Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Polska drobiową potęgą / Jan Bomberek, Anna Kurek
(Top Agrar Polska 2013 nr 1, s.28-34)
Polska zajmuje czołowe miejsce wśród unijnych producentów drobiu. W 2011 roku krajowa produkcja mięsa drobiowego przekroczyła 1,5 mln ton. Przewiduje się, że w 2012 roku może być jeszcze o 15 dość niskimi cenami żywca, przy stosunkowo wysokich cenach za pasze. Dlatego intensywnie rozwijająca się produkcja drobiu w dużej mierze opiera się na tzw. integratorach (superintegratorach i integratorach zrzeszających producentów drobiu kontraktami).
Czytaj więcej...
Żywność
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Bomba witaminowa / Radosław Kowalski
(Działkowiec 2013 nr 2, s.58)
Kiełki warzywne są cennym źródłem substancji odżywczych. Doskonale komponują się z niemal każdą potrawą, a ich samodzielna produkcja jest prosta i niewymagająca specjalnego wysiłku. Wystarczy zapewnić nasionom odpowiednią temperaturę, wilgotność, wymianę powietrza i światło. Do uprawy kiełków nie nadają się nasiona przeznaczone do wysiewu doglebowego. Dla każdego rodzaju nasion czas zbioru kiełków jest inny, a orientacyjne pory podane są w opisie na opakowaniu.
Czytaj więcej...
Uprawa i nawożenie roślin
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Groch siewny od podszewki / Janusz Prusiński
(Farmer 2013 nr 2, s.98-101)
Do najwyżej plonujących odmian grochu siewnego należą Tarchalska, Batuta, Lasso i Mecenas. Wysokie plony można uzyskać przy wykorzystaniu dobrej jakości kwalifikowanego materiału siewnego, który daje gwarancję wykorzystania potencjału plonotwórczego danej odmiany.
Czytaj więcej...
Środowisko naturalne
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Byliny krytycznie zagrożone / M. Mazik
(Przyroda Polska 2013 nr 1, s. 16-17)
Obecnie, 74 gatunki roślin zostały w „Polskiej Czerwonej Księdze Roślin” zakwalifikowane do grupy krytycznie zagrożonych. Wśród nich znajduje się wiele cennych okazów bylin, rosnących na jednym lub kilku siedliskach w Polsce, tj.
Czytaj więcej...
Sadownictwo
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Strategiczny element współczesnego sadownictwa / Mariusz Podymniak
(Owoce Warzywa Kwiaty 2013 nr 2, s.20-23)
W ostatnich latach dolistne nawożenie roślin znacznie zyskało na popularności wśród polskich sadowników. W połączeniu z innymi zabiegami agrotechnicznymi (cięcie, przerzedzanie zawiązków, regulacja wzrostu, stosowanie hormonów roślinnych), pozwala ono na uzyskiwanie corocznych, wysokich plonów jabłek bardzo dobrej jakości. Obecnie jest to główny czynnik decydujący o opłacalności produkcji sadowniczej.
Czytaj więcej...
Rośliny ozdobne
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Żeniszki / M. Maślanka
(Działkowiec 2013 nr 1, s. 9)
Żeniszek meksykański jest ceniony głównie ze względu na modry, fioletowy lub biały kolor kwiatów oraz długi termin kwitnienia. To niewysoka roślina pochodząca z Meksyku i Ameryki Południowej. W klimacie europejskim to roślina jednoroczna, tworząca krzaczasty pokrój. Żeniszki wymagają słonecznych i ciepłych stanowisk. Nie są wymagające co do podłoża, choć preferują gleby przepuszczalne, piaszczysto-gliniaste, zasobne w składniki pokarmowe. Lubią umiarkowane podlewanie, ale znoszą także krótkie niedobory wody. Można je dokarmiać nawozami wieloskładnikowymi, w celu zapewnienia im optymalnego wzrostu i kwitnienia.
Czytaj więcej...
Polityka rolna
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Ile kosztuje wymiana eternitu na dachu? / Ryszard Pleskot
(Top Agrar Polska 2013 nr 1, s.140-141)
Kwestię bezpiecznego usuwania produktów azbestowych reguluje rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 roku (Dz.U nr 171, poz.649). Przestrzeganie ustalonych przepisów w praktyce sprowadza się do obowiązku posiadania oceny punktowej stanu wyrobów azbestowych, sporządzonej przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane.
Czytaj więcej...
Ochrona roślin
- Szczegóły
-
Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Chwasty nabierają odporności / Z. Woźnica
(Farmer 2013 nr 1, s. 45-51)
Uodparnianie się chwastów na herbicydy jest dużym problemem w krajach, które od dawna stosują intensywne chemiczne odchwaszczanie upraw. Niestety, to groźne zjawisko notowane jest coraz częściej także w Polsce, co prowadzi do poważnych utrudnień gospodarowania i zmniejszenia jego opłacalności.
Główną przyczyną rozwoju odporności chwastów jest intensywne i jednostronne stosowanie herbicydów, z jednoczesnym ograniczeniem lub eliminacją innych metod zwalczania, a zwłaszcza agrotechnicznych. Jednocześnie rozwojowi odporności chwastów na herbicydy sprzyjają wszelkie uproszczenia zmianowania, a szczególnie uprawa roślin w monokulturze oraz ograniczenia w uprawie roli i pielęgnacji mechanicznej upraw.
Czytaj więcej...