Aktualności w rolnictwie

image9Przemysł spożywczy został mocno nadwyrężony po wybuchu wojny w Ukrainie. Nastąpiły problemy w dostawie niektórych artykułów takich jak olej słonecznikowy oraz pozostałe oleje roślinne, składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.

Zaistniała sytuacja wymusiła zastosowanie dodatkowej informacji na etykietach i doinformowania konsumenta o zmianach składu produktów.

Dopuszczalne warunkowo sposoby informowania konsumenta uwzględniają indywidualne, czasowe podejście przy założeniu, że producent żywności  będzie w stanie udowodnić przyczynę zmiany surowca spowodowaną ograniczoną dostępnością danego surowca.

Informacja o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji muszą być zawsze zamieszczone na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.

Źródło: https://agronews.com.pl/artykul/znakowanie-zywnosci-opakowanej-w-zwiazku-z-brakiem-surowcow-z-ukrainy/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter