Aktualności w rolnictwie

image1Ekologiczna  uprawa warzyw to nie tylko nowy trend, ale także weryfikacja zdrowego stylu życia. Wybór takiego kierunku działań wiąże się  z wykorzystaniem naturalnych nawozów typu obornik, kompostownik, dzięki którym gleby wzbogacane są w liczne minerały.    Ekologiczną uprawę możemy doskonale zastosować przy zasiewie ogródka warzywnego. Dobrze jest go podzielić na cztery części. Na jednej z nich sadzi się warzywna wieloletnie, jak np. rabarbar, szczypior, szczaw, oregano, lubczyk. Na pozostałych co rok powinno się zmieniać technikę uprawy. Jesienią jednego roku uprawiać warzywa wyjaławiające glebę - kapustę białą i czerwoną, pomidory, kalafior oraz nawozić je obornikiem.  Drugiego roku przeznaczyć grządki pod uprawę takich warzyw, jak szpinak, cebula, por, marchew, sałaty, buraki korzeniowe, jarmuż, kalarepa i pietruszka korzeniowa. Trzeciego roku obsadzić je warzywami słabo wyjaławiającymi glebę, takimi jak: groch, fasola, bób, pietruszka naciowa, rzodkiewka, rzodkiew biała i czarna. Jeżeli nie ma dostępu do świeżego obornika można wykorzystać obornik granulowany.

Innym, często wykorzystywanym nawozem organicznym jest kompost, który poprawia żyzność gleby. Do jego produkcji można użyć między innymi: resztek roślinnych, liści drzew, odpadów kuchennych, kory, trocin. Do zwalczania chorób i szkodników stosuje się tylko środki naturalne, które można sporządzić np.  ze skrzypu. Stosuje się je wówczas w postaci wywaru lub tzw. gnojówki ze skrzypu lub z pokrzywy. Inne wywary czy gnojówki z roślin to: preparat z cebuli – zwalcza miodówki, skoczki, pędziorki i mszyce; preparat z wrotyczu – zwalcza mrówki, pchełki, kwieciaki, roztocza truskawkowca, preparat z czosnku na choroby grzybowe, bakteryjne zwalczające mszyce, przędziorki, wielkopąkowaca porzeczkowego czy połyśnicę marchwiankę.

Przy uprawie warzyw można także wykorzystać wzajemne oddziaływanie na siebie różnych roślin. Dobrze jest posadzić obok siebie marchew i cebulę, ponieważ rośliny te mają na siebie dobry wpływ i zdrowo rosną. Połyśnica marchwianka nie lubi cebuli, a śmietka cebulanka nie toleruje marchwi. Dlatego zawsze cebule i marchew siejemy naprzemiennie jeden rządek marchwi i jeden rządek cebuli. Marchew dobrze rośnie również w towarzystwie rzodkiewki. Nie należy siać koperku koło marchwi – mają na siebie negatywne działanie. W ogródku warzywnym dobrze jest też posiać aksamitkę i nasturcję, ale również uprawiać warzywa zgodnie z kalendarzem biodynamicznym, co zapewnia lepszy i zdrowszy wzrost warzyw.

Źródło: https://agronews.com.pl/artykul/jak-zalozyc-ekologiczna-uprawe-warzyw/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter