Ochrona roślin

10 przykazań uprawowych na czas suszy

(Top Agrar Polska, 2015 nr 9, s. 24-25)

  1. Podczas suszy należy zatrzymać na polu jak największą ilość materii organicznej (nie sprzedawać słomy, stosować nawozy naturalne, przyorywać bogate w materię organiczną międzyplony).
  2. Regularnie badać pH gleby, utrzymywać odpowiedni odczyn w zależności od kategorii agronomicznej gleb poprzez częste wapnowanie pól.
  3. Zrezygnować z uprawy roślin jarych na rzecz ozimych, które lepiej wykorzystują wodę z opadów zimowych.
  4. Zlikwidować podeszwę płużną głęboszem lub pogłębionym gruberem i nie dopuszczać do zbicia warstwy podglebia; uprawiać gatunki o głębokim palowym systemie korzeniowym, co pozwoli innym roślinom na wzrost korzeni.
  5. Jak najszybciej zrywać ścierniska w celu zatrzymania parowania wody z gleby oraz agregatować zabiegi uprawowe, aby minimalizować ubijanie ziemi.
    Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

    Czytaj więcej...

Rynki rolne

Ursus umacnia pozycję na rynku

(Agrotechnika, 2015 nr 8, s. 6)

Według danych opublikowanych przez Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego, w pierwszym półroczu 2015 r. o ponad 36 proc. zwiększyła się w Polsce liczba rejestracji ciągników URSUS. Zwiększenie sprzedaży ciągników na rodzimym rynku to jeden z kluczowych filarów strategii rozwoju URSUSA S.A. Realizując tę strategię, spółka konsekwentnie rozwija ofertę produktową ciągników skierowaną do odbiorców w Polsce.

Zdaniem zarządu spółki, istnieje szansa na odbudowę marki w kraju. Legenda URSUSA jest wciąż żywa wśród rolników. Dziś z 1,5 mln użytkowanych u nas ciągników prawie połowa tj. 700 tys. to traktory właśnie tej marki.

Od stycznia 2013 r. do marca 2015 r. URSUS S.A. wprowadziła do oferty 10 produktów, w tym 8 nowych modeli ciągników o mocy od 37 do 132 kW (50-180 kM), najpopularniejszych traktorów dla małych i średnich gospodarstw oraz na potrzeby branży leśnej, budowlanej i komunalnej. W 2015 r. spółka planuje wprowadzenie na rynek kolejnego modelu ciągnika URSUS o mocy 110 kW (150 kM) oraz wzbogacenie oferty produktowej o ciągniki z zakresu mocy od 37 do 44 kW (50-60 kM), w wersji bez kabiny.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Drobiarstwo

Konsumpcja drobiu w 2014 r. – uwarunkowania i tendencje, cz. 2 / Krystyna Świetlik

(Polskie Drobiarstwo, 2015 nr 9, s. 60-63)

W 2013 r. gospodarstwa domowe (g.d.) ograniczyły konsumpcję mięsa drobiowego. Z badań budżetów tych gospodarstw wynika, że w 2013 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w przeliczeniu na 1 osobę ogółem wyniosło 18,12 kg i było o 0,7% mniejsze niż w 2012 r.

Na podstawie wstępnych wyników badań budżetów gospodarstw domowych szacuje się, że w 2014 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych ogółem było o 1,3% większe niż w roku poprzednim.  O wzroście spożycia mięsa drobiowego zadecydowało głównie zwiększenie konsumpcji drobiu pozostałego, tj. gęsi, kaczek i indyków o 6,7%, przy wzroście spożycia mięsa kur, kogutów i kurcząt o 0,7%. Spadek cen drobiu, w tym zwłaszcza mięsa kurcząt (o 3,6% w ujęciu rocznym) spowodował przesunięcie części popytu na droższe asortymenty mięsa drobiowego.

W 2014 r. w g.d. ogółem udział mięsa drobiowego w całkowitej konsumpcji mięsa, podrobów i przetworów mięsnych wyniósł 28,9% i był nieznacznie większy od notowanego przed rokiem (o 0,2 pkt. proc.). Mięso drobiowe stanowiło 51,0% konsumpcji mięsa surowego, tj. tyle samo, ile w roku poprzednim, co oznacza, że jego udział w konsumpcji mięsa kulinarnego w g.d. jest dominujący. Udział wędlin drobiowych w całkowitym spożyciu przetworów mięsnych wyniósł 9,4%, wobec 9,3% w 2013 r.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Drobiarstwo

 

Konsumpcja drobiu w 2014 r. – uwarunkowania i tendencje, cz. 2 / Krystyna Świetlik

(Polskie Drobiarstwo, 2015 nr 9, s. 60-63)

W 2013 r. gospodarstwa domowe (g.d.) ograniczyły konsumpcję mięsa drobiowego. Z badań budżetów tych gospodarstw wynika, że w 2013 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w przeliczeniu na 1 osobę ogółem wyniosło 18,12 kg i było o 0,7% mniejsze niż w 2012 r.

Na podstawie wstępnych wyników badań budżetów gospodarstw domowych szacuje się, że w 2014 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych ogółem było o 1,3% większe niż w roku poprzednim.  O wzroście spożycia mięsa drobiowego zadecydowało głównie zwiększenie konsumpcji drobiu pozostałego, tj. gęsi, kaczek i indyków o 6,7%, przy wzroście spożycia mięsa kur, kogutów i kurcząt o 0,7%. Spadek cen drobiu, w tym zwłaszcza mięsa kurcząt (o 3,6% w ujęciu rocznym) spowodował przesunięcie części popytu na droższe asortymenty mięsa drobiowego.

W 2014 r. w g.d. ogółem udział mięsa drobiowego w całkowitej konsumpcji mięsa, podrobów i przetworów mięsnych wyniósł 28,9% i był nieznacznie większy od notowanego przed rokiem (o 0,2 pkt. proc.). Mięso drobiowe stanowiło 51,0% konsumpcji mięsa surowego, tj. tyle samo, ile w roku poprzednim, co oznacza, że jego udział w konsumpcji mięsa kulinarnego w g.d. jest dominujący. Udział wędlin drobiowych w całkowitym spożyciu przetworów mięsnych wyniósł 9,4%, wobec 9,3% w 2013 r.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Uprawa i nawożenie roślin

Uprawa sorga cukrowego w Polsce / Roman Prażak

(Wieś Jutra, 2015 nr 2, s.46-47)

Sorgo cukrowe jest na szeroką skalę uprawiane w USA, Meksyku, Brazylii, Argentynie, Australii i Chinach. Na terenie Europy - głównie we Francji i we Włoszech. Ogólny areał uprawy tej rośliny na świecie wynosi około 42,6 mln ha i w ogólnej produkcji zbóż zajmuje piąte miejsce po pszenicy, ryżu, kukurydzy i jęczmieniu.

Sorgo cukrowe jest wykorzystywane do celów konsumpcyjnych i budowlanych. Stosowane jest także do wyrobu cukru, włókna, krochmalu, wosku, farb, spirytusu i papieru. W postaci kiszonki jest przeznaczane na paszę dla trzody chlewnej i drobiu. Jego wartość paszowa wzrasta wraz z rozwojem wegetatywnym. Zawiera związki organiczne, takie jak taniny czy duriny.

W Polsce powierzchnia uprawy sorga cukrowego jest niewielka i wynosi jedynie 20 tys. ha. W warunkach klimatycznych naszego kraju roślina ta nie wydaje nasion, ale jest w stanie wyprodukować  wysoki plon zielonej masy, nawet do 100 t/ha. Sorgo może być użytkowane wielokośnie, ze względu na szybkie tempo odrastania i uzupełniać niedobory pasz. W naszym kraju jest uprawiane głównie na cele paszowe w mieszance z kukurydzą w technologii zwanej „mix cropping’. Należy do grupy roślin, które można wykorzystywać w celach energetycznych. Jego wartość energetyczna kształtuje się na poziomie  17,75 MJ/kg s.m., a pędów – 17,79 MJ/kg s.m.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Nawyki żywieniowe Polaków

Dobry polski twaróg / Joanna Górska

(Forum Mleczarskie Handel, 2015 nr 4, s. 44-49)

Twaróg jest jednym najstarszych produktów przetwórstwa mleczarskiego. Jego spożycie uwarunkowane jest w głównej mierze wielowiekową tradycją, przyzwyczajeniami żywieniowymi Polaków oraz aspektami ekonomicznymi. Twaróg to produkt ogólnodostępny i tani. Od lat cieszy się zainteresowaniem dojrzałych konsumentów oraz osób dbających o linię i stosujących dietę wysokobiałkową.

Regularne spożycie twarogu może mieć duże znaczenie w profilaktyce i terapii żywieniowej nadciśnienia tętniczego (m.in. niska zwartość sodu oraz bogate źródło peptydów o aktywności przeciwnadciśnieniowej). Jednym z cenniejszych aminokwasów jest tryptofan, który może być wykorzystywany do syntezy serotoniny, która pełni istotną rolę w regulacji wielu funkcji naszego organizmu m.in. wahań nastroju, zaburzeń snu i łaknienia.  Twaróg może być składnikiem diet w żywieniu ludzi ze schorzeniami układu pokarmowego, w chorobach wątroby, nerek i cukrzycy. Może być spożywany przez większość osób ze zdiagnozowaną nadwrażliwością pokarmową na laktozę, bowiem w twarogu występuje ona w mniejszej ilości w porównaniu do mleka.

Potencjał rynku serów twarogowych jest duży, ich sprzedaż rośnie wolumenowo i wartościowo. Polski konsument preferuje klasyczne smaki najbardziej znanych rodzajów sera, najczęściej czyste bez dodatków, o smaku śmietankowym, ewentualnie ziołowym. Jednocześnie konsument kieruje się ceną, ale także marką. Obecnie na naszych półkach możemy znaleźć sery twarogowe od kilkunastu producentów.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rośliny ozdobne

Konkurs piękności – Dalie / Krzysztof Mielicki

(Mój Piękny Ogród, 2015 nr 9, s. 12-15)

Dalie, choć w Polsce każdy je zna, pochodzą z Meksyku. Nie pachną, ale za to zachwycają barwą i kształtem kwiatów. W naszej strefie klimatycznej dalie są bylinami niezimującymi w gruncie, dlatego po skończeniu wegetacji trzeba je wykopywać. Szacuje się, że dostępnych jest ponad 2 tysiące odmian, a ich liczba stale rośnie...

Dalie, w zależności od odmiany, mogą dorastać do prawie 2 m. Odmiany karłowe świetnie nadają się do pojemników, skrzynek balkonowych i na front rabat. Odmiany średniowysokie można zestawiać z innymi bylinami letnimi, jak np. ostróżki, lub tworzyć nasadzenia złożone wyłącznie z samych dalii.

W ogrodnictwie stosuje się podział ze względu na budowę kwiatów. Rozróżnia się dalie o kwiatach pojedynczych, podwójnych i pełnych. Natomiast w obrębie tych grup wyszczególnia się charakterystyczne podgrupy m.in. dalie pomponowe, anemonowe pojedyncze, storczykowe, kaktusowe, oraz peoniowe. Można wymienić jeszcze kilka grup różniących się szczegółami budowy płatków oraz wypełnieniem koszyczka kwiatostanu.

Gama kolorów dalii jest nieograniczona. Nie wyhodowano jeszcze odmian czysto niebieskich i czarnych. Kwiaty mogą być jedno-, dwu- i wielobarwne.

Dalie nie mają zbyt wygórowanych oczekiwań. Gleba do ich uprawy musi być żyzna.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Bezpieczna żywność

Bezpieczne grzybobranie / Waldemar Dzwolak

(Przegląd Gastronomiczny, 2015 nr 9, s. 3-4)

Spośród kilku tysięcy gatunków grzybów rosnących w Europie, ponad 150 zalicza się do gatunków grzybów trujących, spośród których najbardziej niebezpiecznym jest muchomor sromotnikowy. Oprócz grzybów trujących, występują też grzyby niejadalne, powodujące np. nieżyt żołądka. Do tej grupy należy borowik szatański oraz goryczek żółciowy.

Okres owocowania grzybów jadalnych w Polsce pokrywa się niestety z okresem owocowania grzybów trujących, co sprawia, że każdego roku odnotowuje się liczne zatrucia grzybami.

Grzyby trujące powodują uszkodzenia różnych organów wewnętrznych człowieka wywołane różnymi substancjami o działaniu cytotoksycznym, neurotoksycznym i drażniącym przewód pokarmowy. Do substancji tych należą m.in.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...