Polityka rolna
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Ograniczenie unijnych funduszy na zwalczanie chorób zwierząt
(Agra Europe 2013, nr 2595, s. 15)
Komisja Europejska przeznaczyła ponad 160 mln euro na programy zwalczania chorób zwierząt w Europie w 2014 r. Jest to ilość o około 1/5 mniejsza niż w poprzednim roku.
Fundusze na zwalczanie chorób zwierząt w 2014 r. w Europie
Choroba
|
2013 (mln euro)
|
2014 (mln euro)
|
Gruźlica bydła
|
71,0
|
56,0
|
TSE*
|
54,0
|
42,0
|
Wścieklizna
|
25,0
|
27,5
|
Salmoneloza
|
16,6
|
17,5
|
Bruceloza bydła
|
7,4
|
10,0
|
Choroba niebieskiego języka
|
1,5
|
1,5
|
Grypa ptasia
|
2,6
|
2,5
|
Klasyczny pomór świń
|
2,5
|
3,0
|
Afrykański pomór świń na Sardynii
|
1,4
|
0,85
|
*pasażowalne encefalopatie gąbczaste, choroby prionowe, takie jak np. BSE
Czytaj więcej...
Produkcja rolna
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Wzrost produkcyjności gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2013, nr 2589, s. 6)
Liczba gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej w ostatnich latach zmniejsza się, ale ich produkcja jest coraz wydajniejsza, a powierzchnia użytków rolnych nie zmienia się. W ostatnim raporcie Komisji Europejskiej „Agricultural Economics Brief” analizowano trendy zachodzące w 12 mln gospodarstw w Unii obejmujących 172 mln hektarów, na których pracuje 25 mln rolników. W latach 2005-10 liczba gospodarstw w Unii zmniejszyła się o 3,7%. W krajach, które przystąpiły do Unii w tym czasie spadek ten wyniósł 4,7%. Najsilniejszy był on w republikach nadbałtyckich. Liczba gospodarstw wzrosła jedynie w Irlandii i na Malcie. W omawianym czasie powierzchnia użytków rolnych nie zmieniła się niemal. Oznacza to, że średnia wielkość gospodarstw rosła rocznie o 3,8%. W dawnych państwach Unii osiągnęła ona 23,6 hektara, w nowych – 7,1 hektara. Kraje nowoprzyjęte gonią jednak szybko dawne państwa Unii – rocznie ich powierzchnia rośnie o 5,5%, podczas gdy w 15 dawnych krajach zwiększa się rocznie tylko o 2%. W porównaniu z innymi dużymi krajami rolniczymi, w Unii gospodarstwa są niewielkie. Dominują tu głównie gospodarstwa rodzinne. 69% farm w Unii liczy mniej niż 5 hektarów, a tylko 2% - ponad 100 hektarów. W Brazylii średnia wielkość gospodarstwa wynosi 64 ha, w USA – 170 ha, w Kanadzie – 315 ha, a w Australii – ponad 3000 ha. Przewaga (pod względem ilości) małych gospodarstw unijnych ginie jeśli wziąć pod uwagę ich udział w zajmowanej łącznie powierzchni użytków rolnych. Zajmują one tylko 7% użytków rolnych, a farmy o powierzchni ponad 100 ha – około połowę użytków rolnych. Na wschodzie Unii tendencja ta jest jeszcze silniejsza – małe gospodarstwa zajmują 10% użytków rolnych i zatrudniają 80% wszystkich pracowników rolnych. Gospodarstwa w Unii stają się coraz wydajniejsze. W latach 2005-10 średnio produkcja w gospodarstwie rosła o 5,2% rocznie. W 12 nowych państwach Unii wzrost ten osiągnął 6,9% rocznie, a w 15 dawnych – 3,5% rocznie. Gospodarstwa ekologiczne są zwykle większe niż tradycyjne. Stanowią one 1,6% ogółu gospodarstw i zajmują 3,7% użytków rolnych.
Czytaj więcej...
Rynki rolne
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Spadek cen żywności
(Agra Europe 2014, nr 2603, s. 17)
W styczniu bieżącego roku wskaźnik cen żywności zmniejszył się po raz pierwszy od trzech miesięcy – wyniósł 203,4 punktu, czyli był o 1,3% mniejszy niż w grudniu ubiegłego roku i o 4,4% mniejszy niż przed rokiem. Wzrosła jedynie cena artykułów mleczarskich (o 1,3%). Jej wskaźnik osiągnął 267,7 punktu. Wpłynął na to wysoki popyt w Chinach, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w Rosji. Wskaźnik cen cukru wyniósł 221,6 punktu – od grudnia wzrósł o 5,6%. Wskaźnik cen olejów roślinnych spadł do 188,6 punktu (o 3,8%), wskaźnik cen mięsa – do 185,2 punktu (o 1%), a wskaźnik cen zbóż – 188,4 punktu (o 1,6%).
Czytaj więcej...
Sprawy rolne
- Szczegóły
-
Kategoria: Aktualności z zagranicy
Spadek dochodów z rolnictwa
(Agra Europe 2013, nr 2596, s. 8)
Według wstępnych szacunków Eurostat, dochód z rolnictwa w 2013 r. w wartościach realnych w przeliczeniu na jednego pracownika w 28 krajach Unii Europejskiej był średnio o 1,3% niższy niż rok wcześniej. Dochód w rolnictwie ogółem spadł o 2,1%, a jednocześnie zmniejszyło się o 0,9% zatrudnienie w tym dziale gospodarki. W największym stopniu dochody zmniejszyły się w Estonii (o 17,2%), Francji (o 16,4%), Chorwacji (o 16,2%) i w Niemczech (o 10,0%). Wzrosły one natomiast w Holandii (o 11,4%), Rumunii (o 10,4%), Hiszpanii (o 10,0%) i we Włoszech (o 8,9%). Wzrost dochodów z rolnictwa zanotowano też w niektórych europejskich krajach spoza Unii – w Norwegii zwiększyły się one o 2,4%, na Islandii – o 8,8%, a w Szwajcarii – o 6,1%. W latach 2005-13 dochód z rolnictwa w przeliczeniu na 1 pracownika zwiększył się w krajach Unii o 29,2%, a zatrudnienie w rolnictwie spadło o 20,8%. Wartość produkcji rolniczej w 28 krajach Unii w 2013 r. według cen uzyskiwanych przez producentów zwiększyła się o 0,1% w wartościach realnych. Wartość produkcji roślinnej spadła o 1,1%, a zwierzęcej – wzrosła o 1,5%. Pod względem ilości zmniejszyła się produkcja oliwy z oliwek (o 30,6%), buraków cukrowych (o 4,5%), świeżych warzyw (o 1,7%) oraz roślin ozdobnych (o 1,1%). Zwiększyła się natomiast produkcja ziemniaków (o 1,1%), zbóż (o 6,1%), nasion roślin oleistych (o 6,6%), owoców (o 6,9%) i wina (o 7,2%). Na wzrost wartości produkcji zwierzęcej wpłynął wzrost cen (o 1,6%), podczas gdy wielkość produkcji ogółem utrzymała się na niemal niezmienionym poziomie. Spadła produkcja żywca owczego i koziego (o 2,2%), wołowego (o 0,9%) i wieprzowego (o 0,7%). Zwiększyła się natomiast produkcja mleka (o 0,1%), drobiu (o 0,9%) i jaj (o 3,7%). Spadły jednak ceny jaj (o 17,2%) oraz baraniny i mięsa koziego (o 2,7%). Zwiększyły się ceny wołowiny (o 0,8%), wieprzowiny (o 1,7%), drobiu (o 2,7%) i mleka (o 5,8%). Szacuje się, że w 28 krajach Unii Europejskiej koszty produkcji zwiększyły się o 0,8% w wartościach realnych. Było to wynikiem wzrostu cen pasz (o 1,0%) i nasion oraz sadzeniaków (o 2,5%).
Czytaj więcej...