilości składników pokarmowych w glebie, niską przyswajalność składników wynikających z nieodpowiedniego pH, stosowanie nawozów fosforowych, wapniowych i potasowych na wierzchnią warstwę gleby, słabo rozwinięty system korzeniowy, wieloletnie jednostronne nawożenie oraz słaba przyswajalność niektórych składników.
Czytaj więcej...
Polityka rolna i problemy UE
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Kwalifikowany materiał siewny z dopłatami gwarancją dobrego plonu
(Poradnik Rolniczy 2012 nr 40, s. 2)
Od 15 lipca 2012 r. do 15 czerwca 2013 r. trwa okres, w którym można nabywać i zużywać do siewu/sadzenia materiał siewny kategorii elitarny lub kwalifikowany, (który zostanie objęty dopłatą w 2013 r.): zbóż ozimych; zbóż jarych, roślin strączkowych; ziemn
Czytaj więcej...
Żywność
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Charakterystyka zakwasów piekarskich / Dorota Czerwieńska
(Piekarstwo 2012 nr 3, s.36-39)
Zakwasy piekarskie to gotowe preparaty umożliwiające wyprodukowanie ciasta z pominięciem pośrednich faz fermentacji. Zawierają one bakterie mlekowe, które mnożą się podczas dojrzewania zakwasu. Ich obecność decyduje o porowatości i elastyczności miękiszu chleba, a także nadaje pieczywu specyficzny smak i aromat. Obecność drożdży wpływa na rozrost ciasta chlebowego. Ponadto wytwarzają one substancje aromatyczne, które wpływają na charakterystyczny zapach pieczywa.
Czytaj więcej...