Hodowla bydła szkockiego

Bydło szkockie – Highland Cattle / Katarzyna Golan

(Wieś Mazowiecka, 2020 nr 2, s. 10-11)

Bydło szkockie Highland Cattle charakteryzuje się niepowtarzalnym wyglądem, a jego znakiem rozpoznawczym jest bujna i długa sierść o ubarwieniu brązowym, żółtym i in. Początkowo wyróżniono dwie odmiany: mniejszą i czarną Kyloe, i większą o czerwonym umaszczeniu.

Dorosła krowa ma 105 cm w kłębie i waży około 450 kg, byk mierzy około 120 cm w kłębie, a jego waga to 650 kg. Krowy tej rasy dożywają 18 lat. Długowieczność bydła zawdzięcza się doskonałym warunkom fizycznym oraz niezwykłej odporności na temperaturę, choroby i infekcje. Krowy łatwo się zacielają, a podczas porodów nie ma problemów. Cielą się na pastwisku, bez pomocy hodowcy.

Bydło tej rasy doskonale asymiluje się w gospodarstwach rolnych. Jego odporność sprawia, że może być pozostawiane na pastwisku przez cały rok. Brak jest problemów z żywieniem. Przede wszystkim preferuje ono słodkie odmiany traw.

Rasa szkocka to przede wszystkim bydło mięsne. Wołowina ta uchodzi za niezwykle delikatną i bardzo smaczną. Otłuszczenie zwierząt  jest śladowe, co w znacznym stopniu wpływa na wyjątkowe walory mięsa.

Hodowla w porównaniu do innych ras nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ograniczeniem w prowadzeniu hodowli może być jednak cena zwierząt: za cielaka trzeba zapłacić około 1 tysiące euro. Jednak do hodowli zachęcają ceny żywca w skupie; za kilogram płaci się nawet dwa razy więcej niż przy sprzedaży tradycyjnych ras.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Red Angus – rasa spokojna, o dobrych przyrostach / Ewelina Kałwa

(Wieś Mazowiecka, 2020 nr 1, s. 23)

Bydło rasy Red Angus wywodzi się w rejonów północno-wschodniej Szkocji. Zwierzęta są średniego kalibru. Wysokość krów w kłębie wynosi około 125 cm, przy wadze 550-600 kg. Buhaje o wysokości 130 cm ważą około 900 kg. Rasa nie stwarza problemów w hodowli. Zwierzęta odznaczają się dużą żywotnością, odpornością na choroby, dobrą zdolnością dostosowania do trudnych warunków klimatycznych oraz dużą przydatnością w chowie pastwiskowym. Red Angus jest alternatywą dla mniejszych gospodarstw, które nie posiadają warunków do utrzymania intensywnych ras mięsnych.

Zaletą rasy jest bardzo wysoka wydajność rzeźna, dochodząca nawet do 70%, dla porównania średnia wydajność mięsna innych ras wynosi około 60%. Porody przebiegają bez komplikacji. Ponadto mięso odznacza się wyjątkową jakością: ma wysoki stopień marmurkowatości oraz dobre walory smakowe – jest soczyste i kruche. Cechą genetyczną tej rasy jest genetyczna bezrożność.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter